Презентація. Зимові свята українського народу.

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть розповісти дітям про зимові свята українського народу, традиції та звичаї українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зимові свята українського народу ( за юліанським календарем).

Номер слайду 2

Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Усі свята українського календарного року пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди

Номер слайду 3

Святий Миколай є одним з найбільш шанованих на Україні святих У зимову ніч з 5 на 6 грудня ( за юліанським календарем) Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро.

Номер слайду 4

За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток

Номер слайду 5

Різдвяні традиції в УкраїніСвятвечір — 24 грудня. У цей день заведено прикрашати оселю рушниками та солом’яними павучками. Увесь день віряни не їдять нічого, доки не зійде перша зірка, що сповіщає про народження Ісуса Христа. Після цього до столу подають 12 страв. Різдво є найдавнішим святом. Походить воно з дуже давніх часів, коли наші предки ще не були християнами. Різдво починається Свят-вечором. Це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят-вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м’яса, молока та яєць. Різдво — 25 грудня. Святкування народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Найбільше християнське свято.

Номер слайду 6

Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя, ритуальна страва, яку готують з пшениці та спеціального сиропу, що містить рідкий мед, мелений мак, родзинки та інколи грецькі горіхи.

Номер слайду 7

Напередодні Різдва влаштовують "Вертеп" (з давньогрецької - печера). Вертеп – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та світські п’єси. Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Вифлеємом.

Номер слайду 8

Починаючи з вечора, усюди ходили христослави з "віфлеємською зіркою". Яка була прикрашена ліхтариками, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою співаючі різдвяні гімни обходили навколишні будинки. Такі відвідування називалися колядками, найчастіше для цього збиралися дітлахи, але нерідко брала участь і молодь.

Номер слайду 9

Щедрий вечір — 31 грудня. Вечір перед Новим роком, коли готують святкові страви та просять Бога про найбажаніше. У цей день водять “козу” та щедрують. Щедрівникам за співи та побажання дають солодощі та гроші.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сійся, родися жито, пшениця, Жито, пшениця, всяка пашниця, Коноплі по стелю, льон по коліна, Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла. Василія Великого — 1 січня. На свято Василя заведено засівати оселі. Зерно символізує нове життя та достаток. Після засівальників зерно віддають птахам, частіше куркам, аби добре неслися. А дерева, які не дають урожаю, стукають по стовбуру сокирою.

Номер слайду 12

Водохреще — 6 січня. Це свято на згадку про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Одне з найбільших християнських свят. На Водохреще віряни відвідують ранкову службу у церкві, а потім тричі занурюються в освячену ополонку. Її вирубують у формі хреста. Також набирають освячену воду.

Номер слайду 13

Шануйте традиції свого народу!

pptx
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку