Презентація "Леся Українка. Біографія". 10 клас

Про матеріал
Презентація містить біографічні факти життя Лесі Українки, зокрема родинні світлини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Лариса Петрівна Косач народилася 25 лютого 1871 р. в м. Новограді-Волинському, і була другою дитиною в сім'ї повітового службовця-юриста Петра Антоновича Косача та відомої української письменниці, громадської діячки Олени Пчілки, сестри Михайла Драгоманова.

Номер слайду 3

У дитинстві Лариса була жвавою і допитливою дівчинкою. У чотири роки добре читала, а в п’ять уже написала досить змістовного листа своєму дядькові М. Драгоманову. Ларису по-домашньому кликали Лося, а в п’ять років вона попросила, щоб її називали Лесею. Дитячі роки поетеси минали на Поліссі. Взимку Косачі жили в Луцьку, а літом — у с. Колодяжне. 1878-1979рр.

Номер слайду 4

Одним з факторів, які впливали на формування таланту Лесі Українки, була музика. “Мені часом здається, — писала вона, — що з мене вийшов би далеко кращий музика, ніж поет, та тільки біда, що натура утяла мені кепський жарт”.

Номер слайду 5

Цей “жарт” — початок туберкульозу, з яким вона боролась усе життя. 1881 року під час свята Водохреща в Луцьку дівчинка так захопилася, що не відчула, як промочила ноги в крижаній воді. Спочатку боліла нога, потім рука. Діагноз – туберкульоз кісток, а потім легень, нирок.

Номер слайду 6

У перерві між нападами болю Леся вчилася, самотужки освоюючи нові й нові предмети. Програму їй складали батьки. Не довіряючи офіційній шкільній, вони розробили свою методику: самі добирали літературу, самі визначали обсяги необхідних знань з тієї чи іншої дисципліни. Іноземних мов Лесю навчили спеціально запрошені для цього вчителі. Письменниця знала більше десяти мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію. У 19 років вона написала для своєї сестри підручник “Стародавня історія східних народів”.

Номер слайду 7

В дитячі роки найбільше часу Леся проводила зі старшим братом Михайлом, їх навіть називали одним ім’ям – “Мишолосія”

Номер слайду 8

Літературна діяльність почалась рано - у 9 років написала перший вірш “Надія”, присвячений тітці Олені Антонівні Косач, котра була заслана в Сибір за політичні погляди. У 13 років появився перший друкований вірш “Конвалія”.

Номер слайду 9

Мати, відсилаючи вірші тринадцятирічної доньки до друку в Галичину, підписувала їх псевдонімом “Леся Українка” (здрібніле ім’я “Леся”, бо дівчинка ще була малою, а “Українка” – дівчина з України)

Номер слайду 10

Леся Українка часто їздила на лікування в Крим, на Кавказ

Номер слайду 11

Сестра Лесі Ольга згадує: “Зо всіх нас шестеро дітей Леся найбільше була подібна до батька і вродою, і вдачею… Вони обоє однаково були лагідні та добрі безмежно… Обоє були надзвичайно стримані, терплячі та витривалі, з виключною силою волі… вони на диво високо цінували людську гідність у всякої людини, хоч би у найменшої дитини, і завжди поводились так, щоб не ображати, не принижувати тої гідності”.

Номер слайду 12

На початку 1893р. у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки — “На крилах пісень” З кінця 80-х рр. Леся Українка живе у Києві

Номер слайду 13

З братом Михайлом початок 1890-х років У 1894 — 1895 рр. Леся Українка перебувала в Болгарії у Драгоманова з Аріадною Драгомановою 1895р.

Номер слайду 14

з Ольгою Кобилянською 1901р. У 1899 році поетеса вперше зустрічається з Ольгою Кобилянською, дружба з якою матиме благотворний вплив на творчість обох письменниць.

Номер слайду 15

      У 1903 р. Леся Українка взяла участь у святі відкриття в Полтаві пам'ятника Івану Котляревському, де зустрілася з багатьма діячами української культури.

Номер слайду 16

25 липня 1907 р. Леся Українка виходить заміж за фольклориста Климента Васильовича Квітку. Цього ж року в неї виявилися симптоми туберкульозу нирок. Поетеса усвідомлює, що з такою хворобою жити їй залишається небагато, тому поспішає писати, мужньо перемагаючи фізичні болі.

Номер слайду 17

Київ 11(24)травня 1913року

Номер слайду 18

1 серпня 1913р. Леся Українка помирає в м. Сурамі в Грузії. Її тіло перевезли до Києва й поховали на Байковому кладовищі. Похорон поетеси перетворився на велику народну демонстрацію. Поліція заборонила промови, співи, жандарми зрізали на вінках червоні стрічки з написами.

Номер слайду 19

Могила Лесі Українки на старому Байковому цвинтарі в Києві

Номер слайду 20

Леся Українка – національна гордість Музей Лесі Українки в Пам’ятник Лесі Українці Ялті в Балаклаві

Номер слайду 21

В Києві на площі Лесі Українки В Маріїнському парку в Києві

Номер слайду 22

Садиба-музей Лесі Українки в Колодяжному Село Колодяжне знаходиться у Волинській області поруч з містом Ковелем. П.А.Косач придбав ділянку землі та садибу в 1879 році. З 1882 року сім’я Косачів оселилась тут на постійне мешкання. Леся Українка жила в Колодяжному до кінця 1896 року, і незважаючи на довгі від’їзди, вважала його своєю оселею. В подальші роки вона бувала тут тільки наїздами.

Номер слайду 23

Цей будинок споруджено в 1828 році. Він одноповерховий, збудований з дерева на цегляному фундаменті, має 8 кімнат загальною площею 96м2. В 1871 р. тут наймав квартиру П.А.Косач з родиною (дружиною Оленою і сином Михайлом). Тут 13 (25) лютого 1871 р. народилась його дочка Лариса. В 1970 році, напередодні святкування 100-ліття з дня народження поетеси, тут відкрито музей Лесі Українки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кошель Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лагодіч Євгенія Михайлівна
    Дякую, дуже змістовна презентація, як раз той матеріал, який треба донести до учнів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 травня 2019
Переглядів
30154
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку