Презентація "Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості"

Про матеріал
Презентація до уроку "Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІДГОТУВАЛА ХОРОЩАК МАРІЯ СТЕПАНІВНА – ВЧИТЕЛЬ ХІМІЇ ОПОРНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ЗАВОДСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І – ІІІ СТУПЕНІВ» Презентація до уроку: «Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості» 10 клас

Номер слайду 2

Життя – це торжество органічної хімії над неорганічною... правда, дуже коротке.

Номер слайду 3

Що це за речовини? Оксигеновмісні органічні речовини. Естери гліцерину та вищих карбонових кислот. Синтезуються клітинами рослинних і тваринних організмів. Поживні речовини, що розщеплюються на гліцерин та жирні кислоти. Жири

Номер слайду 4

Жири як представники естерів. Класифікація жирів, їхні хімічні властивості

Номер слайду 5

СН2 − О − С − R1 ║ О СН − О − С − R2 ║ О СН2 − О − С − R3 ║ О Що таке жири? Жири – це естери гліцерину і вищих карбонових кислот. Загальна назва жирів – тригліцериди. Загальна формула жирів

Номер слайду 6

жирна кислота жирна кислота Структура молекули жиру жирна кислота гліцерин

Номер слайду 7

Кислоти – складові жирів Формула кислоти Назва кислоти Тип кислоти Природне джерело Пальмітинова Насичена Жири всіх тваринних тканин Стеаринова Насичена Жири всіх тваринних тканин Олеїнова Ненасичена Жири тканин та природні олії Лінолева Ненасичена Фосфоліпіди тканин та природних олій Ліноленова Ненасичена Фосфоліпіди тканин C15Н31СООН C17Н35СООН C17Н33СООН C17Н31СООН C17Н29СООН

Номер слайду 8

Насичені та ненасичені жирні кислоти Олеїнова кислота Стеаринова кислота

Номер слайду 9

З історії дослідження жирів 1741 р. – французький хімік Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) дією сильної неорганічної кислоти на мило добув масну на дотик суміш. Він припустив, що добута маса є жиром. Досліджуючи її властивості, науковець виявив,  що це не так. Гідроліз жирів – хімічна реакція, за допомогою якої у 1779 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле виявив один з продуктів гідролізу (розкладання під дією води) жирів – гліцерин. 1817 р. – його співвітчизник Шеврьоль добув з жирів уже відому «солодку олію Шеєле». Сорок років потому Марселен Бертло встановив структуру гліцерину і з нього та вищих карбонових кислот синтезував жир. Отже, склад і структуру природних жирів було доведено експериментально.

Номер слайду 10

Реакція утворення тригліцеридів

Номер слайду 11

Рівняння реакції синтезу трипальмітинового жиру Завдання: запишіть рівняння реакції утворення триолеїну (І група), тристеарину (ІІ група).

Номер слайду 12

Місце синтезу жирів у клітині Біосинтез жирів у клітині забезпечує гладенька ендоплазматична сітка

Номер слайду 13

Класифікація жирів Жири Тверді Рідкі Зазвичай тваринного походження Зазвичай рослинного походження Містять залишки вищих насичених кислот Містять залишки вищих ненасичених кислот

Номер слайду 14

Фізичні властивості жирів 1. Агрегатний стан: Твердий – тваринні жири (крім риб’ячого); Рідкий – рослинні жири (крім кокосового і пальмового). 2. Температура плавлення залежить від складу жиру (жири, які містять залишки насичених кислот мають вищі температури плавлення). 3. Жири легші за воду. 4. Нерозчинні у воді, але розчинні в органічних розчинниках. Розчинник Чи розчинний жир Етиловий спирт малорозчинний Бензин розчинний Тетрахлорметан розчинний Вода нерозчинний

Номер слайду 15

Гідроліз жирів Взаємодія з водою при t=200 – 250˚С та певному тиску або в присутності каталізатора: Реакція омилення – гідроліз у лужному середовищі: Завдання: напишіть рівняння гідролізу тристеарину у водному (І група) та лужному (ІІ група) середовищах СН2 − О − С − R СН2 – ОН ║ О СН − О − С − R + 3Н2О СН − ОН + 3R− СООН ║ О СН2 − О − С − R СН2 − ОН ║ О СН2 − О − С − R СН2 – ОН ║ О СН − О − С − R + 3КОН СН − ОН + 3R− СООК ║ О СН2 − О − С − R СН2 − ОН ║ О

Номер слайду 16

Мила – солі вищих карбонових кислот Мило Рідке Тверде Калієве Натрієве Калій стеарат Натрій стеарат C17Н35СООК C17Н35СООNа

Номер слайду 17

Гідрування жирів Приєднання до залишків ненасичених карбонових кислот атомів Гідрогену при t=160 – 240 ̊ С і наявності каталізатора: Перетворення рідких жирів на тверді. СН2 − О − С − С17Н33 СН2 – О – С − С17Н35 ║ ║ О О СН − О − С − С17Н33 + 3Н2 СН − О − С − С17Н35 ║ ║ О О СН2 − О − С − С17Н33 СН2 − О − С − С17Н35 ║ ║ О О

Номер слайду 18

Історія походження маргарину 1860-і роки – французький хімік Іпполіт Меже Мур'є винайшов продукт, який в основному складався зі знежиреного молока та жиру яловичини, і назвав свій продукт «олеомаргарин»; У 1870 році у Франції в місті Пуассі почав працювати перший завод по виробництву маргарину; 1906 рік – С. Фокін здійснив першу гідрогенізацію жирів.

Номер слайду 19

Говоримо про трансжири з біохіміком Глібом Репічем https://www.youtube.com/watch?v=5Kvz_X1n2pU

Номер слайду 20

Що таке трансжири?

Номер слайду 21

Обережно – трансжири!!! P.S. Якщо на упаковці продукту написано «гідрований», «гідрогенізований» або «частково гідрогенізований», то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!

Номер слайду 22

Окиснення жирів Завдання: скласти молекулярну формулу жиру за структурною і записати рівняння реакції окиснення тристеарину (І група) та триолеїну (ІІ група). тристеарин триолеїн

Номер слайду 23

Добування жирів Штучний синтез: гліцерин + вища карбонова кислота (вперше здійснив французький вчений М. Бертло в 1854 р.) Вилучення із природної сировини Виробництво олії: Висушене насіння подрібнюють, нагрівають і пресують; Обробка насіння нагрітим летким розчинником, який потім видаляють перегонкою. Добування твердого жиру: витоплювання

Номер слайду 24

Застосування жирів В харчовій промисловості, в тому числі кондитерській; У виробництві косметичних засобів, мила; У медицині, зокрема, фармацевтиці; Як протикорозійний засіб; Для добування гліцерину, оліфи; Як горючі речовини; Для виробництва біодизельного палива.

Номер слайду 25

Біологічна роль жирів Енергетична функція (при розщепленні 1 г жиру виділяється 39 кДж енергії) Захисна функція (захист внутрішніх органів від механічних пошкоджень) Терморегуляція (захист від переохолодження тварин) Джерело води (при окисленні 1 кг жиру виділяється 1,1 кг води) Розчинники вітамінів (А, D, Е)

Номер слайду 26

Добова норма споживання жирів 1 г на 1 кг маси тіла за нормальної маси тіла, а при ожирінні норма зменшується вдвічі Це приблизно 70-80 г сала (як дві сірникові коробки) або 60-70 мл (2 ст. л.) олії, але не в чистому вигляді, а в салатах, інших стравах. 

Номер слайду 27

Перевірено на собі - продукти, які розщеплюють жири https://youtu.be/6kG2KzXCHI4 Правда чи міф?

Номер слайду 28

Вікторина https://learningapps.org/display?v=poxdh2d8k23

Номер слайду 29

Домашнє завдання Опрацювати § 22, вправи 163 – 166 (Попель П.П., Крикля Л.С. Хімія (рівень стандарту). 10 клас)

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
963
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку