Презентація "Факти життя. Василь Стефаник". 10 клас

Про матеріал
Презентація містить світлини Василя Стефаника та літературно-меморіального музею, біографічні відомості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Василь Стефаник увійшов в історію світової новелістики як автор правдивих соціально-психологічних новел з життя галицького селянства. Леся Українка, характеризуючи його творчість, зазначала: «Він володіє тяжким секретом передавати настрої в розмовах і в обстановці... Двома-трьома швидкими штрихами він надзвичайно яскраво зображує нам цілі драми.»

Номер слайду 3

На розвиток релігійної свідомості, як і загалом на становлення особистості Василя Стефаника, визначальний вплив мала мати. З нею пов'язані найдорожчі спогади дитинства, вона завжди опікувалась ним найбільше. Любов письменника до матері була настільки сильною, що він розірвав відносини з батьком, який одружився вдруге після смерті першої дружини.

Номер слайду 4

Відхід у вічність матері став трагедією всього життя Василя Стефаника. "З дому я їхав так, що поза собою не лишав нічо, лишень мамин гріб, а перед собою нічого не видів. Міг-єм станути посеред дороги і не вертатися, і дальше не йти... Я цілював сухі руки моєї мами і студене чоло і чув-єм над собою заметіль життя без світла "

Номер слайду 5

Творчість для Стефаника стала офірою матері, втіленням його любові, вдячності і пам'яті про неї. "Наробилася коло мене, набідилася. А тепер я для неї працюю. Мої чувства і моя фантазія лишень на єї послузі. Я так довго буду працювати, аж єї гріб замкну у своїй голові та й тогди вона ме мати найкрасшу могилу“.

Номер слайду 6

«Я люблю мужиків за їх тисячолітню тяжку історію, за культуру... За них я буду писати і для них",- так влучно висловив своє творче покликання Василь Стефаник, син простого селянина, який зумів піднятися до найвищих вершин духовності. Талант письменника найбільше виявився у жанрі соціально-психологічної новели. Уривчаста, нервова фраза зближує його з одним із найпопулярніших стильових напрямків початку XX ст. - експресіонізмом.

Номер слайду 7

Стефаник якось бідкався: - Заздрю тим молодим письменникам, які шкварять, наче сало на сковороді, вірші, оповідання, повісті. Вони задоволені собою, як ті пани, що в неділю після обіду, добре попоївши, походжають вулицями та парками. Мені ж треба кілька місяців, поки в голові заблимає якийсь вогник, треба чогось, щоб шпигонуло мене у печінці або від чого сон не береться. Вигадувати не вмію. Мушу бачити перед собою людей живими і чути їх слова, які допікають.

Номер слайду 8

У хаті письменника створено літературно-меморіальний музей

Номер слайду 9

Літературно-меморіальний музей

Номер слайду 10

Меморіальна дошка, встановлена на будівлі музею Василя Стефаника в селі Русові Снятинського району Івано-Франківської області. 1971 рік.

Номер слайду 11

Музейна експозиція, присвячена життю і творчості класика української новели Василя Стефаника, знаходиться у меморіальному будинку письменника. У ній багато рукописів, прижиттєвих видань новеліста.

Номер слайду 12

Значна частина експонатів, які розповідають про літературну і громадсько-культурну діяльність В. Стефаника, знаходиться у спеціально побудованому приміщенні у центрі родинного села письменника – Русові.

Номер слайду 13

Пам’ятник В.Стефанику на території Прикарпатського (Івано-Франківського) університету

Номер слайду 14

І. Франко так характеризував письменника: «Василь Стефаник, може, найбільший артист, який появився у нас від часу Шевченка... Стефаник абсолютний пан форми... правдивий артист із Божої ласки, - яким уже нині можемо повеличатися перед світом».

Номер слайду 15

Прочитавши новелу Василя Стефаника "Камінний хрест", О.  Кобилянська писала йому: "Страшно сильно пишете Ви. Так, якби-сьти витесували потужною рукою пам'ятник свого народу... Гірка, пориваюча, закровавлена поезія Ваша, котру не можна забути..."

Номер слайду 16

      До самої смерті не полишало Стефаника бажання “сказати людям щось таке сильне і гарне, що такого їм ніхто не сказав ще”. І на його долю випало найбільше для художника щастя — він сказав те, що хотів, і сказав так, як хотів.

ppt
Додано
16 травня 2019
Переглядів
7679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку