Презентація "Жанри інструментальної мініатюри"

Про матеріал
Презентація містить опис та відео-ілюстрації найпоширеніших жанрів інструментальної мініатюри: прелюдія, етюд. Можна використовувати як матеріал до уроку музичної літератури у 4 класі музичної школи або як матеріал для самостійного ознайомлення учнями загальноосвітніх шкіл на уроках з музичного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанри інструментальної мініатюрипрезентація для 4 класу

Номер слайду 2

інструментальна мініатюра — це невеликий музичний твір для виконання різними інструментами, інструментальними ансамблями або оркестрами. За змістом мініатюра може бути ліричною, танцювальною, жартівливою, пейзажною тощо. Найбільшої популярності цей жанр набув у ХІХ столітті. В наш час інструментальна мініатюра теж не втратила свого значення.

Номер слайду 3

Жанр ПрелюдіїОдин з найбільш поширених жанрів інструментальної мініатюри (від латинського слова praeludo, що означає „роблю вступ”). До XVII так називали невеликий імпровізаційний вступ до хорового співу в церкві або до основного інструментального музичного твору. Прелюдія допомагала краще підготуватися до виконання, відчути інструмент або налаштуватися на потрібну тональність. Пізніше прелюдія стала невеликою самостійною п’єсою, в якій втілено один певний настрій. У творчості композиторів Й. С. Баха, Ф. Шопена, С. Рахманінова, К. Дебюссі, Д. Шостаковича знаходимо багато прелюдій.

Номер слайду 4

Й. С. Бах Хоральна прелюдія фа мінор для органу “Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ” (BWV 639)

Номер слайду 5

Фредерік Шопен Прелюдія

Номер слайду 6

Клод ДебюссіПрелюдія“Місячне сяйво”

Номер слайду 7

Жанр Етюду Етюд - (в перекладі з французької „вправа”) виник спочатку справді як вправа для удосконалення виконавської техніки. Згодом у творчості видатних композиторів етюди стали віртуозними високохудожніми творами. Це твори Ференца Ліста, Фредеріка Шопена, Олександра Скрябіна. Видатний скрипаль-віртуоз Ніколо Паганіні обрав іншу назву для своїх етюдів - каприс.

Номер слайду 8

Ніколло ПаганініКаприс №24 для скрипки ля мінорфрагмент з фільму “Скрипаль диявола”роль Паганіні виконує всесвітньо відомий скрипаль Девід Гаррет

Номер слайду 9

інші жанри інструментальної мініатюри: Ноктюрн — (в перекладі з французької це слово означає „нічна пісня”). Ноктюрн - це п’єса наспівного характеру, зазвичай в нешвидкому темпі, пов’язана з поетичними образами ночі Один з найвідоміших ноктюрнів — Ноктюрн Мі-бемоль мажор Ф. Шопена. Експромт (від латинського слова expromtus, що значить „готовий”) — це переважно фортепіанна, часто віртуозна п’єса імпровізаційного складу, що втілює миттєвий душевний стан. Приклад такого твору — Фантазія-експромт Ф. Шопена. Музичний момент — це невелика п’єса, що являє собою безпосереднє ліричне висловлювання. Засновником цього жанру в музиці був Ф. Шуберт. Широко відомий його Музичний момент фа мінор.

pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
3882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку