Виховний захід: "Суд над вірусом СНІДу"

Про матеріал

Мета пізнавальна: ознайомлення учнів з небезпечним захворюванням СНІДом: його поширенням; можливим захистом:

Освітня: вчити учнів адекватно ставитися до цієї хвороби та людей, які нею хворіють.

Розвиваюча: розвивати мислення, навички планувати перед тим, як діяти, розуміти ситуацію:

Виховна: виховати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок, що здатні спричинити страшну хворобу та співчутливе ставлення до людей, хворих нею.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

у                                                                                                      V                            -'                •*

Мета пізнавальна: ознайомлення учнів з небезпечним захворюванням СНІДом: його поширенням; можливим захистом:

Освітня: вчити учнів адекватно ставитися до цієї хвороби та людей, які нею хворіють.

Розвиваюча: розвивати мислення, навички планувати перед тим, як діяти, розуміти ситуацію:

Виховна: виховати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок, що здатні спричинити страшну хворобу та співчутливе ставлення до людей, хворих нею.

Завдання:

  1. Показати небезпечність СНІДу;
  2. Ознайомити учнів з можливими шляхами зараження;
  3. Окреслити групи ризику захворювання;

Обладнання та матеріали: одяг судді, таблички з потрібними посадами.

 

 

Суддя

на засіданні гімназійного суду розглядається, справа вірусу СНІДу. Слово надається прокурору для зчитування звинувачення.

Прокурор

Вірус СНІДу звинувачується у масовому знищенні людства.

Суддя

Судовий процес веде прокурор, адвокат. Підсудний має право на свідчення, має право на адвоката. Суд також попереджає, що за ухилення від відповіді і за неправдиві свідчення передбачається кримінальна відповідальність.

Прокурор

Вірус СНІДу, чи погоджуєтесь ви з пред’явленим звинуваченням?

Вірус

Ні, я вважаю себе не винним.

Прокурор

СНІД - хвороба, яка не визнає ні кордонів, ні рас, ні національностей. Від нього не відкупишся. Пожежа, чуми ХХ-ХХІ століття охопила вже й Україну. Сьогодні ми називаємо одні цифри, а завтра вони можуть бути більшими. У світі зареєстровано близько 10 млн. ВІЛ - інфікованих і понад 700 тис. хворих на СНІД. Перед нами - примара другого Чорнобиля. СНІД цілить у саме серце народу: якщо він не буде зупинений, то невдовзі кількість носіїв цієї інфекції перевищить 2 млн.: десятки тис. чоловік захворіють. Одну третю інфікованих СНІДОМ у світі становлять жінки, 700 тис. - діти. Все це жертви вірусу СНІДу. Ми вимагаємо особливої міри покарання.

Суддя

Для подачі свідчень викликаються свідки.

Мікробіолог

Я вивчав біологічну природу підсудного і стверджую: СНІД - це синдром набутого імунодефіциту - тяжке інфекційне захворювання, збудником якого є вірус імунодефіциту людини ВІЛ. Проникаючи  в організм, він руйнує імунну систему, необхідну для захисту від різних інфекцій. Особливістю вірусу імунодефіциту людини на відміну від інших вірусів, є те що він проникає в лімфоцити і руйнує їх. Це приводить до руйнування всієї системи, в результаті чого організм втрачає свої захисні механізми, не в змозі протистояти збудникам різних інфекцій і вбивати пухлинні клітини.

Вірусолог

Шляхом лабораторних досліджень встановлено: в організмі інфікованої людини вірус міститься у всіх біологічних рідинах. Найвища концентрація вірусу виявлена в крові; незначна його концентрація в поті, слині, сльозах.

Лікар

Я лікував кількох хворих на СНІД. Те, що я бачив страшенно приголомшило мене. При СНІДі в організмі людини практично не має жодного органу, системи або тканини, які були б застраховані від впливу різних інфекцій, що виникають лише при ослабленні імунної системи організму.

Епідеміолог 1

Колега абсолютно правий. Нині у хворих на СНІД описано 170 інфекцій. З них найнебезпечнішими є понад 20. СНІД - це єдине епідемічне захворювання людини з тривалим періодом перебігу від моменту зараження до виникнення перших клінічних проявів (до 15 років і більше):

Епідеміолог 2

Епідемія СНІДу в найблищі 20-30 років знищить половину населення Земної кулі. Якщо найблищим часом не будуть вжиті дієві заходи боротьби зі СНІДом, то до 2010 року стане реальна загроза вимирання 40% молодого покоління.

Суддя

Цікаво встановити, звідки в нас з'явилося це лихо - вірус СНІДу?

Прокурор

Французькі вчені висунули ідею - в Африці носіями СНІДу можуть бути москити, тому, що в 1987 році вдалося виділити в декількох різновидів вірусу СНІДу, але ця версія не має переконливих доказів.Англійський вчений Дж. Сіл зробив припущення, що вірус СНІДу створили вчені як бактеріологічну зброю і випадково поширили в Африці, де і почалася епідемія. Звинувачує у цьому вчений генну інженерію США. Але це тільки здогадки. Доктор Ч. Стінглас у США: висунув гіпотезу: поширення СНІДу в екваторіальній Африці пов'язане із стронцієві - 90, який випадає на землю з дощем після випробувань ядерної зброї на полігонах в Сахарі.

Отож, як і чому винник вірус СНІДУ для науки загадка.

Адвокат

На думку Югославського лікаря М Шрейко, СНІД появився кілька століть тому і тривалий час чекав сприятливих умов. Нарешті, виникли два фактори, які зумовили епідемію:

  • Зникла рівновага .між поширеними в світі хворобами;
  • Практично зникли важкі інфекційні захворювання;

Це і відкрило шлях СНІДу. Захист вважає появу СНІДу закономірним явищем, яке не підлягає осуду

Суддя

якими шляхами СНІД здійснює свій підступний задум?                                                                 

Адвокат

Прошу викликати свідків захисту.

Свідок 1

Вірус СНІДу поширюється такими-шляхами:

  • Статевим;
  • Через кров, що містить вірус ВІЛ ;
  • від інфікованої матері плоду новонародженому;
  • при переливанні донорської крові, зараженої ВІЛ;
  • через нестерильні шприци;
  • при використанні одного шприца, який може містити ВІЛ;
  • через нестерильні системи для переливання крові.

Суддя

Отже, захворіти можуть не всі?         ;

Адвокат

Саме так. До груп ризику належать:

  • гомосексуалісти;
  • .наркомани;
  • повії;
  • особи, що часто змінюють статевим партнерів, вступають у статеві зв'язки з малознайомими чи незнайомими людьми;
  • новонароджені, яких матері хворіють на СНІД.

Отже, людина сама вирішує приймати вірус чи ні;

 Віл не передається через:

  • рукостискання, чи інші фізичні контакти;
  • поцілунки;
  • їжу;
  • предмети, яких торкався хворий, його речі;
  • при купанні в басейні;
  • спілкуванні з домашніми тваринами;
  • укусу комах;
  • при догляді за хворим.

Свідок 2

Я фахівець міської санепідемстанції. Констатую загрозу спалаху в Тернополі епідемії СНІДу. Адже якщо з 1997 року було.вияйлено 37 тернополян з такою загрозою, то лише за 10 місяців цього року їх стало більше на 26. І якщо врахувати, що реальна кількість ВІЛ-інфікованих - це офіційний показник, помножений на 10, то можна припустити, що у нашому маленькому місті сьогодні нараховується понад 250 вірусоносіїв. А кілька місяців тому у нас зареєстровано народження ВІЛ-інфійованої дитини у хворих батьків - наркоманів.

Страшно усвідомлювали, але міжнародні, інституції, які займаються проблемами здоров'я визначили Україну епіцентром (!) поширення ВІЛ-інфекції в Європі.

Суддя

Чи існують ліки від СНІДу?

Прокурор

Проблема лікування СНІДу - це абсолютно незвичайна медико-біологічна задача, яка постала перед вченими усього світу. У світовій практиці не існує ліків, здатних вилікувати СНІД. Є ряд препаратів, які пригнічують розмноження вірусу і продовжують життя хворим до 8-9 місяців. Але всі вони дуже токсичні.

Лікують СНІД гамма-інтерфероном, пересаджують фрагменти виличкової залози. Але це тільки дещо пом'якшує процес. Належність злочину доведено жертви є, і значні ліки від ВІЛ відсутні, пом'якшуючі обставини відсутні Вимагаю вищої міри покарання

Суддя

Опитавши свідків і вислухавши обвинувачувальну промову прокурора і свідчення захисту адвоката, беручи до уваги оцінку доказів злочину суд прийшов до рішення:

  1. Визнати вірус СНІДу винним у масовому вбивстві людства.
  2. Згідно з Кримінальним Кодексом України 2000 року і висунутим звинуваченням засудити вірус СНІДу до довічного позбавлення волі. Вирок остаточний і оскарженню не підлягає.

 

1

 

doc
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 січня 2019
Переглядів
669
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку