Презентація "Життя міських жителів другої половини ХІХ ст."

Про матеріал
В презентації підібрані матеріали, які можна використати на уроках з історії України у 9 класі . Матеріали стануть у нагоді під час вивчення розділу 4 "Українські землі у складі Російської імперії у другій половині ХІХст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖИТТЯ МІСЬКИХ ЖИТЕЛІВ ІІ ПОЛ. ХІХ СТОЛТТЯПідготувала Котова Світлана

Номер слайду 2

У дореформений період міста в Україні розвивалися порівняно повільно. Але після скасування кріпацтва й початку промислового перевороту процес урбанізації прискорився.

Номер слайду 3

Центрами зовнішньої торгівлі залишались Одеса, Маріуполь, Миколаїв, Феодосія. Зростали оптово-торгівельні центри з продажу сільськогосподарських товарів: Полтава, Житомир та ін. Зростали міста – залізничні вузли: Ковель, Шепетівка та ін. Багато промислових селищ ще не одержали статус міста – Юзівка (Донецьк), Кривий Ріг, Нікополь. Міста. Кількість населення, тис. осіб. Одеса. Київ. Харків. Львів. Катеринослав 403,8247,7173,9160,0112,8 Товарна станція залізничної дороги

Номер слайду 4

У 1900 р. у містах проживало 13% усього населення України. Однак місто все більше набувало буржуазних рис.

Номер слайду 5

У 80-90-ті роки були побудовані електростанції в Харкові, Києві, Катеринославі й Одесі. У Києві в 1892 р. був пущений перший у Російській імперії електричний міський трамвай. Також новими видами транспорту стають електричні омнібуси й велосипеди (1870-ті рр.) та автомобілі (1890-ті рр.) Перший електричний трамвай. Електричний омнібус

Номер слайду 6

Автомобілі ХІХ ст.

Номер слайду 7

В окремих містах центральні вулиці почали освітлювати газовими, а згодом і електричними ліхтарями. Так, у Львові газові ліхтарі поставлено вперше у 1858 р., а електричне освітлення з’явилося наприкінці 80-х рр. На початку 80-х рр. з’являється телефонний зв’язок. Перші телефони було запроваджено в Одесі (1881 р.) та у Львові (1883 р.).

Номер слайду 8

За своїм національним складом українське місто в цей період на 2/3 було не українським; серед жителів переважали росіяни, австрійці, німці, поляки, євреї й представники інших національностей.

Номер слайду 9

Українці традиційно тяжіли до заняття сільським господарством і не поспішали поривати міцні зв’язки із землею; навіть страждаючи від малоземелля, вони воліли емігрувати в пошуках землі в далекі краї, але не йти на найближчі шахти, заводи й фабрики з їх каторжними умовами праці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тарасов Олександр Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
15 січня 2021
Переглядів
978
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку