Презентація "Життя і творчість Володимира Винниченка". 10 клас

Про матеріал
Презентація містить світлини та відомості про життя і творчість Володимира Винниченка, що допоможе вчителю відтворити літературно портрет письменника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Серед млявої тонко-аристократичної та малосилої або ординарно шаблонової та безталанної генерації сучасних українських письменників, — писав Франко в рецензії на збірку оповідань Винниченка „Краса і сила“ (1906), — раптом виринуло щось дуже, рішуче, мускулисте і повне темпераменту, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками, що не сіє крізь сито, а валить валом як саме життя, всуміш, українське, московське, калічене й чисте, як срібло, що не знає меж своїй обсервації і границь своїй пластичній творчості. І відкіля ти взявся у нас такий? — хочеться по кождім оповіданню запитати Винниченка».

Номер слайду 3

Батько його Кирило Васильович Винниченко, замолоду селянин-наймит, переїхав із села до Єлисаветграду й одружився з удовою Євдокією Павленко, народженою Линник. Від першого шлюбу мати Винниченка мала троє дітей: Андрія, Марію й Василя. Від шлюбу з Кирилом Винниченком народився лише Володимир.

Номер слайду 4

У народній школі Володимир звернув на себе увагу своїми здібностями, і через те вчителька переконала батьків, щоб продовжили освіту дитини. Незважаючи на тяжке матеріальне становище родини, по закінченні школи Володимира віддано до Єлисаветградської гімназії.

Номер слайду 5

Гімназійне начальство, учителі, а за ними й учні зустріли малого українця насмішками. Його українська вимова, бідна одежа та інші ознаки пролетарського походження викликали ворожість в учнів гімназії. Таке ставлення вперше викликало у малого Володимира свідомість того, що на світі не всі люди рівні, що світ поділений на бідних і багатих.

Номер слайду 6

Усвідомлення свого становища не пригнітило малого, але викликало в нього протест та дієву реакцію: бійки з учнями, розбивання шибок у вчителів. Протести проти соціальної та національної нерівності заклали основи його революційності на все життя. У старших класах гімназії він взяв участь у революційній організації, написав революційну поему, за яку одержав тиждень «карцеру», а згодом його виключили з гімназії.

Номер слайду 7

Але на лютий 1917 р. Володимир Кирилович — не тільки популярний письменник, кумир молоді, але ще й найвідоміший в Україні політик! А тому зовсім невипадково він стає спочатку заступником голови Центральної Ради, офіційно визнаного парламенту України, а потім його обирають головою Генерального Секретаріату УНР. Тобто в новій історії України Володимир Винниченко стає першим Прем’єр-міністром!

Номер слайду 8

За два місяці до еміграції він записав у «Щоденнику»: «Нехай український обиватель говорить і думає, що йому хочеться, я їду за кордон, обтрусюю з себе всякий порох політики, обгороджуюсь книжками й поринаю в своє справжнє, єдине діло — літературу… Тут у соціалістичній совєтській Росії я ховаю свою 18-літню соціалістичну політичну діяльність. Я їду як письменник, а як політик я всією душею хочу померти».

Номер слайду 9

Під час німецької окупації Франції Володимира Кириловича було кинуто до концтабору за відмову співробітництва з нацистами. По закінченні війни він закликав до загального роззброєння та мирного співіснування народів світу.

Номер слайду 10

     Так і помер він на чужині 6 березня 1951 року на власній садибі біля містечка Мужен департаменту Приморські Альпи у Франції. Там мав "клапоть" землі, хату - свій "закуток", в якому з 1934 року разом із дружиною Розалією без необхідних матеріальних достатків проживав останні важкі роки.

Номер слайду 11

Літературний шлях В.Винниченка тривав майже півстоліття. Його перше оповідання “Сила і краса” (пізніше “Краса і сила”) було надруковано в 1902 році. А взагалі їх було написано більше сотні. В цьому жанрі він досягнув чи не найбільшого успіху. В доробку письменника є і півтора десятка романів, які мали величезний успіх у читачів на терені Радянської України.

Номер слайду 12

Творчість Винниченка розпадається на два періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написаних із 1902 р. до наступу реакції після революції 1905 р. До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року.

Номер слайду 13

Малярська спадщина митця, зібрана нині в Україні, порівняно невелика – 100 картин і чотири альбоми з акварелями і рисунками тушшю, олівцем, вугіллям. Хронологічні межі – 1925–1939 роки. За життя автора його твори експонувалися на виставках у Львові, де одержали високу оцінку відомих мистецтвознавців і художників. Його багаторічний друг високопрофесійний художник Микола Глущенко відзначив, що, “не маючи високого професійного знання, Винниченко ще з перших своїх малярських кроків дивував своїми досягненнями”.

Номер слайду 14

присвячена 125-річчю від дня народження громадського і політичного діяча, письменника Володимира Винниченка. Володимир Кирилович - одна з ключових постатей української історії й культури перших десятиліть XX століття.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лебедь Олена Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожня Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 травня 2019
Переглядів
15557
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку