Презентація "Жінки у космосі"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроків астрономії у 11 класі, або для проведення позаурочних заходів. Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал учням
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жінки у космосіВчитель фізики КУ Сумська гімназія №1 Казбан Т. Л.

Номер слайду 2

Свій космічний політ Валентина Володимирівна Терешкова здійснила 16 червня 1963 року на космічному кораблі «Восток-6», і він тривав майже три доби. Старт відбувся на Байконурі. Незважаючи на нудоту і фізичний дискомфорт, вона витримала 48 обертів навколо Землі і провела майже три доби в космосі, де вела бортовий журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше були використані для виявлення аерозольних шарів в атмосфері. Спусковий апарат «Востока-6» благополучно приземлився в Баєвському районі Алтайського краю. Перша жінка-космонавт

Номер слайду 3

Перша жінка, яка здійснила вихід у відкритий космос. Світлана Савицька. Встановила 3 світових рекорди в групових стрибках з парашутом зі стратосфери і 15 світових рекордів на реактивних літаках. Саме під час свого другого польоту у своїй космочній кар’єрі(17-25 липня 1984 року) на кораблі "Союз Т-12" провела у відкритому космосі 3 години 35 хвилин.

Номер слайду 4

Перша жінка-космічна туристка. Ануше АнсаріАнуше готувалася до космічного польоту як дублерка японського бізнесмена. Однак, за медичними показниками його політ скасували, і Ансарі включили до основного складу екіпажу. 18 вересня 2006 року UTC "Союз ТМА-9" стартував з космодрому Байконур з Ануше на борту. Політ тривав 8 днів: за цей час Ануше встигла провести кілька наукових дослідів, пов'язаних з впливом космічної радіації і невагомості на членів екіпажу та на мікроорганізми.

Номер слайду 5

ГайдемаріСтефанишин-Пайпер. За походженням - українка. Її батько був уродженцем Львівської області. У 1996 році її прийняли до корпусу американських астронавтів NASA-16. А вже у 2002 її обрали, як спеціалістку місії STS-115. Свій перший політ у космос здійснила 9-21 вересня 2006, сумарний час, проведений поза Землею - 11 днів 19 годин 6 хвилин та 35 секунд.

Номер слайду 6

Слова Гайдемарі про « Жінку на кораблі»Гадаю, це виключно питання часу — коли у нас з’явиться більше жінок-астронавток. Адже останнім часом жінки усе більшу роль почали відігравати у програмах NASA, і навіть сама влада США хоче, аби команди екіпажів були своєрідним зрізом населення країни. Так трапилося вже під час останніх відборів, що NASA почала відбирати більше жінок — і тепер цей відсоток сягнув 40-50%

Номер слайду 7

Перша жінка, яка стала пілотесою і командиркою Спейс Шаттлу. Айлін Коллінз. Коллінз відібрали в астронавти у 1992 році. Вже в 1995 році вона здійснила свій перший політ у космос STS-63, пілотуючи Спейс Шаттл Діскавері. Командиркою Шаттлу Колумбія STS-93 вона стала у липні 1999 року. Її екіпаж вивів на орбіту телескоп "Чандра". Загалом, полковниця Коллінз за 4 польоти провела у космосі 36 днів 8 годин і 10 хвилин.

Номер слайду 8

Перша жінка-командирка Міжнародної космічної станціїПеґґі Вітсон. За час своєї роботи здійснила 3 космічні польоти і 10 виходів у відкритий космос, сумарний час роботи у якому - 60 годин 21 хвилин (рекорд серед жінок її професії). Другий її політ тривав з 10 жовтня 2007р. до 19 квітня 2008р. Вона була командиркою експедиції МКС-16 і здійснила 5 виходів у відкритий космос. Загалом, Пеґґі пробула в космосі 665 днів 22 години 21 хвилину.

Номер слайду 9

Цікаві факти про МКСМіжнародна космічна станція є найдорожчим об’єктом, коли-небудь побудованих людством. На будівництво та експлуатацію МКС вже витрачено більше 150 мільярдів доларів. У кожному з 15 модулів знаходяться дослідні лабораторії, господарські приміщення, склади, спальні місця, тренажери. Внутрішній простір МКС нагадує досить вузькі коридори циліндричної форми. МКС на орбіті пролітає з величезною швидкістю – 27700 км/год. Політ навколо Землі біля станції займає 92 хвилини. За добу вона встигає зробити майже 16 таких польотів. Це означає, що космонавти можуть спостерігати за 24 години 16 заходів і сходів, стільки ж днів і ночей.

Номер слайду 10

Фото Міжнародної космічної станції ВсерединіЗовні

Номер слайду 11

Саманта КрістофореттіРекордсменка серед тривалості безперервного перебування жінки в космічному польоті і тривалості польоту серед всіх астронавтів Європейського Космічного Агенства. Вперше полетіла у космос у 2014 році в якості бортінженеру основного екіпажу корабля Союз ТМА-15 М. Саманта провела на орбіті 199 діб 16 годин 42 хв. , побивши тим самим рекорд безперервного перебування на орбіті серед жінок, встановлений до цього астронавткою НАСА Сунітою Вільямс (195 днів). На її честь названий астероїд 15006 Samcristoforetti.

Номер слайду 12

Перша лікарка-невропатолог, яка побувала в космосіРоберта Лінн Бондар. Українка за походженням. За фахом вона невропатолог - закінчила докторантуру в Торонтському університеті. Вирішивши стати астронавтом, вона вивчилася пілотувати літаки. До загону астронавтів її зарахували у 1984 році. Свій політ у космос здійснила 22-30 січня 1992 року. В Україні її іменем названо кілька шкіл та науково-технічний гурток.

Номер слайду 13

Перша жінка-астронавт з Китаю, яка побувала у відкритому космосіЕкіпаж місії "Шеньчжоу-13" проведе на орбіті півроку. Учасниця місії, 41-річна астронавт Ван Япін, яка стала першою китайською жінкою, що вийшла у відкритий космос. Відомо, що екіпаж "Шеньчжоу-13" проведе на орбіті півроку. Китай планує завершити у 2022 році створення повноцінної орбітальної станції. 

Номер слайду 14

Хейлі Арсено -наймолодша американка у космосіУвійшла як космонавт-аматор до екіпажу космічної місії Inspiration4 космічного корабля Crew Dragon американської компанії Space. X , яка триватиме три дні і проходитиме на висоті 540 кілометрів. Місія спрямована на збирання коштів для Дитячої дослідницької лікарні Святого Юди, в якій Хейлі Арсено пройшла лікування. Хейлі Арсено призначено лікарем місії. Під час польоту вона відповідатиме за медичні дослідження: брати зразки крові та проводитиме інші експерименти. Корабель Crew Dragon запущено 16 вересня 2021 року.

Номер слайду 15

Юлія Пересильд –перша кіноактриса у космосіЗаслужена артистка Російської Федерації. Провідна актриса Московського драматичного театру на Малій Бронній. Учасниця космічного польоту у рамках науково-просвітницького проекту «Вызов», у ході якого брала участь у зйомках епізодів художнього фільму «Вызов», що проходили на борту Міжнародної космічної станції.5 жовтня 2021 року режисер і Юлія Персильд, на кораблі «Союз МС-19», стартували з космодрому Байконур. У космосі вони провели 12 днів, повернення з МКС на Землю було здійснено 17 жовтня 2021 року.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
2232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку