Презентація "Життєвий і творчий шлях Чарльза Діккенса"

Про матеріал
Презентація до уроку з вивчення життєвого та творчого шляху англійського письменника Чарльза Діккенса
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Просівайте світову прозу – залишиться Діккенс…»Л. Толстой

Номер слайду 2

Чарльз Діккенс(1812 – 1870)Життєвий і творчий шлях письменника. Творчість письменника як одна з вершин англійської літератури.

Номер слайду 3

Чарльз діккенс(1812 – 1870)Я робив і робитиму все, на що здатна людина, аби наполегливістю, терпінням, невпинною працею прокласти собі шлях

Номер слайду 4

Ім’я при народженні: Чарльз Джон Гаффам Діккенс. Дата народження:7 лютого 1812 рік. Місце народження: Лендпорт, Великобританія. Дата смерті:9 червня 1870 рік (58 років)Місце смерті: Гейдсхілл, Кент,Великобританія. Рід діяльності:письменник – романіст

Номер слайду 5

дитинство. Батько: Джон Діккенс (1785/86 – 1851), молодший син дворецького і економки в Кру-Холлі (графство Стаффордшир)Мати: Елізабет Барроу (1789 – 1863). Чарльз був другим з восьми дітей в сім’ї.

Номер слайду 6

навчання. Систематичної освіти майбутній письменник здобути не міг, його навчання часто переривалось нагальною необхідністю заробляти гроші для родини. Близько двох років відвідував приватну школу Академія Веллінгтон – Хаус.

Номер слайду 7

Тема знедоленого дитинства є провідною в романах «Пригоди Олівера Твіста», «Життя і пригоди Ніколаса Нікклбі», «Крамниця старожитностей», у циклі «Різдвяні повісті». Отже, Діккенс не забув про своє украдене дитинство і підніс голос на захист тих, хто приречений на злидні від народження.

Номер слайду 8

Улюбленецьлітературної долі Чарльз Діккенс зажив слави ще зовсім молодою людиною, не маючи й 25 років, і залишався успішним до кінця життя. Щоправда, не слід забувати про титанічну працю, результатом якої був цей винятковий успіх: за майже 40 років літературної діяльності письменника на світ з’явилось 15 романів, низка оповідань, кілька книжок нарисів, п’єси. Однак цим літературна діяльність Діккенса не. Обмежувалась: багато уваги він приділяв редакторській Справі й у різний час видавав два літературно – художніх журнали – «Домашнє читання» й «Цілий рік».

Номер слайду 9

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}ПЕРІОДТВОРИ1833 – 1841«Нариси Боза», «Посмертні записки Піквікського клубу», «Пригоди Олівера Твіста», «Життя і пригоди Ніколаса Нікклбі»1842 – 1848«Американські нотатки», «Життя і пригоди Мартіна Чезлвіта», «Різдвяні оповідання», «Домбі і син»1849 – 1859 «Девід Коперфілд», «Холодний дім», «Скрутна година», «Крихітка Дорріт»1860 – 1870«Великі сподівання», «Наш спільний друг», «Таємниця Едвіна Друда»

Номер слайду 10

Діккенсівські мотиви:вулиці Лондона, суди й адвокати, в’язниці, Різдво, парламент, політики, сноби, співчуття бідним і пригнобленим

Номер слайду 11

«Мрій Діккенса», картина Роберта Вільяма Басса, на якій Діккенс зображений за письмовим столом в оточенні своїх персонажів

Номер слайду 12

Імена: Діккенс і Боз. В Діккенса незвичне прізвище. Слово Dickens використовується в англійських вигуках на кшталт What the Dickens!, який можна перекласти як «Якого дідька!»Іноді Діккенс використовував псевдонім Боз. Так жартома називали молодшогобрата письменника.

Номер слайду 13

Залізнична аварія в Степлгерсті, 9 червня 1865 року

Номер слайду 14

У 1868 та 1869 роках Діккенс провів низку «прощальних читань» в Англії, Шотландії та Ірландії

Номер слайду 15

8 червня 1870, Діккенс переніс ще один інсульт. Це сталося вдома після цілоденної роботи над«Едвіном Друдом». Наступного дня, 9 червня, через 5 років після аварії біля Степлгерста, письменник помер, не приходячи до тями. Діккенса поховали в Кутку поетів. Вестмінстерського абатства.

Номер слайду 16

Після смерті Діккенса. Слава продовжувала рости після смерті Діккенса. Його перетворили у справжнього бога англійської літератури. Ім’я письмен-ника стали називати поряд з іменем Шекспіра,його популярність в Англії 1880 – 1890 рр затьмарила славу Байрона. Діккенс набув слави веселого письменника веселої староїАнглії, незважаючи на те, що гумор був часто для ньогощитом від болючих ударів життя. Діккенс – це великий гуморист, - ось що ви почуєте перш за все з уст рядовиханглійців. На честь Діккенса названий кратер на Меркурії.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Гуманістичний смисл роману. Чарльза Діккенса «Пригоди Олівера Твіста»

Номер слайду 19

Роман Чарльза Діккенса про пригоди хлопчика, у якого відняли навіть ім’я матері, - це твір високого гуманістичного смислу. Письменник примушує по-новомуподивитися на загальноприйняті поняття про порядність, респектабельність, якими так пишалися його сучасники. Письменник порушує питання про міру добра у кожнійлюдині. Саме ця часточка добра і співчуття визначає істинну гуманістичну цінність. Показуючи людей, котрі по-добромупоставилися до Олівера, відкинувши упередження, автор стверджує: світ не без добрих людей. І більше того, на доброті і небайдужості цих людей тримається справедливість.

Номер слайду 20

Виховати не значить тільки вигодувати і винянчити, але і дати напрямок серцю і розумові. Віссаріон Бєлінський. Кадри з кінофільму«Олівер Твіст» (2005)

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Вивчити біографію Ч. Діккенса;Прочитати роман «Пригоди Олівера Твіста»

pptx
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку