Презентація "Земноводні" ( Амфібії)

Про матеріал
Об'ємна презентація про земноводних буде корисна для учнів 3 класу. Підібран цікавий матеріал: наукова інформація, вікторина, малюнки, світлини, гумор та звуки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадка У зеленому жакеті Галасує в очереті. Хоч і плавати мастак, І не риба, і не рак.

Номер слайду 2

Тема Земноводні ( Амфібії)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Що б ви хотіли дізнатися про цю тварину?

Номер слайду 5

ПОХОДЖЕННЯ Натяки на появу вказаних адаптацій зустрічаються у різноманітних груп риб. Відомі випадки, коли риби на більший чи менший проміжок часу виходять із води. Такими є, наприклад, повзун (Anabas), який виходячи із води, навіть виповзає на дерева неподалік берега. Покидають водне середовище на деякий час бички (Gobiidae), пригуни (Periophthalmus). Останні здобувають їжу частіше на суші, ніж у воді. Добре відома здатність знаходитись за межами води двоякодишних риб. Загалом, предків земноводних слід шукати серед прісноводних риб.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Походять від риб кистьоперих Кистьопері риби Стародавні земноводні Сучасні земноводні Плазуни

Номер слайду 8

Земноводні виникли не менше 300 млн. років тому і за час існування одержали широке поширення . Сучасні земноводні групуються у три ряди: безногих, хвостатих і безхвостих тварин, із яких тут ви можете бачити жабу сіру, жабу ставкову й озерну.

Номер слайду 9

1. Мешкають на всіх материках, крім Антарктиди

Номер слайду 10

Ряди Безногі Безхвості Хвостаті жаби, квакші, листколази, жерлянки, черв’яги, тритони, саламандри

Номер слайду 11

Земноводні майстерно пристосовуються до будь-яких кліматичних змін: якщо холодно, впадають в сплячку, якщо жарко, зариваються в землю. У земноводних, як і у комах, відбуваються метаморфози. Новонароджені пуголовки (личинки жаб і жаб) більше схожі на риб - у них кругла голова і довгий хвіст. Пуголовки живуть у воді (тому що у них немає легких) і живляться водними рослинами. Поступово пуголовок змінюється: хвіст і зябра зникають, з'являються легкі і виростають лапки, змінюється колір шкіри - і з пуголовка виходить жаба або жаба.

Номер слайду 12

Земноводні (жаби, ропухи, тритони і саламандри) - це особливі тварини. Вони вміють жити і у воді, і на суші. У земноводних гладка тонка шкіра, і температура тіла земноводних залежить від температури навколишнього середовища. Вони живуть на суші, але обов'язково поруч з водоймою, тому що довго без води земноводні не можуть обходитися (їх шкіра завжди повинна бути вологою). А є деякі види, які живуть виключно на деревах.

Номер слайду 13

Адаптації до життя на суші у воді Кінцівки, повіки, залози шкіри, середнє вухо, легені. Гола шкіра, обтічна форма, перетинки, слиз.

Номер слайду 14

Розміри і зовнішній вигляд Жаби – це тварини із сплющеним коротким та широким тілом і трикутної форми головою, не відокремленою від тулуба, шия не виражена. Розміри від 1,5-2 см (квакші) до 32 см (жаба-голіаф ).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Особливості жаб Шкіра повинна бути завжди волога, тому що без вологості жаба втратить газообмін у воді. Живляться комахами та іншими безхребетними, рідше хребетними.

Номер слайду 17

Кінцівки добре розвинені: задні у 2-3 рази довші за передні, вони - скакальні, що пристосовані до стрибання, і на них є перетинки для плавання. Кінцівки жаби

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Мускулатура У безхвостих найбільш розвинені м'язи кінцівок, які прикріплюються сухожиллями до кісток і викликають їх рух. У хвостатих земноводних розвинені м'язи хвоста

Номер слайду 20

Механізм полювання

Номер слайду 21

Шкіра - орган дотику; Очі - органи зору; Зовнішні ніздрі та хоани -органи нюху; Внутрішнє та середнє вухо -орган слуху.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Развитие головастиков

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Забота про потомство Жаба-повитуха (♂) жаба Дарвіна (♂) Австралійськажаба Суринамська пипа (♀) Рибозмія

Номер слайду 26

Значення земноводних: Ланка в ланцюзі живлення. Регулюють чисельність безхребетних тварин. Лабораторні тварини. Біологічні індикатори. Використовуються в їжу людиною. Отрута входить до складу ліків. У природі поїдають комах, павуків, слимаків, черв'яків. Самі земноводні служать здобиччю деяких птахів, звірів, рептилій. М'ясо великих саламандр і жаб їстівне. Велике значення амфібії мають як лабораторні тварини в наукових біологічних дослідженнях. Вдячні дослідники поставили їм пам'ятники у Парижі та Токіо. Першими космонавтами серед хребетних також були жаби.

Номер слайду 27

.

Номер слайду 28

Земново́дні . В Україні є 19 видів. Це фактично перші наземні хребетні, котрі, які не зовсім порвали з водяним середовищем, у процесі індивідуального розвитку вони проходять водяну личинкову стадію, на якій мають зябра, а дорослими, як додатковий орган дихання використовується гола, покрита слизом шкіра. Розмножуються у воді. Так само як риби і рептилії, вони продовжують рости протягом всього життя, і не можуть підтримувати температуру тіла відмінною від температури навколишнього середовища.

Номер слайду 29

Рідкісні та зникаючі земноводні Уссурійський когтистий тритон Малоазіатський тритон

Номер слайду 30

Рідкісні та зникаючі земноводні Кавказька хрестовка. Камишова жаба.

Номер слайду 31

Увага! Жаба! Такий дорожній знак встановлено на автостраді в Швейцарії, а нещодавно і в Білорусії

Номер слайду 32

Пам'ятники жабі в Парижі і Токіо-данина поваги і визнання воістину неоціненні заслуг цих тварин в розвитку науки. Пам'ятник жабі біля будівлі Інституту Пастера в Парижі.

Номер слайду 33

При в'їзді в містечко Коннектикут (США) стоїть цікава і трохи дитяча скульптура, що зображає жабу на котушки з нитками.

Номер слайду 34

Царівна-жаба в Москві на Манежній площі, в штучному руслі річки Неглінки.

Номер слайду 35

Пам'ятник жабі в Бостоні. Неподалік від Світлогорська, в Калінінграді, є скульптура Царівни-Жаби до поцілунку.

Номер слайду 36

Перший пам'ятник жабам був споруджений у Паризькому університеті, в Сорбонні, в XIX ст.

Номер слайду 37

Ось, які вони красуні!

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Жаби і тритони - це земноводні, їхнє тіло вкрите м'якою, слизькою ,вологою шкірою. Воно складається з голови, шиї, тулуба, передніх і задніх ніг. У деяких є хвіст. Якщо шкіра пересохне, тварина загине. Усі земноводні дихають киснем повітря. Вони не можуть довго перебувати під водою. Тому частину життя земноводні проводять на суші, а частину — у воді.

Номер слайду 57

Плазуни

Номер слайду 58

Плазуни Пересуваються плазуючи по землі. Хоча в ящірок і є ноги, але вони теж волочать тіло по землі. Шкіра вкрита роговими лусочками, які надійно захищають від пересихання

Номер слайду 59

Варан

Номер слайду 60

Гекон кримський

Номер слайду 61

Жовтопуз

Номер слайду 62

Полоз жовточеревий

Номер слайду 63

Полоз леопардовий

Номер слайду 64

Полоз лісовий

Номер слайду 65

Мідянка

Номер слайду 66

Гадюка степова східна

Номер слайду 67

Черепахи, ящірки, змії, крокодили - це тварини, яких називають плазунами. Чому? На суші вони рухаються «плазуючи», тобто тягнуть своє тіло по землі. Тіло плазунів укрите сухими лусочками. У черепах ці лусочки зрослися й утворили міцний панцир. Тіло складається з голови, тулуба, хвоста. Час від часу плазуни линяють, тобто скидають стару шкіру. Вони живуть повсюди (у воді, лісах, пустелях, степу, горах) немає їх лише там, де дуже холодно. Взимку вони залягають у сплячку.

Номер слайду 68

Плазуни, занесені до Червоної книги України

Номер слайду 69

Вікторина

Номер слайду 70

Питання №1 Як жаби повідомляють про те, що територія зайнята, висловлюють агресивні наміри, попереджають про небезпеку, служать закликом до зустрічі, забезпечуючи шлюбні контакти і т. д

Номер слайду 71

Видають звуки Правильна відповідь.

Номер слайду 72

Питання №2 Відомо, що жаба завжди прагне повернутися на нерест у свою рідну водойму, де вона була народжена. Як їй це вдається ?

Номер слайду 73

По запаху Правильна відповідь

Номер слайду 74

Питання №3 Закінчується ця народна прикмета: «Жаба стрибає на березі й кумкає - до...»

Номер слайду 75

Закінчується ця народна прикмета: «Жаба стрибає на березі й кумкає – до дощу» Правильна відповідь

Номер слайду 76

Кожному із нас треба пам`ятати, що коли ми ловимо, продаємо або купуємо цих тварин, то наближаємо їх загибель. Їхня доля залежить безпосередньо від кожного з нас!!! Через нашу байдужість давимо жовтопузів і полозів автомобілями, задля милування виловлюємо для тераріумів. Яким би не було наше ставлення до них наслідок єдиний – винищення цих плазунів!!!

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Дякую за увагу!!!

Номер слайду 79

Домашнє завдання Прочитати параграф 40, відповісти на питання. Дізнатися про предків земноводних. Дізнатися, чи є серед земноводних отруйні види.

ppt
Додано
17 грудня 2022
Переглядів
2454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку