Презентація: " Перша психологічна допомога в умовах війни"

Про матеріал
Презентація на тему: " Перша психологічна допомога в умовах війни". В матеріалі подано визначення різних емоційних станів, які виникають через гостру реакцію на стрес та методи екстреної психологічнох допомоги, способи релаксації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша психологічна допомога в умовах війни. Допоможи собі та іншим

Номер слайду 2

- це сукупність заходів загальнолюдської підтримки та практичної допомоги ближнім, які відчувають страждання і потребу. Перша психологічна допомога (ППД) 

Номер слайду 3

Першу психологічну допомогу може надавати не лише професійний психолог, а й інший спеціаліст, людина, яка знайома з правилами надання ППД. Перша психологічна допомога – це не професійне психологічне консультування, оскільки не передбачає детального обговорення, аналізу чи встановлення хронології та суті подій, які викликали стан дистресу

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Екстрена психологічна допомога : надається людям в гострому стресовому стані (або ще називають гострому стресовому розладі (ГСР). Цей стан являє собою переживання емоційної та розумової дезорганізації

Номер слайду 6

У потерпілого в надзвичайній ситуації можуть з'являтися реакції, викликані травмою – емоційним шоком такі як: страх, апатія,ступор, рухове збудження, агресія, нервове тремтіння, плач, істерика, паніка.

Номер слайду 7

Емоційні реакції

Номер слайду 8

Марення Галюцинації

Номер слайду 9

Ознаки  марення:  неправильні уявлення або висновки, у помилковості яких потерпілого неможливо переконати.

Номер слайду 10

Ознаки галюцинацій  потерпілий сприймає об'єкти, які в цей момент не впливають на відповідні органи почуттів (чує голос, бачить людей, почуває щось, чого немає насправді).

Номер слайду 11

Перша допомога До прибуття фахівців, стежте за тим, щоб потерпілий не зашкодив собі й оточуючим. Заберіть від нього предмети, що можуть представляти   потенційну небезпеку. Переведіть потерпілого у відокремлене місце, не залишайте його наодинці. Говоріть з постраждалим спокійним голосом. Погоджуйтеся з ним, не намагайтеся його переконати. Потрібно пам’ятати, що у такій ситуації переконати потерпілого неможливо. 

Номер слайду 12

АПАТІЯ

Номер слайду 13

Ознаки байдуже відношення до навколишньогосередовища, млявість, загальмованість, мова повільна, з великими паузами.

Номер слайду 14

Якщо людину залишити без підтримки й не допомоги в такому стані, то апатія може перерости в депресію (важкі й болісні емоції, пасивність поведінки, почуття провини, відчуття безпорадності перед життєвими труднощами, безперспективність і т.ін.).

Номер слайду 15

Перша допомога Поговоріть з потерпілим. Задайте йому кілька простих запитань, виходячи з того, знайомий він Вам чи ні. «Як тебе звуть?», «Як ти себе почуваєш?», «Хочеш їсти?» і т.п. Проведіть потерпілого до місця відпочинку, допоможіть зручно влаштуватися. Дайте потерпілому поспати або просто полежати. Більше говоріть з ним, залучаючи його до будь-якої спільної діяльності

Номер слайду 16

Ступор

Номер слайду 17

Ступор – одна з найдужчих захисних реакцій організму. Відбувається після найсильніших нервових потрясінь, коли людина затратила стільки енергії на виживання, що сил на контакт із навколишнім світом у неї вже немає.

Номер слайду 18

Ознаки:  різке зниження або відсутність довільних рухів і мови, відсутність реакції на зовнішні подразники (шум, світло, дотики), «заціпеніння» у певній позі, стан повної нерухомості.

Номер слайду 19

Перша допомога Долоню вільної руки покладіть на груди потерпілого. Налаштуйте свій подих під ритм його подиху. Людина, перебуваючи в ступорі, може чути,  бачити. Тому говоріть йому на вухо, тихо, повільно й чітко те, що може викликати сильні емоції (краще негативні). 

Номер слайду 20

Пам’ятайте  необхідно будь-якими засобами домогтися реакції потерпілого вивести його із заціпеніння. 

Номер слайду 21

Панічна атака

Номер слайду 22

Ознаки  Панічний страх може спонукати до втечі, викликати заціпеніння або, навпаки, підвищену активність, агресивну поведінку. При цьому людина не контролює себе, не усвідомлює, що вона робить і що відбувається навколо

Номер слайду 23

Перша допомога Покладіть руку людини собі на зап'ястя, щоб вона відчула Ваш спокійний пульс. Це буде для нього сигналом: «Я зараз поряд, ти не одна». Дихайте глибоко й рівно. Спонукайте потерпілого дихати в одному з Вами ритмі. Якщо потерпілий говорить, слухайте його, висловлюйте зацікавленість, розуміння, співчуття. Зробіть потерпілому легкий масаж найбільш напружених м'язів тіла.

Номер слайду 24

Пам'ятайте  Страх може бути корисним, коли допомагає уникати небезпеки. Тому боротися зі страхом потрібно тоді, коли він заважає жити нормальним життям.

Номер слайду 25

АГРЕСІЯ

Номер слайду 26

Ознаки: роздратування,невдоволення; гнів (з будь-якого, навіть незначного приводу); нанесення оточуючим ударів руками або якими-небудь предметами, словесна образа,лайка;

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Перша допомога Зведіть до мінімуму кількість оточуючих. Дайте потерпілому можливість «випустити пару» (наприклад, виговоритися, або «побити» подушку). Доручіть роботу, пов'язану з високим фізичним навантаженням. Демонструйте доброзичливість, навіть якщо Ви не згодні з потерпілим, не обвинувачуйте його, не висловлюйтеся із приводу його дій, інакше агресивне поводження буде спрямоване на Вас.

Номер слайду 29

Не можна говорити: «Що ж ти за людина!» «Ти жахливо злишся, тобі хочеться все рознести вщент. Давай разом спробуємо знайти вихід із цієї ситуації». Намагайтеся розрядити обстановку смішними коментарями або діями. Агресія може бути погашена страхом покарання. Необхідно говорити:

Номер слайду 30

НЕРВОВЕ ТРЕМТІННЯ

Номер слайду 31

Ознаки:  Неконтрольоване нервове тремтіння Виникає сильне тремтіння всього тіла або окремих частин (людина не може утримати в руках дрібні предмети, запалити сірник). З боку це виглядає так, начебто вона змерзла. Реакція триває досить довгий час (до декількох годин). Потім людина почуває сильну втому й має потребу у відпочинку.

Номер слайду 32

Важливо Якщо цю реакцію зупинити, то напруга залишиться усередині, у тілі, і викличе м'язові болі, а надалі може привести до розвитку серйозних захворювань, таких, як гіпертонія й ін.

Номер слайду 33

Перша допомога Потрібно підсилити тремтіння. Візьміть потерпілого за плечі й сильно, різко потрясіть протягом 10-15 секунд. Продовжуйте розмовляти з ним, інакше він може сприйняти Ваші дії як напад. Після завершення реакції необхідно дати потерпілому можливість відпочити. Бажано покласти його спати.

Номер слайду 34

Не можна !обіймати людину або притискати її до себе; укривати чимось теплим; заспокоювати , говорити, щоб вона взяла себе в руки.

Номер слайду 35

Плач

Номер слайду 36

Ознаки Людина вже плаче або напоготові розридатися. Тремтять губи. Спостерігається відчуття пригніченості. На відміну від істерики немає порушення у поведінці.

Номер слайду 37

Перша допомога Не залишайте людину наодинці. Встановіть з нею фізичний контакт (візьміть за руку, покладіть свою руку їй на плече або спину, погладьте її по голові). Дайте відчути, що Ви поруч. Застосовуйте прийоми «активного слухання» (вони допоможуть людини виплеснути своє горе). Періодично вимовляєте «так», «ага», киваючи головою, тобто підтверджуйте, що слухаєте й співчуваєте. Повторюйте за людиною уривки фраз, у яких вона висловлює почуття; говоріть про свої почуття й почуття людини. Не намагайтеся її заспокоїти. Дайте людині можливість виплакатися й виговоритися, «виплеснути із себе горе, страх, образу». Не задавайте питань, не давайте порад.

Номер слайду 38

Пам’ятайте  не відбувається емоційної розрядки, полегшення, якщо людина стримує сльози. Коли ситуація триває дуже довго, внутрішнє напруження може завдати шкоди фізичному й психічному здоров'ю людини. Про такий стан говорять: «Збожеволів від горя».

Номер слайду 39

Пам’ятайте. Ваше завдання вислухати.

Номер слайду 40

ІСТЕРИКА

Номер слайду 41

Ознаки зберігається свідомість, безліч рухів, театральні пози, мова емоційно насичена, швидка, ридання.

Номер слайду 42

Перша допомога Забезпечте спокійні умови. Відведіть глядачів, залишайтеся з людиною наодинці при відсутності небезпеки для Вас. Зненацька зробіть дію, що може сильно здивувати (можна дати ляпас, облити водою, з гуркотом упустити предмет, різко крикнути на потерпілого). Говоріть з людиною короткими фразами, упевненим тоном («Випий води», «Умийся»). Після істерики наступає занепад сил. Укладіть людину спати. До прибуття фахівця спостерігайте за її станом. Не потурайте її бажанням 

Номер слайду 43

При спілкуванні з пацієнтом, що був учасником бойових дій, не можна вживати фрази:

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Протокол складається із чотирьох простих вправ, за назвами стихій:стихія “Повітря” – керуємо своїм диханням за допомогою техніки “Дихання за квадратом”. ...стихія “Вода” – поповнюємо водний баланс. ...стихія “Вогонь” –повертаємо здатність мислити. ...стихія “Земля” – відновлюємо контроль над тілом.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Ваше самопочуття “ТУТ І ТЕПЕР”

Номер слайду 52

Номер слайду 53

pptx
Додав(-ла)
Семко Олена
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
16 квітня
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку