Презентація "Життя без шкідливих звичок"

Про матеріал
Презентація "Життя без шкідливих звичок". Матеріал для учнів 9-11 класів. Мета: довести до свідомості учнів, що шкідливі звички є основною причиною порушення здоров'я; формувати в учнів негативне ставлення до шкідливих звичок (паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків); виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖИТТЯ БЕЗ ШКІДЛИВИХ ЗВИЧОК

Номер слайду 2

Спочатку ми створюємо свої звички, потім наші звички створюють нас (Деніс Уейтлі)

Номер слайду 3

Звичка - це те, що ми робимо майже не замислюючись, діючи автоматично. Наприклад, заправляти зранку ліжко, чистити зуби, робити ранкову зарядку. Для того, щоб звичка сформувалася ту чи іншу дію потрібно виконувати регулярно та багаторазово і тоді людина не замислюючись виконує ту чи іншу дію. Як правило у кожної людини є багато різних звичок. Вони можуть бути корисними та шкідливими.

Номер слайду 4

Шкідливі звички — ряд звичок, що є шкідливими для організму людини. Вони перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично.

Номер слайду 5

До шкідливих звичок відносяться:вживання алкоголю;вживання тютюнових виробів;інтернет залежність;гаджетозалежність;зловживання шкідливою їжею;наркоманія.

Номер слайду 6

Алкоголізм - захворювання, що викликається систематичним вживанням алкогольних напоїв, що характеризується патологічним потягом до них, призводить до психічних і фізичних розладів та порушує соціальні стосунки особи, яка страждає цим захворюванням. Алкоголь - наркотична отрута, що діє насамперед на нервові клітини кори головного мозку. Великі дози алкоголю чинять вплив на деякі відділи ЦНС. При ураженні центрів довгастого мозку настає порушення терморегуляції, дихання і серцевої діяльності - так званий коматозний стан. Алкоголізм викликає глибокі розлади діяльності ШКТ, печінки, органів дихання, нирок, статевих залоз та ін.

Номер слайду 7

Чим більше п’єш, тим веселіше. До певної межі. Спочатку починається помірна ейфорія, але потім настрій змінюється залежно стану людини. Оскільки алкоголь є депресантом, то результаті реакції уповільнюються і емоції стають негативними.

Номер слайду 8

Багато рухаєшся – швидко тверезієш Ні. Навіть марафонський біг не здатний прискорити роботу печінки з переробки алкоголю та його виведення.

Номер слайду 9

Алкоголь допомогає при грипі, застуді Це переконання виникло завдяки тому, що у складі будь-якого алкогольного напою присутній спирт, що має бактерицидну властивість. Але цією властивістю має тільки чистий спирт і в різних напоях ефект може бути зворотним. До того ж алкоголь знижує імунітет, що захищає від хвороб. І, як правило, люди п'ють значно частіше хворіють, ніж непитущі.

Номер слайду 10

Алкоголь знімає стрес Неправда. Алкоголь викликає тимчасову ейфорію – наркоз, вихід з якого важчий за сам стрес.

Номер слайду 11

Алкоголь покращує сон Перший сон людини, що випила, міцний, але короткий. Потім починається безсоння, що веде до психозів. Щоб безболісно засинати, треба вести активний спосіб життя.

Номер слайду 12

Якісний алкоголь не шкідливий Будь-який алкоголь має на організм токсичну дію. Це зумовлено тим, що один із продуктів розпаду етилового спирту – оцтовий альдегід. А це отрута для організму.

Номер слайду 13

 Алкоголь гріє в мороз Алкоголь розширює судини і дає відчуття тепла, але це навпаки призводить до втрати тепла, коли його потрібно економити. Тому такі нерідкі випадки обморожень і навіть загибелі людей, що випили на морозі.

Номер слайду 14

Тютюнопаління - одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб. Палінням спричинені 30% усіх смертей від онкологічних захворювань. Воно зумовлює розвиток раку органів дихання, включаючи порожнину рота і верхніх дихальних шляхів, стравоходу, підшлункової залози. Тютюнопаління є причиною 90% усіх випадків захворювань на рак легенів. У 12-13 разів частіше трапляються захворювання серця: серцева недостатність, інфаркт міокарда, стенокардія,звуження судин .

Номер слайду 15

ПРИЧИНИ ПОЧАТКУ КУРІННЯ ПІДЛІТКАМИБажання бути дорослим, самостійно приймати рішення (без усвідомлення відповідальності). Групова ідентичність. Тютюнопаління серед однолітків, у компанії. Страх бути неприйнятим, занижена самооцінка, відсутність самоідентифікації. Бажання не бути «білою вороною» серед друзів, що палять, штовхає до куріння, потім звичка укорінюється. Діти шкільного віку багато у чому залежать від думки своїх однолітків. На думку підлітка: відмовитися від пропозиції закурити – означає, відбитися від суспільства і втратити свій статус. Потрібно бути впевненою у собі особистістю, щоб зуміти протистояти хибній суспільній думці Куріння у сім’ї, ідентичність характеристикам батьків, які палять (через стрес, у компанії друзів та з інших причин). До причин куріння також відносяться: популяризація шкідливої ​​звички,реклама,фільми, кумири, спроби піти проти заборони, нудьга і бажання спробувати щосьнове.

Номер слайду 16

Інтернет-залежність — психічний розлад, нав'язливе бажання вийти в Інтернет і хвороблива нездатність вчасно відключитися від нього. Це явище може спричинити стан, у якому людина фокусуватиметься на віртуальному, а не реальному світі. Людина в такому стані може ігнорувати потребу у їжі, туалеті, сні, живому спілкуванні, фізичній активності і тощо.

Номер слайду 17

Гаджетозалежність – нова хвороба, яку вчені ставлять в один перелік з алкоголізмом і наркоманією. Життя без гаджетів у молоді викликає такий же стрес, як у жертв катастроф або війни! Посттравматичний синдром виявили угорські вчені у випробовуваних, у яких на час забирали смартфони. І зафіксували схожі симптоми – підвищене серцебиття і розгубленість.

Номер слайду 18

Неправильне харчування - як надмірне, так і недостатнє - здатне завдати шкоди здоров'ю людини абсолютно в будь-якому віці. ⠀ЯК ЦЕ ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ? ⠀зниження рівня фізичного і розумового розвитку;швидка стомлюваність;зниження працездатності;передчасне старіння;скорочення тривалості життя.

Номер слайду 19

Наркоманія – важке захворювання, що розвивається внаслідок хворобливої пристрасті до будь-якої наркотичної речовини та супроводжується фізичною і психічною залежністю від наркотику. Характеризується виникненням патологічного потягу до наркотичного засобу (психічної залежності), зміною толерантності до наркотичного засобу з тенденцією до збільшення доз і розвитком фізичної залежності, появою абстинентного синдрому, при припиненні прийому. Наркотик – це отрута, яка руйнує не тільки внутрішні органи людини, але його мозок і психіку.

Номер слайду 20

20 Міфи. Дуже часто можна почути, що наркотики бувають легкими й важкими. Яку б речовину людина не вибрала, починає вироблятися толерантність: ефект стає не настільки сильним, яким був раніше. З’являються перші неприємні симптоми. Наприклад, виникає почуття апатії. Механізм наркотизації простий. Спочатку зникає захисний бар’єр, тому виникає психологічна залежність, яка потім переходить у фізичну. При відмові розвивається «ломка», незалежно від того, що вживали: кокаїн або марихуану. Вважається, що наркоманія не лікується. Але таке уявлення з’явилося через невдачі залежних. Статистика показує інше. Позитивний результат – далеко не рідкість. Запам’ятовувати негативну статистику простіше. Зараз існують різні методики, що допомагають повернуться до повноцінного життя. Багато хто вважає, що конопля абсолютно нешкідлива. Але дослідження показали, що вона викликає психологічну залежність. Немає єдиної думки про те, яку частоту вживання вже можна вважати залежністю. Потрібно враховувати, що в димі конопель міститься досить багато речовин, що викликають розвиток раку. Ще один популярний міф – амфетамін допомагає сконцентруватися. Наркотик надає стимулювальну дію, але на короткий час. Амфетамін не допомагає засвоюватися навчальному матеріалу, як багато хто вважає. Для того, щоб повернутися в нормальний стан, знадобиться кілька днів. Потрібно враховувати, що психологічна залежність швидко розвивається, і вчитися без амфетаміну буде складно.

Номер слайду 21

Факти21 Заважають творчості. Людина протягом життя рухається вниз-вгору за шкалою емоцій. Після вживання наркотичних речовин настрій підіймається, але потім самопочуття стає настільки поганим, що все байдуже. Після чергового підйому людина опускається нижче за емоційною шкалою, ніж було до того. Впливають на розум. Людина, коли про щось думає, користується картинками з пам’яті. При згадуванні чого-небудь інформація приходить дуже швидко. Наркотики затуманюють картинки, роблять їх розпливчастими. Отримати інформацію практично неможливо. Притупляють почуття. Наркотичні речовини «заморожують» нервову систему і для багатьох стають єдиним способом для позбавлення негативних емоцій. Внаслідок цього будь-яке почуття все важче сприймати. Людину може перестати турбувати все, що відбувається. До того ж загальмовуються процеси мислення. Важливо знати, що марихуана пошкоджує мозок, нерви й легені. У димі міститься багато хімікатів, що збільшують ризик розвитку онкозахворювань. При курінні швидко спалюються вітаміни, а нерви німіють. Екстазі – один із найнебезпечніших наркотиків. Згодом через нього пошкоджується нервова система. Потрібно враховувати, що екстазі – галюциноген, який може призводити до появи відчуттів, ніяк не пов’язаних з реальністю. Найпопулярніша наркотична речовина – це алкоголь. Він отруює організм і спалює вітаміни, через що людина відчуває себе не найкращим

Номер слайду 22

Соціальна проблема. Найбільш схильні до наркоманії підлітки. Знижене по­чуття самозахисту, «стадний інстинкт», схильність до ризи­ку та прагнення бути «крутим» створюють передумови для прийому першої «дози». Окрім того, для підлітків це ще й спосіб висловити протест навколишньому світу.

Номер слайду 23

Причини наркоманіїПричинами, що спонукають спробувати наркотики, мо­жуть стати: цікавість, нудьга, бажання пережити незви­чайні відчуття, депресія, почуття гніву або образи. Беззмістовне дозвілля може привести до зустрічі з ком­паніями наркоманів. Часто захоплення наркотиками починається як спроба тимчасово забути про проблеми, що виникли в житті, поз­бутися страждань через нещасливе кохання. Наркомани є найбільш небезпечною групою ризику захворювання на СНІД (серед хворих на СНІД 70% це наркомани). Ті, хто вживають наркотики, без них вже обійтись не можуть, і дози їх з кожним днем все збільшують. Наркоман стає рабом цієї звички

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
16 квітня
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку