Презентація "Здоров'я - це життя"

Про матеріал

„Найвищою соціальною цінністю в державі є людина, її життя і здоров'я”.

Здоров'я - це довголіття, це та людина, яка знає міру, вміє знайти золоту середину.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ЗДОРОВ’Я – ЦЕ ЖИТТЯ»

Номер слайду 2

мета сприяння формуванню відповідального ставлення до власного життя; профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом та ВІЛ/СНІДу; складання заповідей здоров’я; засвоїти навички безпечної поведінки, з’ясувати суть поняття ”ризикованої поведінки”; показати взаємозв’язок між незахищеними статевими зносинами та ризиком ІПСШ (iнфекцiї, що передаються статевим шляхом).

Номер слайду 3

Завдання: усвідомлення цінності власного здоров’я та формування відповідального ставлення до нього; розвиток прийомів оцінки ситуацій ризику та прийомів протистояння соціальному тиску; закріплення знань про негативні наслідки дії на організм людини наркотичних речовин та їх впливу на сімейний та суспільний добробут; формування розуміння, що ВІЛ, СНІД, ІПСШ – це поведінкові ускладнення, запобігти яким можна через вироблення відповідального ставлення до свого життя і свого здоров’я; сприяння зміні мотивації статевої поведінки на користь репродуктивного здоров’я; формування толерантного до ВІЛ-інфікованих; сприяння самостійному вивченню у житті щодо власного здоров’я;

Номер слайду 4

Знайомство

Номер слайду 5

Саша – самостійність, стриманість, сміливість Таня –темперамент Христина – хоробрість, хитрість Юра – Юмористичний Марян – Мужність Тарас – тактовність, трудолюбність Марія – мрійливість Зеник – зосередженість Володя – впевненість Вальдемар – вміння не падати у відчай Микола – мудрість Ольга Володимирівна - оптимізм, охайність Надія Богданівна – наполегливість, незалежність,

Номер слайду 6

Чому ми найперше бажаємо людині здоров’я?

Номер слайду 7

Від чого, на вашу думку, залежить здоров’я?

Номер слайду 8

чинники здоров'я

Номер слайду 9

Рівень освіченості: Виховання Навчання Розвиток людини

Номер слайду 10

Рівень свідомості: вікового групового фахового національного

Номер слайду 11

Рівень культури: Почуттів поводження культури особистості соціальної і санітарної

Номер слайду 12

Життєва позиція і спосіб життя особи: творча активність і розумний спосіб життя (нормальний, безпечний і здоровий) включаючи харчування – раціональне, збалансоване безпечне та творчу діяльність - фізичну, розумову, комплексну;

Номер слайду 13

Комплексна безпека: екологічна соціально-економічна військово-політична

Номер слайду 14

Адаптаційні (тобто пристосувальні) можливостіі людини до інформаційних, психічних, фізичних, хімічних і комплексних впливів.

Номер слайду 15

Що ж таке здоров’я?

Номер слайду 16

Якість життя повязане з здоров’ям.

Номер слайду 17

Індійці кажуть, що здоров’я – це здоров’я тіла і духа.

Номер слайду 18

Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я. „Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи фізичних вад”.

Номер слайду 19

Конституція України „Найвищою соціальною цінністю в державі є людина, її життя і здоров’я”.

Номер слайду 20

Народна мудрість „Здоров’я – це ніщо, але без здоров’я – все ніщо”.

Номер слайду 21

„Головним скарбом життя Є здоров’я, і щоб його зберегти, треба багато знати”.

Номер слайду 22

Здоров’я - це довголіття, це та людина, яка знає міру, вміє знайти золоту середину.

Номер слайду 23

Здоров’я у період Середньовіччя Вважали, що хвороба - покарання, хвороба – випробування

Номер слайду 24

Здоров’я у період Відродження тілесно – лікар духовно – священик душевно – друг

Номер слайду 25

Салернський кодекс здоров’я Якщо хочеш повернути здоров’я і не знати хвороб, тяжкості, клопотів, віджени і вважай недостойним сердитися, скромно обідай і забудь про вино, не спи після обіду.

Номер слайду 26

Володмир Мономах про здоров’я Боронися неправди, пияцтва, розпусти.

Номер слайду 27

Здоров’я – є чутливим індикатором.

Номер слайду 28

Три кити здоров’я Харчування. Нехай ваша їжа буде вашою медициною, а вашими ліками є їжа.

Номер слайду 29

Позитивне мислення, емоції.

Номер слайду 30

Рухова активність.

Номер слайду 31

Здоров'я людини стан повного соціально-біологічного і психологічного комфорту.

Номер слайду 32

Його не можна купити і можна в одну мить втратити. Це - найцінніший дар людям від самої природи. Його постійно бажають один одному.

Номер слайду 33

Що маємо - не бережемо, втративши – плачемо.

Номер слайду 34

Сучасні вчені схильні ділити людство за станом здоров'я на 3 групи.

Номер слайду 35

Команда «Здорових, активних і задоволених життям» Здоровий - це не просто людина без медичного діагнозу. Здоровий - це людина в прекрасній фізичній, інтелектуальній та емоційній формі, бадьорий, з надлишком "життєвого ресурсу", позитивним ставленням до життя, задоволений своїм станом, що добивається своїх цілей в житті. Зберегти своє щастя - це значить щоденно дбати про себе, зміцнюючи своє здоров'я і прикладаючи конкретні зусилля для цього.

Номер слайду 36

Команда «Ще не хворих, але вже нездорових». Людина без конкретних хронічних хвороб, але обтяжений постійною втомою, з перепадами настрою, поганою працездатністю, песимізмом і дефіцитом життєвих сил. Він не може називатися здоровим. Він балансує між станом виснаження своїх запасів енергії і явною хворобою.

Номер слайду 37

Команда «Вже хворих» На жаль, хвороба - це реальний стан багатьох людей, і наша мета - поступово переходити сходинками від хвороби до здоров'я, керуючи своїм самопочуттям і прикладаючи постійні зусилля для збереження смаку і радості життя.

Номер слайду 38

Що потрібно для збереження (відновлення) здоров'я, молодості та бадьорості?

Номер слайду 39

Зрозуміти свій організм - як він живе, що йому корисно, що - ні. Живити, підтримувати свій організм, розумно чергувати навантаження і відпочинок, відмовитися від небезпечних для життя звичок (куріння, надлишок калорій, алкоголю і безконтрольних прийомів ліків, недосипання, стресів, їжі "на бігу"), раціонально харчуватися, усвідомлено прагнути знаходити позитив у всьому, що відбувається! Коли цей спосіб життя входить у звичку, Ви з подивом помічаєте істотне розходження в самопочутті до початку такого способу життя і після.

Номер слайду 40

Чинники здоров’я Медиципни 10% Екології 20 % Спадковості 20% Способу життя 50 %

Номер слайду 41

«Острів мрії»

Номер слайду 42

Острови Родина Слава Дружба Любов Здоров’я Багатство

Номер слайду 43

У здоров’я Є і вороги

Номер слайду 44

Тютюнові вироби

Номер слайду 45

Тютюнові вироби містять понад 500 небезпечних органічних сполук. Вживання тютюнових виробів є однією з причин захворювання на рак, легеневих недуг, серцево-судинних уражень. Негативні наслідки має і „пасивне куріння”, тобто перебування у приміщенні, де курять. Паління негативно позначається на розумовій, емоційно-вольовій, фізичній розвиненості людини, особливо неповнолітньої.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Алкогольні напої Алкогольні напої вражають організм людини. Пиво деформує серцево-судинну систему, шампанське – зорову, горілка – нервову. Вживання алкоголю молодими батьками загрожує народжуваності неповноцінних дітей. У стані алкогольного сп’яніння люди скоюють багато важких злочинів. З похміллям приходить і каяття, але вже пізно.

Номер слайду 63

Наркоманія і токсикоманія це захворювання, але яке виникає у разі систематиного вживання таких речовин як опій, анаша, гашиш, маріхуана, план. Їх вживають у вигляді цигарок, порошку для нюхання, а речовини опійної групи: морфій, героїн у вигляді ін’єкцій. Токсикомани нюхають такі речовини як бензин, ацетон, нітрофарби.

Номер слайду 64

Людина, яка серйозно захопилась наркотиками, згодом потрапляє до злочинного середовища. Для здобуття грошей на наркотики наркоманам доводиться красти, грабувати, продавати це отруйне зілля. Закон, згідно статті 229, передбачає кримінальну відповідальність за поширення наркотиків та вирощування наркотичної сировини.

Номер слайду 65

СНІД або ВІЛ-інфекція – це найтяжче і смернтоносне захворювання, яке називають чумою XX ст. Руйнуючи імунну, тобто захисну, систему організму, вірус імунного дефіциту поступово зменшує здатність організму протистояти інфекціям, тому люди, хворі на СНІД, вразливі до недуг, вони абсолютно беззахисні перед ними. ВІЛ найчастіше передається статевим шляхом, при переливанні крові. Користування шприцом хворого при вживанні наркотиків. Оскільки вакцини від СНІДу немає, єдиний шлях запобігання розповсюдженню інфекції - уникнення поведінки, яка загрожує людині, захворюванням на цю недугу.

Номер слайду 66

Стадії наркотичної залежності соціальна психічна фізична

Номер слайду 67

Соціальна залежність Коли людина ще не почала вживати наркотики, але потрапила у середовище тих, хто їх вживає, вона приймає стиль поведінки, ставлення до наркотиків, зовнішні атрибути. У такій ситуації людина часто сама внутрішньо готова починати вживання. Невід’ємна умова цієї стадії – наявність групи, в якій вживають наркотики.

Номер слайду 68

Психічна залежність На цій стадії змінюється поведінка людини. Психічна залежність може сформуватися навіть після кількох прийомів наркотиків.

Номер слайду 69

Фізична залежність Наступає після включення наркотику у процес обміну речовин. Це - непереборна фізична потреба, яка виникає в результаті постійного або періодичного вживання. У цьому разі різке припинення вживання наркотику спричиняє фізичний розлад різного ступеня, який називають абсинентним синдромом, синдромом відміни. На цій стадії людина потребує лікування.

Номер слайду 70

Наркоманія Це не лише хвороба, а й стиль життя, який ми обираємо, що призводить до неї.

Номер слайду 71

В І Л

Номер слайду 72

«В» - вірус (збудник захворювань ) «І» - імунодефіциту (відсутність захисної реакції системи організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу) «Л»- ЛЮДИНИ

Номер слайду 73

ВІЛ Це вірус, який розвивається та розмножується в організмі людини і спричиняє повну втрату захисних сил організму та розвитку СНІДу. ВІЛ – це мікроорганізм, який неможливо побачити за допомогою звичайного мікроскопа. Для своєї життєдіяльності вірус має потрапити в живу клітину – імунну. .

Номер слайду 74

Носії ВІЛу упродовж тривалого часу можуть почуватися здоровими, хоча одразу після інфікування простежуються симптоми, що нагадують гостре респіраторно-вірусне захворювання або застуду. А відтак настає прихований період, коли вірус себе не виявляє. Цей період може тривати роками. Весь цей час ВІЛ-інфікована людина почувається добре, не підозрюючи, що у неї – ВІЛ-інфекція, може інфікувати інших

Номер слайду 75

СНІД “С” - синдром (ряд ознак (симптомів)) "Н" - набутого ( протягом життя, а не від народження) “І” - імунного (стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу) "Д" - дефіциту (відсутність чого-небудь, у даному разі захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій)

Номер слайду 76

ТРИ шляхи передачі ВІЛ: Статевим шляхом. Через кров. Вертикальний (від матері до дитини).

Номер слайду 77

ВІЛ НЕ ПЕРЕДАСТЬСЯ через... спільне і ВІЛ-інфікованимн користування верхнім одягом; • рукостискання; • спільне користування фонтанчиком для питної водії; • посуд, їжу; • домашніх тварин; • туалети (унітази); • чхання та кашель; • обійми; • контакти в громадському транспорті; • монети та паперові гроші; • постільну та натільну білизну; • рушники, мило, мочалку; • укуси комарів та інших комах; • плавання в басейні; • дверні ручки та спортивні прилади; • дружні поцілунки.

Номер слайду 78

Чи можливо вилікувати цю страшну хворобу?

Номер слайду 79

На жаль — ні! На сьогодні існує багато препаратів для боротьби з інфекціями, зумовленими СНІДом. І Правда, за допомогою цих ліків неможливо вилікувати СНІД, але вони роблять життя хворих довшим. Також існують деякі ліки, за допомогою яких вдається стримати розвиток ВІЛ-інфекції в організмі людини, хоч вони також не виліковують СНІД. Усі зусилля знайти ефективні ліки поки що марні. Крім того, вчені і лікарі всього світу ведуть настійливі пошуки вакцини, яка б могла захистити людей від ВІЛ, але поки що безрезультатно. Можливо, це буде зроблено у близькому майбутньому. Єдиний шлях запобігання розповсюдженню інфекції - уникнення поведінки, яка загрожує людині захворюванням на цю недугу. А поки що ми всі живемо сьогодні, і ви повинні знати шляхи передачі цього небезпечного захворювання з тим, щоб захистити себе. Як ми бачимо, людина знає ворогів свого здоров’я. Але зустрічі з ними не уникає.

Номер слайду 80

Статистика свідчить Що більш як половина дітей (62%) 12–14 років і (72%) 15-річних вживають алкоголь. Кожна третя дитина 12-14 років і кожна друга після 15 років курить. Серед споживачів наркотиків 6-8% діти молодших класів, є навіть дошкільнята, а у віці 15-18 років наркотики вживає кожен п’ятий підліток. У світі 58 млн. інфіковано СНІДом, у тому числі 10 млн. дітей; 22 млн. хворих померло.

Номер слайду 81

«Міфи і факти про ВІЛ/СНІД» 1. ВІЛ – це вірус, що спричиняє СНІД. 2. Можна інфікуватися ВІЛ, випивши зі склянки, якою користувався ВІЛ-інфікований. 3. ВІЛ передається через дружній поцілунок. 4. Можна інфікуватися ВІЛ під час переливання неперевіреної крові. 5. Людина – носій ВІЛ - може інфікувати свого статевого партнера. 6. Вживання алкоголю може підвищити ризик інфікування ВІЛ. 7. Комарі можуть переносити ВІЛ.

Номер слайду 82

8. Використання одноразових шприців може захистити від ВІЛ/СНІДу. 9. Використання латексних презервативів під час статевого акту може зменшити ризик інфікування ВІЛ. 10. Прийом протизаплідних таблеток може захистити жінку від інфікування ВІЛ. 11. Можна інфікуватися ВІЛ через сидіння на унітазі. 12. Більшість людей, інфікованих ВІЛ, становлять загрозу для суспільства. 13. ВІЛ – кінцева стадія захворювання на СНІД. 14. СНІД - це респіраторна хвороба.

Номер слайду 83

ІПСШ - інфекції, що передаються статевим шляхом До ІПСШ належать: сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, ВІЛ/СНІД тощо. Сьогодні відомо понад 40 збудників різних хвороб, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 84

Щоб уберегтися від інфікування ВІЛ/ІПСШ, слід:

Номер слайду 85

Не користуватися спільними з іншими людьми голками та шприцами. Виключити статеві стосунки з особами, щодо яких немає впевненості, що вони не інфіковані ВІЛ/ІПСШ. Враховуючи, що деякі ІПСШ передаються не лише статевим, а й нестатевим (побутовим) шляхом, дотримуватися правил особистої гігієни.

Номер слайду 86

Чому, на вашу думку, люди свідомо приносять шкоду своєму здоров’ю і навіть життю?

Номер слайду 87

Здоров’я це цілісність, складові частини якої взаємозалежні.

Номер слайду 88

Модель здоров’я

Номер слайду 89

Інтелектуальне благополуччя Фізичне благополуччя Соціальне благополуччя Емоційне благополуччя Духовне благополуччя Здоров’я - це стан повного Фізичного Духовного Психічного Соціального благополуччя Як людина реагує на події, як справляється з невдачами, стресами Вищі цінності, ідеали, мета і сенс життя Здатність набувати і застосування знання, Аналізувати проблеми і приймати рішення Спілкування і взаємодія з іншими людьми Вправи, харчування, гігієна, відпочинок

Номер слайду 90

Заповіді здоров’я

Номер слайду 91

1. Мати чітку мету життя та володіти психологічною стійкістю в різних життєвих ситуаціях. 2. Виробити у себе позитивне відношення до життя, сприймати кожен день, як маленьке життя. 3. Прагнути бути хазяїном свого життя, вірити в те, що спосіб життя, який веде людина, дає позитивні результати. 4. Відмова від шкідливих звичок. 5. Радіти успіхам. 6. Знати форми своєї поведінки, які сприяють збереженню та зміцненню здоров’я. 7. Дотримуватися правил харчування та гігієни. 8. Дотримуватися режиму праці та відпочинку. 9. Розвивати у себе почуття самоповаги, свідомість того, що ви живете недаремно. 10. Бути оптимістом, рухаючись шляхом зміцнення здоров’я. Постійно дотримуватися режиму рухової активності.

Номер слайду 92

Без здоров’я ні гроші, ні слава, ні багатство не принесуть задоволення. Кожен хоче бути здоровим, але майже нічого для цього не робить, а навпаки – послаблює його своїми діями, вчинками. Якщо є сумнів, утримайся!?

Номер слайду 93

Мозаїка

ppt
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
1585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку