Презентація"Життєвий та творчий шлях Василя Стуса"

Про матеріал
Василь Семенович Стус — мужня людина, патріот, нескорений борець за свободу і щастя, уособив найшляхетніші риси української людини, українського поета XX сторіччя. Виступав за ідеали добра, правди, честі, порядності, людяності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАСИЛЬ СЕМЕНОВИЧ СТУС06.01.1938 — 04.09.1985

Номер слайду 2

Василь Стус народився на Різдво Христове 06.01.1938 р. в селі Рахнівка на Вінниччині, але невдовзі батьки переїздять з дітьми на Донбас, в Сталіно (тепер Донецьк).

Номер слайду 3

Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Василь вступив на історико-літературний факультет педагогічного інституту Закінчивши 1959 навчання з червоним дипломом, три місяці вчителював в селі Таужня Кіровоградскої області, після чого два роки служив в армії. Під час навчання і служби став писати вірші. 1959 опублікував свої перші вірші.

Номер слайду 4

По закінченню служби в збройних силах (1960) три роки працював редактором газети «Соціалістичний Донбас», після чого 1963 вступив до аспірантури Інституту літератури Академії наук УРСР у Києві. Того ж року опублікував добірку віршів.

Номер слайду 5

У 1965 одружився з Валентиною Василівною Попелюх. 15 листопада 1966 у них народився син — нині літературознавець, дослідник творчості батька Дмитро Стус.

Номер слайду 6

У вересні 1965 під час прем'єри фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» в Києві взяв участь в акції протесту проти арештів серед української інтелігенції, за що Стуса звільнили з інституту. Після цього заробляв на життя, працюючи на будівництві, в котельні, в конструкторському бюро. Водночас продовжував продуктивну творчу діяльність.

Номер слайду 7

У відкритих листах до Спілки письменників, Центрального Комітету Компартії, Верховної Ради Стус критикував панівну систему, що після відлиги стала повертатися до тоталітаризму, відновлення культу особи та порушення прав людини, протестував проти арештів у середовищі своїх колег. На початку 1970-х приєднався до групи захисту прав людини.

Номер слайду 8

Восени 1972 заарештований і засуджений на п'ять років примусової праці і три роки заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду». Весь термін ув'язнення перебував у концтаборах Мордовії. Більшість віршів, що Стус писав у концтаборі, вилучалася і знищувалась, лише деякі потрапили на волю через листи до дружини.

Номер слайду 9

У 1976 р. тюремна адміністрація знищила 600 поезій В. Стуса, написаних протягом років тюремного життя. А він знову і знову писав вірші, пройняті вірою в майбутнє. Він вірив, шо повернеться до свого народу дорогою вдячної пам’яті всіх чесних порядних людей України, своїми віршами, які знайдуть свого читача:«Народе мій, до тебе я ще верну. Як син, тобі доземно уклонюсь». В. Стус переконаний, що жив і працював за високими моральними принципами.«Жив і любив і не набрався скверни,Зненависті, прокльону, каяття».

Номер слайду 10

По закінченню строку в концтаборі Стуса 1977 вислали в Матросове Магаданської області, де він працював до 1979 на золотих копальнях. Повернувшись восени 1979 до Києва, приєднався до гельсинської групи захисту прав людини. Незважаючи на те, що його здоров'я було підірване, Стус заробляв на життя, працюючи робітником на заводі. В травні 1980 був знову заарештований і засуджений на 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Відмовився від призначеного йому адвоката Віктора Медведчука, намагаючись самому здійснити свій захист. За це Стуса вивели із зали суду і вирок йому зачитали без нього.

Номер слайду 11

У 1982 р. на міжнародному фестивалі поезії в Голландії нагороду «Інтернаціональна поезія» було присуджено українському поету Василеві Стусу за його поетичний талант. Василь Стус у той час перебував у таборах.

Номер слайду 12

Стусові, що перебував у концтаборі в Кучино, заборонили бачитися з родиною. Однак його записи 1983 вдалося переправити на Захід. 1985 Стуса було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури. 28 серпня 1985 Стуса відправили в карцер. На знак протесту він оголосив голодування. В ніч 3 на 4 вересня він помер, можливо, від переохолодження. Його поховали на табірному цвинтарі. Прохання родини перевести тіло додому відхилили на тій підставі, що не вийшов термін ув'язнення.

Номер слайду 13

У листопаді 1989 року, прах поета перепоховали в Києві на Байковому кладовищі

Номер слайду 14

Нині поезія В. Стуса міцно увійшла в літературне життя, його творчість вивчають у школі, вищих навчальних закладах України, читають мільйони українців. Ми віддаємо шану справжньому синові України, великому патріотові, схиляємо голову перед стійкістю переконань поета, який присвятив життя боротьбі за Україну та її свободу.

Номер слайду 15

Не зламалася душа стійкого поета, не корився долі, поводив себе незалежно, не пристосовувався, не підлабузнював, ні на кого не доносив, проявляв велику силу волі, неабияку мужність і національну гідність.

Номер слайду 16

Манера письма Василя Стуса гармонійно поєднала українську традицію із найкращими зразками світової, особливо європейської, спадщини. Тримай над головою свічку,допоки стомиться рука —ціле життя. Замало — нічку. Довкола темінь полохка. Літають кажани, як кулі. Нестерпом студиться щока. Де ви, крилаті? Гулі-гулі!Як вам — нестерпно — без небес?Аж очі підвели, поснулі. О ні, ти не один воскрес!Як в бодню — пугачеві скрики. Десь бродить землячок-дантес. О шанталавий, недорікий,а чи поцілиш ти мене?Свіча в задумі — не мигне.“Автопортрет зі свічкою “

Номер слайду 17

Характерні для поезіїїСтуса роздуми про власну трагічну, але не відворотну долю: Як добре те, що смерті не боюсь яі не питаю, чи тяжкий мій хрест,що перед вами, судді, не клонюсяв передчутті недовідомих верст,що жив, любив і не набрався скверни,ненависті, прокльону, каяття. Народе мій, до тебе я ще верну,як в смерті обернуся до життясвоїм стражденним і незлим обличчям. Як син, тобі доземно уклонюсьі чесно гляну в чесні твої вічіі в смерть із рідним краєм поріднюсь.

Номер слайду 18

Поет повернувся до нас, посівши дуже високе місце в українській літературі. Пророчі слова великого поета:«Щедрує нам безсмертя щедрий вечірв новій Вітчизні». Його життя було коротким, тернистим, трагічним і справедливим, яскравим, людяним.

Номер слайду 19

Поезія Василя Стуса — це історія поневірянь, тяжких мук, страждань, дорога болю, а водночас — віри й надії у свою правоту, справедливість, краще майбутнє України. Не скорилася душа стійкого поета і він в умовах таборів писав:«Як добре те, що смерті не боюсь я,І не питаю, чи тяжкий мій хрест. Що вам, лукаві судді, не клонюся. В передчутті недослідимих верств».

Номер слайду 20

У 1990 році Василь Стус отримав звання Лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, а у 2005-му посмертно став Героєм України.

Номер слайду 21

Пам'ятник Василю Стусу у Вінниці Меморіальна дошка Василю Стусу та Івану Світличному на фасаді Національної академії наук України на вулиці Михайла Грушевського, 4 в Києві. Відкрита 23 грудня 2020 р. Пам'ятник у селі Рахнівка. Пам'ятник у Львові Ювілейна монета на честь Василя Стуса. Ювілейна монета на честь Василя Стуса

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Віталіївна Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
9532
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку