Презентація "Життя і творчість М. Булгакова"

Про матеріал
Презентація знайомить з біографією та творчістю М.Булгакова. Містить відео про життя письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Опанасович Булгаков. Життєвий і творчий шлях письменника. Російський письменник українського походження, драматург, театральний режисер.

Номер слайду 2

Hикогда и ничего не просите! Никогда и ничего, и в особенности у тех, кто сильнее вас. Сами предложат и сами всё дадут!Із романа «Майстер і Маргарита» Слова Воланда, адресовані Маргариті. Цитується як твердження ідеї незалежності людини, як заохочення бажання добитися всього власними силами.

Номер слайду 3

Про М. Булгакова

Номер слайду 4

Родинні зв'язки Михайло Булгаков народився. в родині професора Київської духовної академії Опанаса Івановича Булгакова (1859–1907) і його дружини Варвари Михайлівни (дівоче прізвище — Покровська)) на вулиці Воздвиженській, 28 у Києві. Окрім М. Булгакова, у сім'ї було ще шестеро дітей: Віра, Надія, Варвара, Микола, Іван та Олена

Номер слайду 5

Освіта і робота. В 1909 р. М. Булгаков скінчив Київську Першу гімназію і вступив до медичного факультету Київського університету. 31 жовтня 1916 р. — здобув диплом лікаря з відзнакою. За часів Першої світової війни М. Булгаков упродовж декількох місяців працював лікарем у прифронтовій зоні. Потім його відряджали на роботу до с. Нікольського. М. Булгаков працював лікарем у Червоному Хресті, а згодом — у Збройних Силах Півдня Росії. Деякий час він мешкав у Чечні, а також у Владикавказі з козацькими військами.

Номер слайду 6

Особисте життя письменника. В 1913 р. М. Булгаков одружився з Тетяною Лаппа. Із Михайлом Булгаковим Тетяна Лаппа познайомилася влітку 1908 року, коли приїхала в Київ на канікули до тітки Софії Миколаївни Давидович. З матір'ю Михайла, Варварою Михайлівною Булгаковою, тітка служила разом у Фребелевському інституті — жіночому навчальному закладі. 26 квітня 1913 року Тетяна Лаппа та Михайло Булгаков обвінчалися в церкві Михайла Доброго на Подолі. Ще до шлюбу Тетяна була вагітна та зробила аборт. Після весілля Лаппа покинула навчання. У квітні 1924 року Тетяна та Михайло розлучилися.

Номер слайду 7

Літературна діяльність Початок літературної діяльності пов'язаний з Москвою. У 20-х роках він писав нариси й оповідання, у яких висловлював надію на суспільні зміни («Майбутні перспективи», «Торговий ренесанс «та ін.). Але надалі надію заступило гірке розчарування. Життя і творчість Булкагова пов'язані з Московським художнім театром, але багато його п'єс було заборонено. У 1926 р. після обшуку у квартирі було конфісковано рукопис повісті «Собаче серце», яка до кінця 80-х років була заборонена цензурою.

Номер слайду 8

Влада і Булгаков У липні 1929 р. Булкагов звернувся до Сталіна з проханням дозволити йому виїхати за кордон, але воно залишилося без відповіді. Відчайдушним зойком людини, якій уже нічого було втрачати, став листписьменника до уряду СРСР, написаний 28 березня 1930 p., який свідчив про те, що автор його не відступив від своєї позиції й розпочав відкритий діалог із владою.

Номер слайду 9

Творчість письменника Перше своє оповідання —«Пригоди Світлани» Булгаков написав у віці семи років. Від 1930 р. твори М. Булгакова в СРСР припинили друкувати, його п'єси були заборонені. В січні1932 р. Й. Сталін дозволив постановку «Днів Турбіних» у МХАТі, і до війни вона більшене заборонялась. У той же час за кордоном п'єси М. Булгакова успішно демонструвались. Того ж року у тяжкому стані, пов'язаному із хворобою, М. Булгаков надиктовував дружині останні варіанти роману  «Майстер і Маргарита». Роман було вперше опубліковано в часописі «Москва» в 1966 р., через 26 років після смерті автора. Саме цей твір приніс М. Булгакову світове визнання.

Номер слайду 10

«Собаче серце» (1925) Сатирична повість, у якій ідеться про медичний експеримент перетворення собаки в людину. Професор Преображенський плекав великі надії на своє наукове відкриття, але, хоча практична частина експерименту вдалася, моральний аспект не задовольнив професора: хороший пес Шарик став брутальним чоловіком Шариковим. Усі спроби перевиховати його не вдаються, він стає ще гіршим під ганебним впливом суспільства. Булкагов заперечував будь-які неприродні засоби втручання у закони природи культури та суспільства.

Номер слайду 11

«Дні Турбіних» (1925)  .  Письменник показав духовну драму інтелігенції, зруйнування культурних засад суспільства, порушення моральних принципів.

Номер слайду 12

«Майстер і Маргарита» «Майстер і Маргарита» (1925-1940рр.) — це «роман у романі». Глави про життя Москви 30-х років межують з розповідями на біблійні теми (роман, який пише майстер, інтерпретує відому історію зіткнення Ісуса і Понтія Пілата, а також історіюжертовної загибелі Христа). Це дає змогу письменникові розглядати сучасність з позиції вічності та через призму християнських цінностей.

Номер слайду 13

Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова. Андріївський узвіз, 13 А, Київ. Літературно-меморіальний музей М. Булгакова

Номер слайду 14

Могила Михайла Булгакова 10 березня 1940 р. М. Булгаков помер. Письменник був похований на Новодівочому цвинтарі у МосквіНа його могилі було встановлено камінь, названий «Голгофою», що раніше лежав на могилі М. Гоголя

Номер слайду 15

Використані джерелаhttp://mykniga.com.ua/biograph/mixajlo-bulgakov-biografiya-korotko-cikavi-fakti-zhittya-i-tvorchosti-pismennika.htmlhttp://poradu.pp.ua/nauka/17195-tvorchst-korotka-bografya-bulgakova.htmlhttp://svitppt.com.ua/biografiya/mihaylo-bulgakov1.htmlhttp://www.oblosvita.kiev.ua/6443/tvorchij-i-zhittyevij-shlyax-bulgakova-mixajla-opanasovicha/Дякую за увагу!Підготувала вчитель Рубцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Хандога Людмила Олександрівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Хомякова Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Людмило! Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Костюк Світлана Олександрівна
    Дякую за презентацію. Творчих успіхів
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Література Кабінет
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. гольонко галина
    Дякую за допомогу, гарна змістовна презентація! Творчих успіхів і міцного здоров'я!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Масловська Оксана Вікторівна
    Дякую, колего))) Полегшили мені життя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
23 березня 2019
Переглядів
26660
Оцінка розробки
4.9 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку