Презентація "Змінювання іменників за відмінками"

Про матеріал
Цікаві вправи на сторінках презентації знайомлять дітей з назвами відмінків, питаннями до них, допомагають навчитись визначати відмінок іменника. Роблять урок цікавішим та змістовнішим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закінчіть речення Іменники відповідають на питання…Іменники вказують на… З великої букви пишуться…Іменники мають рід… Визначити рід допомогають слова… Іменники мають два числа…

Номер слайду 2

Гра “Визначення числа іменників”Одн. Мн.парта вітерецьхліб грибивишеньки сонце. Хмари білка квіти дівчинка

Номер слайду 3

Складання плану уроку. Хто багато робить, той і багато вміє. Зробив діло – гуляй сміло. Добрий початок – половина роботи.

Номер слайду 4

1. Добрий початок-половина роботи.2. Хто багато робить, той і багато вміє.3. Зробив діло-гуляй сміло.

Номер слайду 5

весняний , лісі, і, красиво, затишно, У.

Номер слайду 6

Червонясту шубу має, По гілках швидко стрибає. Хоч мала вона на зріст, Та великий має хвіст.

Номер слайду 7

Робота в групах. Білка вистрибнула з дупла. Хвіст у білки розпушився, розправився. Він допоміг білці спуститися вниз по гілках. Ми потайки стерегли білку очима. Ніхто не наважувався рушити за білкою, щоб не сполохати. Легенький вітер ворушив на білці шубку.

Номер слайду 8

Виписати іменник білка із зв’язаними з ним словами. Вистрибнула (хто?) … Хвіст (у кого?) … Допоміг (кому?) … Стерегли (кого?) … Рушити (за ким?) … Шубку (на кому?) …білкау білкибілцібілкубілкоюна білці

Номер слайду 9

Зміна закінчень іменників називається змінюванням за відмінками.

Номер слайду 10

Каліграфічна хвилинка. Н Р Д З О М К

Номер слайду 11

Наче лицарі казкові, Вірно служать рідній мові: Так слова єднати вміють, Що усі їх розуміють. Це відмінки. Їх сім. Вони допомагають змінювати слова за питаннями , пов’язувати їх в реченні між собою, утворювати словосполучення.

Номер слайду 12

казка «ВІДМІНКИ ІМЕННИКІВ»У славному царстві Частин мови, у графстві Іменника служили брати Відмінки. їх було сім: Називний. Родовий. Давальний. Знахідний. Орудний. Місцевий. Кличний

Номер слайду 13

Називний відмінок відповідав за назву предметів і ставився до всіх підозріло.. Він весь час запитував: «Хто? Що?» Родовий завжди стояв на варті і допитувався: «Кого? Чого? немає в царстві?»Давальний розподіляв їжу між мешканцями, і весь час чувся його голос: «Кому? Чому?, скільки чого дати?»

Номер слайду 14

А Знахідного завжди гукали на допомогу, коли потрібно було знайти що-небудь у царстві. Він завжди запитував: «Кого? Що? треба знайти?» І завжди біг на допомогу. Орудний керував військом. Він трішки недочував і перепитував: «Ким?Чим? питаєте, керую?»Місцевий відав транспортом. Він завжди знав, На кому? На чому? перевозять вантажі у царствіА Кличний прислужував тоді, коли потрібно було когось погукати до його величності Іменника. Питань він ніяких не ставив. Він одразу кликав, кого треба.

Номер слайду 15

2,,квітка

Номер слайду 16

Н. що? квітка. Р. чого? квітки. Д. чому? квітці Зн. що? квітку. Ор. чим? квіткою. М. на чому? на квітціКл. квітко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
10127
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку