Презентація "Жанри мовлення"

Про матеріал
Презентація знайомить із жанрами мовлення: оповіданням, заміткою, повідомленням, планом роботи, оголошенням; з особливостями їх побудови. У презентації також надано зразки оголошення, повідомлення; структуру плану роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку комунікативних умінь . Жанри мовлення: оповідання, замітка, повідомлення, план роботи, оголошення, особливості їх побудови. Підготувала учитель української мови та літератури Великоновосілківської гімназії з ЗОШ І ступеня Хорош Ольга Віталіївна

Номер слайду 2

Поняття жанру. Жанр – слово французького походження. Як поняття найчастіше вживається в мистецтві. Наприклад: літературні жанри, журналістські, музичні, кіномистецькі, театральні, образотворчі, мовленнєві, жанри комп’ютерних ігор тощо. Серед літературних жанрів виділяють вірші, оповідання, повісті, романи, п’єси та ін.

Номер слайду 3

Оповідання. Оповідання бере свій початок від народних переказів про події і виникло дуже давно. Оповідання – це один із жанрів літератури, невеликий за розміром прозаїчний художній твір. Основні особливості оповідання: зображення переважно однієї події з життя головного героя; нетривалий час дії; основних дійових осіб дві-три.

Номер слайду 4

Замітка. Замітка – жанр інформаційної журналістики. Основою замітки є новина, яку журналіст описує, відповідаючи на запитання, що трапилось, де, коли і т. ін. без думки про це автора. Для замітки характерні лаконічність, оперативність.

Номер слайду 5

Оголошення. За формою оголошення бувають такі: писані, мальовані, друковані в газетах, журналах, на окремих аркушах, в Інтернеті. До них також належать афіші, що рекламують кінофільми, концерти, вистави, фізкультурні змагання тощо. Оголошення можна побачити в установах, на підприємствах, на вулиці, почути по радіо, телебаченню. В оголошенні слід виділити заголовок, дату, час, місце, де відбудеться те, про що оголошується. Оголошення має бути гарно написаним і привертати до себе увагу; найважливіше бажано виділяти іншим шрифтом, більшими літерами або яскравими кольорами.

Номер слайду 6

Зразок оголошення Оголошення7 грудня о 14 годині 2015 року в актовій залі школи відбудеться зустріч учнів 6 класів із місцевими поетами і письменниками. Запрошуємо на зустріч учнів інших класів. Старости 6-х класів

Номер слайду 7

Повідомлення. Повідомлення – це різновид службового листа, у якому викладено запрошення взяти участь в якомусь заході. У повідомленні повинні бути такі реквізити:1) Дата й час проведення заходу. 2) Місце його проведення. 3) Його назва (тематика). 4) Порядок денний. 5) Прізвища доповідачів із кожного питання. 6) Прізвище й телефон відповідальної особи. 7) Спосіб проїзду до місця засідання.

Номер слайду 8

 Зразок повідомлення Шановний Петренко К. Я., запрошуємо Вас взяти участь у роботі районного семінару “Роль батька у вихованні особистості учня”. Семінар відбудеться в актовій залі Будинку культури (вул. Шевченка, 37) 27 жовтня 2023 року. Початок о 16.00 год. Порядок денний (додається). Контактні телефони: 49-33-61; 095-158-42-22. Проїзд: тролейбус № 1 до зупинки “Обласна бібліотека”. Районний відділ освіти.

Номер слайду 9

План роботи. План – це наперед передбачена і найбільш доцільно продумана в певній послідовності система дій, заходів на певний період часу. Плани бувають перспективними (на кілька років), річними, квартальними, місячними, тижневими й розрахованими на один день.

Номер слайду 10

Структура плану роботи. План роботи № п/п. Дата проведення. Зміст роботи. Відповідальний за виконання. Відмітка про виконання. Примітка

Номер слайду 11

Практична робота Творча робота в групахІ група За наведеним зразком напишіть оголошення про конкурс (виставку, змагання, волонтерську справу тощо).ІІ група Складіть план роботи гурткаІІІ група Напишіть коротку замітку до шкільної стіннівки.ІV група Напишіть повідомлення (тема довільна)

pptx
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
2284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку