Презентація "Їжа та її компоненти. Молочні продукти."

Про матеріал
Презентація містить додаткову інформацію до уроку "Їжа та її компоненти".Показує значення вживання молочних продуктів для організму людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Їжа та її компоненти. Молочні продукти

Номер слайду 2

Молоко. Молоко є виключною їжею, яку приготувала для людини сама природа. У цьому продукті є всі необхідні речовини, що забезпечують нормальну життєдіяльність людини від самого народження і до глибокої старості. Корисні властивості молока та молочних продуктів не можна недооцінювати.

Номер слайду 3

Основними компонентами молока і молочних продуктів є жири й білки, мінеральні солі, безліч гормонів і ферментів, а також вітамінів. Одним з головних речовин, наявних у складі молока, вважаються молочні білки, в яких містяться незамінні для людини амінокислоти. Особливе значення мають лізин і метіонін, які є ростовими амінокислотами. До складу молока входять також альбуміни, глобуліни, казеїни.

Номер слайду 4

Молоко та молочні продукти є джерелом солей кальцію, який необхідний організму людини для підтримки в здоровому стані кісткової системи і нормалізації обмінних процесів в організмі. Крім кальцію в молоці містяться солі заліза, міді, йоду, калію, фосфору. Великий комплекс ферментів, гормонів, вітамінів імунних тіл у складі молока робить цей продукт корисним для зміцнення імунітету та боротьби з різними хвороботворними бактеріями.

Номер слайду 5

Молоко містить вітамін D, який необхідний для профілактики рахіту у дітей і підтримки у хорошому стані кісток, а також бере участь у синтезі фосфору і кальцію. Вітамін А, що входить до складу молока, покращує зір і добре впливає на зовнішній вигляд шкіри, а фолієва кислота підтримує м'язи в тонусі.

Номер слайду 6

Корисні властивості молока сприяють лікуванню від подагри, розладів нервової системи та органів травлення. Речовини, що містяться в молоці, допоможуть справитися з деякими проблемами опорно-рухової, щелепно-лицевої, кровоносної систем. Здавна кисле молоко вважається прекрасним протиотрутою.

Номер слайду 7

Іноземцев, Захар'їн і Керелл застосовували молочну дієту для зниження ваги і зниження апетиту. За їхніми рекомендаціями 1/3 калорійності всього добового раціону повинні складати молочні продукти. Дотримуючись цю дієту людина безбоязно втрачає зайві жирові відкладення.

Номер слайду 8

У народній медицині молоко використовується, як основний компонент багатьох ліків. Від ангіни випийте склянку гарячого молока з медом і маслом на ніч. Від головного болю рекомендується випити теплого молока, так як речовини, що містяться в зменшують біль і спазми. При отруєнні рекомендується випити склянку кислого молока. Від похмілля корисні сироватка і кумис (кінське молоко). Від ангіни зробіть компрес на горло з сиру. Ванни з молока і компреси з сиру - це чудовий косметичний засіб для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри. Ванни з молока приймала цариця Клеопатра, відома своєю надзвичайною красою.

Номер слайду 9

Твердий сир До складу сиру входять життєвонеобхідні і цінні для людини білки, молочний жир, мінеральні речовини, вітаміни і екстрактні речовини. Їх концентрація майже в 10 разів вище, ніж в молоці, з якого роблять сир. 50 грамів сиру рівноцінні вживанню 0,5 л молока. Білок, який міститься в сирі (його співвідношення складає до 25%) засвоюється набагато краще, ніж білок зі свіжого молока.

Номер слайду 10

Близько 3% в сирі складають мінеральні речовини, левова частка в яких належить кальцію і фосфору, разом з ними в сирі знаходяться цинк, йод, селен, залізо, мідь, калій Не менш багатий і вітамінний ряд: А, В1, В2, В12, С, D, Е, РР, пантотенова кислота та ін. Засвоюваність поживних речовин, які містяться в сирі до 99%. Енергетична цінність сиру не однакова і залежить від змісту в продукті жиру і білку, в середньому вона складає 300-400 ккал на 100 р.

Номер слайду 11

Екстрактні речовини сиру позитивно впливають на травні залози, посилюючи апетит. Білок, який міститься в сирі, є невід’ємною частиною життєвонеобхідних біологічних рідин в організмі людини (крові, лімфи), а також найважливішим компонентом імунних тіл, гормонів, ензимів. Сир рекомендований як універсальний продукт харчування і незамінне джерело білків (його вживання повністю покриває потребу організму в тваринних білках), кальцію і калію. Що особливо корисно вагітним і годуючим жінкам, а також людям, що працюють з великою фізичною віддачею.

Номер слайду 12

Вітаміни групи В, що містяться в сирі позитивно впливають на кровотворення (В12), В1 підвищує працездатність, а В2 сприяє виробленню енергії і є каталізатором в процесах тканинного дихання. Регулярне вживання сиру дозволяє поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, високий вміст вітаміну А позитивно впливає на зір. Проте надмірне захоплення сиром теж багато наслідками, це продукт досить калорійний, для тих, хто намагається скинути вагу або сидить на дієті варто обмежити прийом сиру.

Номер слайду 13

Йогурт. Даний продукт має і свої особливості – це живі бактерії, саме вони і роблять його таким унікальним . Біфідо- і лактобактерії здатні стримувати ріст шкідливих бактерій, що є причиною багатьох захворювань. Вони нормалізують мікрофлору кишечника, нейтралізують шкідливий вплив нітритів і пригнічують грибки. Завдяки цьому живий йогурт стане прекрасним помічником в боротьбі з дисбактеріозом.

Номер слайду 14

До складу йогурту входять вітаміни РР, С, А і майже всі вітаміни групи В, натрій, калій, фтор, цинк, залізо, магній, фосфор, кальцій, моно- і дисахариди, органічні кислоти і насичені жирні кислоти. Такий склад йогурту робить його цінним продуктом, який обов’язково повинен бути присутнім у раціоні дорослих і дітей.

Номер слайду 15

Ще однією чудовою властивістю йогурту є те, що він, на відміну від молока і багатьох інших молочних продуктів, практично не викликає алергічних реакцій у людей, що не переносять лактозу. Вся справа в тому, що в процесі сквашування, живі бактерії переробляють практично всю лактозу і виділяють речовини, що сприяє хорошому засвоєнню продукту. Крім цього йогурт покращує поглинання кишечником іншої їжі.

Номер слайду 16

«Наші харчові речовини повинні бути лікувальним засобом, а наші лікувальні засоби повинні бути харчовими речовинами» (Кант)

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
1 жовтня 2019
Переглядів
4062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку