Презентація " Зимуючі птахи України"

Про матеріал
Презентація, яку підготовили учні 1 класу під керівництвом свого вчителя Головна мета презентації - донести , що собливої допомоги птахи потребують узимку, коли сніг та лід вкриває усе.  Їм  стає важко здобувати поживу, і найбільше пташок гине не від холоду, а від голоду; ознайомити учнів із деякими зимуючими птахами нашої країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували: учні 1 класу, Петрівського НВККерівник Тещинська В. МЗимуючі птахи України

Номер слайду 2

Тяжко пташкам взимку. У мороз і заметіль птахи замовкають. Вони ховаються у затишні місця і настовбурчують пір’я від цього їм стає  тепліше. Довгу зимову ніч пташки проводять по – різному.  Ворони і галки ночують невеликими зграями у парках, садах, на деревах. Дятли, повзики, синиці – ховаються у дуплах, горобці і синиці великі – під дахами, на горищах, біля опалювальних труб. Особливої допомоги птахи потребують узимку, коли сніг та лід вкриває усе.  Їм  стає важко здобувати поживу, і найбільше пташок гине не від холоду, а від голоду. Вважають, що при затяжній зимі з кожних 10 синиць виживає одна.

Номер слайду 3

Снігур Як це не дивно звучить, але чим більші морози, тим спокійнішими виглядають снігурі. Зазвичай вони літають невеликими зграйками до 10 осіб. У люті морози снігурі сидять нерухомо і лише час від часу «оживають», щоб з’їсти яку-небудь ягідку чи насіння. Особливо полюбляють снігурі ягоди горобини.

Номер слайду 4

Снігурі на гілці Снігурі на гілці, мов яскраві квіти. Снігурі не хочуть в теплий край летіти. Де морози люті, де сніги завзяті, Снігурі лишились зиму зимувати. Снігурі на гілці наче із картини, Поклювали трохи ягідок калини. Наче ті прикраси дивні новорічні, Не бояться снігу і не мерзнуть в січні.

Номер слайду 5

Синиця Синиць знають всі. Птахи це лісові, які завжди з першими приморозками прилітають до людських осель. Як ви думаєте, чому? Тому що в лісі не вистачає бідолашним птахам їжі. Синиці добре пам'ятають місце, де їх годували минулої зими і повертаються туди не самі, а із своїми малюками Синичка – велика трудівниця. Готуватись до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і сховати до 15 кг насіння і зернят. Проте взимку не завжди їй вдається знайти схованку. Тому доводиться шукати їжу під снігом або харчуватися у годівничках.

Номер слайду 6

             Зимова синичка. До нас у вікно зазирнула Зима,Сказала: «Даруйте, що снігу нема!»За нею з’явилась Синичка мала,Цвірінькнула: «Скоро не буде й тепла!Пора майструвати нову годівничку. На крихти смачненькі, пшоно і пшеничку!Щоб птиці щоранку могли прилітатиІ співом веселим весну зустрічати!»                                Сергій Пантюк. Кузьмич Ніка

Номер слайду 7

Горобець Хоча горобчики і невибагливі у виборі їжі, проте взимку ці маленькі сірі пташечки потребують допомоги людини. Харчуються горобчики насінням, зерном, хлібними крихтами. Тому варто їх підгодовувати.

Номер слайду 8

Горобець. Горобець є горобець,Чи зима, чи літо,Він завзятий молодець,Все ним пережито. Пече сонце, то пусте,Скупавсь у пилюці,Як на дворі дощ іде. Баниться в калюжі. Виживає круглий рік,Про будь-якій погоді,Скік-да-скік, скік-да-скік,Скаче все ж на волі. Антоніна Грицаюк. Мінчак Анастасія

Номер слайду 9

Дятел Цікаво спостерігати за зимівлею дятлів. Дятли можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують вони у й видодуплах, які самі вбують. Зазвичай дятли харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, дятли є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

Номер слайду 10

Дятел. Чути в лісі тук-тук-тук,Швидко йду я на той звук,Що за диво, дивина,Звідки стук скажіть луна?Роздивився оце так,Ну не птах, а геть дивак,Аж кора униз летить,Вже ніхто тут не заспить. Всі комахи хто куди,Так не довго до біди,Дуже справний, працьовитий,Ще й в червону шапку одітий. Що тут думати, гадати,Дятлом цього птаха звати,Молотка в нього немає,Дзьобом він комах лякає.

Номер слайду 11

Сойка Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон сойки дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями. Ще восени сойки шукають жолуді і ховають у дуплах дерев, між корінням, під пеньками. Причому ховають лише відбірні жолуді, тому нерідко весною вони проростають. Завдяки хорошій пам’яті ці птахи з легкістю знаходять свої схованки.

Номер слайду 12

Кузьмич Анастасія. Сойка та білка. Сойка з Білкою - вороги,Білка ховає їжу навкруги,А Сойка лінива розкрадає,Бо про запаси їжі не дбає. Тож Сойка на Білку нападає,Та Білка вмить у гілках зникає.

Номер слайду 13

Омелюх Омелюх – птах з на диво м’яким пір’ям. Усі види омелюхів носять на голові чубчики. Чубчик омелюха звичайного має сірувато-червоне забарвлення. Задня частина спини, куприк та надхвістя блакитнувато-сірі, а пір’я на грудях відрізняється червонуватим відтінком. Крила чорнуваті з жовтими рисками біля вершини, а також білою смугою нижче плеча. На кінцях другорядних махових пір’їн є характерні червоні пластинки. Тіло веретеноподібне. Хвіст короткий, закінчується широкою жовтою верхівковою смугою. Чорні сильні ноги оперені до цівки. Дзьоб чорного кольору, порівняно короткий і масивний. Поперек голови на рівні очей тягнеться чорна смуга, на горлі наявна невелика чорна маніжка. В Україну прилітає зимувати.

Номер слайду 14

Відмінними рисами зовнішнього вигляду цього птаха є: Невеликий тулуб, який може досягати 20 сантиметрів. Оперення сіро-рожеве, але крила чорного кольору з яскравими жовтими і білими смужками, та ще невеликі червоні вкраплення. Хвіст чорний з жовтою окантовкою. Рожевий і забавний чубчик на голові. Чорна пляма на шийці. Чорні стрілки навколо очей. Дзьоб короткий і з маленьким зубчиком. Гімадзінова Кароліна

Номер слайду 15

Дрізд. Ще один масовий зимовий птах – це дрізд. Власне, у більшому або меншому числі вони гніздяться по всій лісовій зоні України, але взимку їх стає більше завдяки прибуттю північних птахів, вони утворюють великі зграї та літають по узліссям, об’їдаючи ягоди з дерев. Ще до 1960-х років дрозди зимували у нас нечасто, але поступово їх зимівлі стали масовим явищем. Ягоди складають основу зимового раціону. Раніше вони відлітали далі на південь, але впродовж 20 століття також опанували зимівлі у лісостеповій зоні. Ці птахи вже не утворюють великих зграй, і тримаються взимку невеликими групами по річкових долинах. 

Номер слайду 16

ДРІЗД І ГОЛУБЯкось голуб вирішив попросити дрозда навчити його робити гніздо, бо сам не вмів Дрізд згодився йому допомогти і показати як це робиться. Але, коли почав класти перші гілочки, як голуб сів на них і завуркотів: «Знаю, знаю...»Дрізд зразу зупинився, розлютився дуже, і каже:— Навіщо ж ти просиш, якщо все й сам знаєш?І відлетів кудись зразу ж. А на справді голуб зовсім не знав як його мостити. Тещинська Марія

Номер слайду 17

Щиглик Зовсім невелика, але надзвичайно яскрава і гарна пташка - щиглик. Її оперення дуже барвисте, і її важко сплутати з ким-небудь з інших пернатих. Ці птахи живуть там, де є багато їх улюбленої їжі. Чим люблять поласувати щиглики? Їх їжа - це насіння різних бур'янів: лопуха, будяків чи будяка. Хоч даний вид пернатих мешкає в лісі, все-таки це не зовсім лісовий птах. Щиглик - не любитель жити серед густих заростей, особливо восени і взимку. Його можна зустріти у світлих розріджених лісах, серед деревовидних насаджень міського ландшафту, тобто в парках, у заплавних лісах і долинах річок. Крім того, щиглик віддає перевагу відкритій місцевості з гайками й перелісками, з фруктовими садами і, звичайно ж, заростями бур'яну по сусідству. 

Номер слайду 18

Плугіна Вероніка. Варвара Гринько. Щиглик. Щиглик, щиглик, Щигленятко, Щиглик дзьобає Зернятка. Щиглик дзьобає Дрібненькі – Сипонув я Цілу жменьку

Номер слайду 19

Шишкар Шишкар — перелітній птах. Шишкарі темно-червоного кольору з темними крилами та хвостами. Їх легко впізнати за великими дзьобами, в яких верхня частина загнута вниз, а нижня вгору. Їжа шишкарів — насіння ялинових або соснових шишок. Підвішуються на кінцях гілок хвойних дерев і вилущують насіння з шишок. Птах трохи крупніше горобця, але дрібніше шпака. Шишкар має велику голову, чіпкі лапи, що дозволяють йому підвішуватись на шишках вниз головою, і глибоко вирізаний хвіст. Цікаво, що пташенята з’являються на світ з нормальним дзьобом, як у більшості птахів.

Номер слайду 20

ШишкаріВ густім ялиннику в ліску. На гілочках поміж сніжку. Вже шишкарі звили гніздечка,Поклали в них в них свої яєчка,Я їжу птахам там носив –І от побачив диво з див. Гніздечко те, мов тепла хата,У нім з’явились пташенята.– Ців –ців! Ців-ців! – кричать собіВ сніги прозоро – голубі.І не бояться навіть віхоли,Батьки ж годують їх,Їм – ніколи…       Любов Забашта Плугіна Вероніка

Номер слайду 21

Повзик Звичайний повзик - це маленька, але дуже тямуща пташка. Вона може закріпити у щілині кори дерева горіх і бити по ньому дзьобом, поки не розіб'є тверду шкарлупу і не добереться до смачної м'якоті горіха. Цих птахів легко спостерігати в тих місцях, де люди розвішують дуплянки і готують для птахів годівниці на зиму. До годівниць повзики прилітають разом із синицями та іншими видами птахів. Повзики пересуваються по деревах так само легко, як це роблять дятли. Взимку, а також і пізно восени та рано навесні повзики звичайні харчуються жолудями, насінням ялин та сосен і горішками кедру, ліщина чи бука. Улюблена страва цих птахів - лісові горіхи та горішки буку. 

Номер слайду 22

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО... Повзик, пересуваючись по стовбурах дерев, не опирається на хвостове пір'я. Вважається, що повзик - це один з найбільш прив'язаних до своєї території птахів, що гніздуються на території Центральної Європи. Повзик звичайний часто споруджує гнізда в садках; тут ця пташка займає порожні шпаківні. Вхід і щілини між стінками повзик „штукатурить" глиною так, щоб „будиночок" відповідав вимогам господаря.  

Номер слайду 23

Галка Більшість птахів мають чорні очі, а от у цих пташок вони майже білі. Правда, це лиш тоді, коли глянути на їхні очі здаля. А от коли придивитися, то видно, що біла сама горошина ока, а в ній у середині чорна просина зіниці. Сама пташка завбільшки як голуб. Чорна, а на шиї сіра «чорнобурка». Та ще вона майже ніколи не ходить, не літає мовчки: весь час сама до себе щось кигиче. Хоч самі галки порівняно не великі, але дзьоби мають досить масивні, товсті, міцні. Ноги в них високі, розвинуті й такі чорні, ніби в чорних панчішках. Ці птахи дружні між собою, віддані одне одному. Взимку туляться до людського житла, знаючи, що тут вони знайдуть собі якусь поживу.

Номер слайду 24

Антошко Кирило. Галка. Вірш про те, як не потрібно робити. Серед двору малюки. Гралися у городки. Дістали скакалку. Покликали галку:— Лети швидше, галко. Гуляти в скакалку.—Галка прилетіла. На тиночку сіла. Вхопив хлопчик палкуІ жбурнув у галку. Сіла галка в кропиві,Зашуміло в голові:— От збагни, у чому суть, —Діти кличуть, потім б’ють. Називають галкою. Зустрічають палкою. Василь Вітка

Номер слайду 25

Крихти хліба. З лісосмуг, де свищуть сніговиці,Де не стало корму і тепла,Перебрались лагідні синиціУ садки до нашого села. В завірюху, ожеледь, морози. Стукають синиці у вікно,З гообцями ділять на дорозіКрихтур хліба мерзлу і зерно. Пригощав пташок я з годівниціІ почав нарешті відчувать,Що для когось крихта — це дрібниця,А для пташки — жить чи замерзать. Анатолій Качан

Номер слайду 26

Кілька порад як врятувати птахів В наших силах врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і до весни підгодовувати їх. Найлегше людині привабити птахів до садка, надаючи їм тимчасове або постійне „житло". Дуплянки для птахів можна придбати в спеціалізованому магазині або ж зробити їх самостійно. Птахів годувати легко, оскільки вони не потребують дорогих кормів. Якщо ви почали підгодовувати птахів, це необхідно робити протягом усієї зими, оскільки вони стають залежними від підгодівлі. Підвісні годівниці забезпечують птахам безпеку, тому їх із задоволенням відвідує багато хто з дрібних горобцеподібних. Горіхи всіх видів, родзинки, ягоди, свіжий кокос - це найкращі ласощі для більшості видів птахів. Багато видів люблять фрукти або живих комах. Необхідно подбати про наявність свіжої води, особливо якщо природні джерела замерзли. Можна наповнити плоску миску водою і поставити її на землю. Ставок у садку можна хоча б частково очистити від льоду. Допоможе також шматок дерева, що плаватиме по поверхні ставка: сівши на нього, птахи зможуть дістати до води.

Номер слайду 27

Поради щодо годувань пташок взимку Голуби воліють пшоно, які не оброблену пшеницю, ячмінь, перлову крупу (найбільш краща), вівсяні пластівці (але не швидкого приготування, а більш щільні), що не смажене насіння, білий хліб (не багато). Горобці дуже люблять просо. Так само як і голуби їдять не смажене насіння, пшоно, пшеницю, вівсяні пластівці, білий хліб, пшеничні висівки. А ось перлова крупа для них занадто жорсткий продукт, тому його використовувати не рекомендується. Синиці відомі гурмани. Вони вважають за краще не смажене насіння, розсипчастий сир (його можна змішати з розтертими сухарями), скоблении яловичину, розкришене яєчко, потерте яблучко. Треба сказати, що різноманітний корм дуже корисний для синиць, але звикають до цього вони не відразу. Тому, якщо спочатку корм не затребуваний, наберіться терпіння і продовжуйте підгодовувати різної їжею синицю. Згодом вона звикне і буде Вам дуже вдячна. Так само синиць годують не солоним салом розміщеним на гілках, сучках на дереві або на мотузочках підвішених в затишному місці, подалі від хижаків. Птахам корисні і тваринні жири у вигляді вершкового масла. Зеленушки є зернояднимі птахами, тому пропонуйте їм для прожитку просо, овес і пшеницю. Щиглики так само не відмовляться від різних видів зерна, насіння соняшнику. У його раціоні особливе місце займають насіння будяків. Повзики. Їх так само як і синиць корисно підгодовувати не солоним салом. Їм дуже подобаються насіння кавуна. Але перш ніж дати цей корм птахам, його необхідно роздрібнити на більш дрібні частини. Для цього висушені насіння поміщають в кавомолку. Снігурі. Їх основний корм - це плоди горобини. У годівниці, які відвідують снігурі можна розміщувати плоди ясена та клена (крилатки), а так само насіння кінського щавлю. Яблука – джерело вітамін, яких в організмі птахів взимку не вистачає. Різати його не обов’язково, пташки з задоволенням будуть його клювати.

Номер слайду 28

Чим не можна годувати пташок взимку- Голодні маленькі грудочки будуть з радістю клювати все, що ви їм дасте, але як вони будуть себе почувати потім? Сіль, потрапляючи в організм птахів, викликає отруєння і загибель, тому їм не можна давати солоне сало, солоні сухарики, солоні насіння і інші продукти, що містять сіль. - Загибеллю для птахів може бути смажене насіння, пшоно, свіжий чорного хліба. - Каші давати не можна, при низьких температурах каша замерзне. - Зерно дають в сирому вигляді, воно повинне бути сухе.- Для птахів небезпечний чорний хліб. Це особливо актуально в зимовий період, тому що навіть невелика хвороба приносить птаху великої шкоди і небезпека для її життя. Хліб може викликати пронос, і як наслідок загибель пташки. Так само він завдає шкоди організму пташок в зв`язку з наявністю в хлібі великої кількості солі, яка губить нирки і печінку. При скупченні навіть невеликої кількості заграв чорного хліба в зобу птиці може виникнути летальний результат.-Солоні, смажені, гострі, кислі і пряні продукти.- Всі види цитрусових.- Ковбасні вироби.- Шкірка бананів.

Номер слайду 29

Синичка. Тещинська Марія. Омелюх. Кузьмич Ніка. Омелюх. Санько Софія. Бережіть пташок. Тещинська Марія. Снігур. Гімадзінова Кароліна. Наші зимові друзі( Малюнки учнів 1 класу)

Номер слайду 30

Птахи - наші друзі дорогі! Знаю я, і знаєш ти: Птахів треба берегти!

pptx
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
9889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку