Презентація "Зміст, форми, методи сімейного виховання"

Про матеріал
Презентація "Зміст, форми, методи сімейного виховання" розрахована для інформації батькам на батьківському лекторію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміст, форми, методи сімейного виховання

Номер слайду 2

Щоб вивчити можливі стосунки між дорослими й дітьми в сім'ях,необхідно знати існуючі стилі батьківського ставлення до дітей.

Номер слайду 3

Батьківський стиль – це узагальнені, характерні, ситуаційно неспецифічні способиспілкування батька з дитиною, це спосіб дій відносно дитини.

Номер слайду 4

Обраний стильвизначає систему виховання, якій притаманне цілеспрямоване застосуванняметодів і прийомів виховання, врахування того, що у ставленні до дитиниможна допускати, а чого не можна.

Номер слайду 5

Психолог Е. Шефер виділяє чотири стилі (тактики) виховання в сім'ї

Номер слайду 6

Авторитарний виховний стиль (тактика диктату, авторитарнагіперсоціалізація) означає пригнічення почуття гідності, ініціативи,самостійності одними членами сім'ї в інших.

Номер слайду 7

Жорсткі накази, примус,свавілля батьків призводять до значних порушень у формуванні особистості дитини.

Номер слайду 8

Якщо батькам, іншим дорослим вдається зламати опір дитини, товодночас вони ламають і важливі якості особистості, розвиток яких стаєнеможливим: самостійність, віру у власні сили, почуття гідності,ініціативність тощо.

Номер слайду 9

Демократичний стиль сімейних стосунків (тактика співробітництва, кооперація) передбачає батьківську підтримку й допомогу дітям у їх окремих справах, взаєморозуміння, взаємоповагу дітей і батьків, встановленняпартнерських взаємин, заснованих на співчутті, співпереживанні, відповідальності за наслідки власної активності.

Номер слайду 10

Ліберальний стиль (тактика невтручання, неприйняття). Система міжособистісних стосунків у сім'ї будується на визнанні незалежного існування дорослих і дітей. Батьки як вихователі найчастіше ухиляються від активного позитивного втручання в життя дитини. Їх приваблює комфортне співіснування з дітьми, яке не потребує глибоких душевних переживань.

Номер слайду 11

За таких умов дитина стає емоційно байдужою до інших, яскраво проявляєтьсяегоцентризм, індивідуалізм, а сім'я для неї – лише необхідна формальність.

Номер слайду 12

Потуральний виховний стиль (тактика опіки й безоглядної любові,симбіоз). Батьки власними зусиллями, працею намагаються задовольнити всі потреби дитини, відгороджуючи її від будь-яких турбот, складностей тощо.

Номер слайду 13

Відтак дитина, яка штучно позбавлена можливості проявляти себе вдосягненні певних результатів, відповідати за наслідки своїх дій, зростаєінфантильною, безпорадною, безініціативною, уникає відповідальності запевні дії, рішення. Домінуючою характеристикою людини, що зростає в умовах потурального стилю, є егоцентризм.

Номер слайду 14

Виділяють також нестійкий стиль виховання, для якого характерний непрогнозований перехід батьків від одного до іншого стилю ставлення до дитини. Такі «перепади» народжують у неї недовіру до батьків, відчуженість, формують установки реагувати не на зміст звертань, а на форму. Для задоволення своїх індивідуалістичних потреб діти намагаються використатиситуативно сприятливий емоційних фон стосунків з батьками

Номер слайду 15

Варто відзначити, що поняття «стиль виховання», «стиль взаємодії»,«стиль батьківського ставлення», «батьківська позиція» – виступаютьсловами-синонімами, оскільки всі вони відображають методи, принципи,прийоми виховного процесу та ставлення до дитини в цілому.

Номер слайду 16

Вивчення теоретичних підходів і практики сімейного виховання даютьзмогу визначити методи сімейного виховання як сукупність способіввиховних взаємодій батьків із дітьми, що допомагають останнім розвиватисвою свідомість, почуття і волю, активно стимулюють (заохочують)формування досвіду поведінки, організацію самостійної дитячоїжиттєдіяльності, повноцінний моральний і духовний розвиток

Номер слайду 17

Специфіка використання методів виховання дітей у сімейних ситуаціях зумовлена такими чинниками: підходами до вибору мети й завдань виховання, що ставлять перед собою батьки; змінами стосунків у стилі й способі сімейного життя, у морально-психологічному кліматі сім'ї;індивідуалізацією виховання в сім'ї (родина виховує одну-дві дитини);особистісними якостями батька, матері, інших членів сім'ї, їх духовними й моральними цінностями й орієнтирами; досвідом батьків тощо.

Номер слайду 18

Здійснений аналіз педагогічного досвіду показав, що єдиноїкласифікації методів сімейного виховання не існує через різноманітніпідходи до їхнього розгляду, тлумачення та характеристики.

Номер слайду 19

Розглянемо такігрупи методів сімейного виховання:

Номер слайду 20

Традиційні методи: методи усвідомлення сімейних цінностей,загальною особливістю яких є вербальність, оскільки їх джерелом виступає слово.

Номер слайду 21

Бесіда, розповідь, приклад, переконання, навіювання, що є своєріднимдіалогом між батьками й дитиною, у процесі якого здійснюється обмін думками, ідеями, цінностями; методи організації діяльності та формування досвіду поведінки: доручення, вимога, примушування та включення дітей у різні види діяльності, що базуються на практичнійдіяльності вихованців; методи стимулювання діяльності й поведінки, які покликані регулювати, коригувати й стимулювати діяльність і поведінкудитини: довіра, докір, осуд, заохочення й покарання

Номер слайду 22

Інтерактивні методи сімейного виховання, які припускаютьмоделювання реальних життєвих ситуацій, спільне вирішення проблем,рольові ігри.

Номер слайду 23

Означені методи якнайбільше сприяють формуванню навичок івмінь, виробленню сімейних цінностей, створюють атмосферуспівробітництва, взаємодії, гармонії, дають змогу батькам стати дійснимилідерами для дитини, а не авторитарними вихователями.

Номер слайду 24

До цієї групиметодів відносимо методи діалогічної взаємодії батьків і дитини з метоюобміну матеріальними та духовними цінностями; методи пізнавальноївзаємодії батьків і дітей із метою отримання нових знань, їх систематизації,творчого вдосконалення вмінь і навичок; методи діалогічної взаємодії батьківі дітей, за допомогою яких кожен визначає власну позицію у ставленні дорозподілу сімейних обов'язків, до батька чи матері, самого себе

Номер слайду 25

Однак жоден із зазначених методів не є універсальним, оптимальністьвиховного процесу в сім'ї досягається через комплексне й системнезастосування всіх означених методів, які можуть частково переплітатися івзаємодоповнюватися.

Номер слайду 26

Отже, сімейне виховання – така взаємодія батьків із дітьми, яка ґрунтується на родинній близькості, сімейній гармонії, любові, турботі, повазі та захищеності дитиний сприяє створенню оптимальних умов для задоволення потреб уповноцінному розвитку та саморозвитку особистості підлітків.

pptx
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
4919
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку