Презентація "Життєвий і творчий шлях Шевченка"

Про матеріал
У роботі створено цілісні тематичні картини з життя Кобзаря та його творів: "Катерина", "Наймичка", "У нашім раї на землі". Використано тексти названих творів (печворк).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Катерина»

Номер слайду 12

«Наймичка»

Номер слайду 13

У нашім раї на земліНічого кращого немає,Як тая мати молодая. З своїм дитяточком малим.«У нашім раї на землі» Т. ШевченкоІ перед нею помолюся,Мов перед образом святим. Тієї матері святої,Що в мир наш бога принесла…Тепер їй любо, любо жити. Вона серед ночі встає,І стереже добро своє,І дожидає того світу,Щоб знов на його надивитись,Наговоритись. — Це моє!Моє! — І дивиться на його,І молиться за його богу,І йде на улицю гулять. Гордіше самої цариці. Потроху діти виростають,І виросли, і розійшлись. На заробітки, в москалі.І ти осталася, небого.І не осталося нікого. З тобою дома. Наготи. Старої нічим одягтиІ витопить зимою хату. А ти нездужаєш і встати,Щоб хоч огонь той розвести.

Номер слайду 14

Великомученице! Села. Минаєш, плачучи, вночі.І полем-степом ідучи,Свого ти сина закриваєш. Бо й пташка іноді пізнає І защебече: — Он байстря. Безталанная! Де ділась. Краса твоя тая,Що всі люде дивувались?Пропала, немає!Все забрала дитиночкаІ вигнала з хати,А воно таке маленьке,Воно ще й не лазить. І коли-то воно буде. Гратись і промовить. Слово мамо. Великеє,Найкращеє слово!Ти зрадієш; і розкажеш. Дитині правдиво. Про панича лукавого,І будеш щаслива. Та не довго.І будеш щаслива. Та не довго. Бо не дійде. До зросту дитина,Піде собі сліпця водить,А тебе покине. Калікою на розпутті…І любитимеш, небого,Поки не загинеш. Межи псами, на морозіДе-небудь під тином. У нашім раї на землі» Т. Шевченко

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку