Презентація «Земля і місяць»

Про матеріал
Презентація «Земля і місяць» допомагає дітям розширити свої знання про Місяць та Землю. Учні фантазують, складають розповідь про прекрасну планету Земля, використовуючи раніше набуті знання та скориставшись цікавими фактами про Землю із презентації. Їм захочеться ще більше знати про місяць.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Земля і Місяць. Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)

Номер слайду 2

У Землі хребта нема,В серцевині – жар і тьма. У Землі кістяк – це вісь,У Землі та вісь – навскіс. Вісь – це  стежка навпростець. Через центр з кінця в кінець. Що там скраю, хочеш  знать?Скраю полюси лежать. Полюс – маківка планет,Півдня й півночі портрет. Ловить полюспромінці,В нього крига на щоці. Уяви собі, маля,Ти – планета, ти – Земля.І  круг Сонця завжди боком. Шлях проходиш крок за кроком. Впали промені високі –Сіло літо яснооке. Де низькі – то там зима,Там тепла уже катма. ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ

Номер слайду 3

Вікторина. Модель Землі – це… (глобус). Уявна лінія, навколо якої обертається Земля, називається… (земною віссю). Основні сторони горизонту – це… (північ, південь, захід, схід). Час, за який Земля робить повний оберт навколо своєї осі, називається… (добою). Лінії на глобусі, які з‘єднують Північний та Південний полюси і проведені згори вниз, називаються… (меридіанами). Частина земної поверхні, яку можна бачити навколо себе, називають… (горизонтом). Уявна лінія, яка проходить на однаковій відстані від Північного і Південного полюсів, називається… (екватором). Час, за який Земля робить повний оберт навколо сонця, називається… (роком). Лінії на глобусі, які проведені зліва направо, називаються… (паралелями).

Номер слайду 4

Земля  Нашій планеті більш ніж 4,5 млрд. років. Останні дослідження засвідчили, що Земля трохи молодша Сонця – вона з’явилася лише на 10 мільйонів років пізніше. Скільки Землі років?

Номер слайду 5

Земля — третя від Сонця планета нашої Сонячної системи.  Земля знаходиться приблизно в 150 мільйонах кілометрів від Сонця. Для того щоб досягти поверхні нашої планети, сонячному світлу необхідно 500 секунд.70% поверхні Землі вкрито водою. Коли астронавти вперше вийшли в космос, вони вперше поглянули на Землю людськими очима і назвали наш дім Блакитною планетою. Лише 3% води Землі прісної, решта 97% солоної. З цих 3% понад 2% замерзло в льодовиках і льодовиках. Це означає, що менше 1% прісної води міститься в озерах, річках і під землею. Хвилинка - цікавинка

Номер слайду 6

Найнижча точка на Землі – це Мертве море, розташоване між Йорданією та Ізраїлем. Рівень води на 423 метри нижче рівня моря, причому він продовжує падати приблизно на 1 метр на рік. Найглибша точка на планеті Земля – Маріанська западина, глибина якої 10 916 метрів. Найвища гори на планеті  – Еверест (Джомолунгма). Її висота 8848 м.

Номер слайду 7

Місяць. Місяць зовні нагадує планету – він круглий і великий. Однак місяць не планета, а всього лише супутник планети  Землі. Цілодобово він крутиться навколо Землі ось уже мільйони років.

Номер слайду 8

Місяць відіграє вагому роль у житті Землі. Обертаючись навколо Землі, він викликає на ній приливи й відливи. Місяць розташований від нашої планети так близько, що притягає воду і викликає припливи тих морів і океанів, які на той момент знаходяться під ним.

Номер слайду 9

Ще багато століть тому люди намагалися зрозуміти, що за загадкове небесне тіло можна спостерігати в небі з приходом ночі. Після винаходу телескопа вчені змогли розглянути Місяць в подробицях. А понад півстоліття тому до Місяця зміг підлетіти радянський безпілотний космічний корабель, який відправив на Землю фотографії місячної поверхні, зроблені з близької відстані. У наступні роки на супутник відправлялися місяцеходи, які досліджували грунт і проводили інші наукові дослідження, а потім на Місяць висадилися люди. Дослідження Місяця дозволило дізнатися багато цікавого. Небесне тіло в небі

Номер слайду 10

Місяць світится в день?Може скластися враження, що Місяць може світитися, адже вночі кожен бачить, як Місяць сяє серед зоряного неба. Але сам Місяць не випромінює світло. Світіння, яке бачить людина – це віддзеркалення світла сонця: сонце освітлює Місяць як дуже потужний ліхтарик і здається, що він горить посеред нічного неба. Крім того, навіть без телескопа помітно, що Місяць щодня різний: може приймати форму блюдця або серпа. Секрет таких змін у тому, що Земля загороджує собою сонце від Місяця і світло потрапляє не на весь Місяць, а висвітлює тільки його бік.

Номер слайду 11

У ясну ніч, коли хмари не закривають небо, на диску місяця можна неозброєним оком побачити темні плями – це гори і кратери, утворені падаючими на Місяць метеоритами. Дивно те, що, незважаючи на обертання навколо своєї осі, Місяць завжди повернений до Землі однією і тією ж стороною. З поверхні Землі ніяк не помітити, що ж відбувається на зворотному боці супутника. Карта зворотного боку Місяця складена тільки завдяки фотографіям з дослідних літальних апаратів. Як і у Землі, у Місяця є тяжіння. Тяжіння Місяця настільки сильне, що здатне впливати на воду земних морів і океанів. Саме Місяць викликає на Землі припливи і відливи, притягаючи до себе воду. Незважаючи на доступні людині технології Місяць навіть сьогодні, залишається для нас загадкою. Місяць загадка

Номер слайду 12

50 років з моменту запуску історичної місії NASA на Місяць - "Аполлон-11". Після чотирьох днів польоту 20 липня 1969 на поверхню Місяця вперше ступила нога людини. Людиною цією був командир корабля Ніл Армстронг, який вимовив фразу, що увійшла в історію: "Маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". Відтоді на природному супутнику Землі встигли побувати 12 американських астронавтів.

Номер слайду 13

Буває кругленький,З ріжками буває,Вночі його видно,А вдень він зникає. Срібною доріжкою,Виставивши ріжки,Через річку перейшов,Не змочивши підойшов.

Номер слайду 14

Дякую за увагу. В народі кажуть : Кому місяць світить,тому і зорі всміхаються. Тож хай завжди вам світить і місяць і сонце та посміхаються зорі.

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку