Презентація "Значення професійної (професійно-технічної) освіти у постконфліктній відбудові країни"

Про матеріал
Презентація відкритого заходу до тижденя ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (15-21 травня 2023 р.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкрите засідання циклової комісії «Електротехнічних дисциплін та автоматизації виробництва» . Керівник циклової комісії : Пащенко П. О. Значення професійної (професійно-технічної) освіти у постконфліктній відбудові країни.

Номер слайду 2

Інститут професійної освіти НАПН України в межах Тижня професійної освіти в Україні проводить заходи:15 травня 2023 - Всеукраїнський науково-практичний (циклічний) вебінар«Організація консалтингової діяльності в закладах професійної (професійно-технічної) освіти»16 травня 2023 - Круглий стіл: «Молодіжне підприємництво в умовах воєнного стану та відновлення економіки України у повоєнний час»17 травня 2023 - Круглий стіл: «Віртуалізація освітньої діяльності в закладах професійної освіти»18 травня 2023 - Вступне заняття всеукраїнського онлайн курсу «Психологічний і соціальний супровід освіти осіб з інвалідністю внаслідок війни» для практичних психологів і соціальних педагогів закладів професійної освіти18 травня 2023- Лекція-практикум «Безпекова обізнаність у цифровому середовищі в умовах воєнного часу»ТИЖДЕНЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (15-21 травня 2023 р.)

Номер слайду 3

Сьогодні кожен українець розуміє цінність робітничих професій для відбудови країни. Попри війну, МОН продовжує розвивати, оновлювати і вдосконалювати систему профтехосвіти. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявляє, що одним із пріоритетів у роботі буде розвиток професійно-технічної освіти."Одним із пріоритетів ми будемо ставити перед собою розвиток професійно-технічної освіти, розвиток професійних коледжів. Наше завдання - до 50% молоді направити у професійну освіту, дати їм хорошу якісну професію, і це потребуватиме, звісно, нового підходу до функціонування професійної освіти". За словами міністра, потрібно "трансформувати ці заклади освіти, інвестувати в них та об'єднувати в потужні регіональні професійні центри".

Номер слайду 4

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТАРозроблення рекомендацій щодо формування оптимальної мережі закладів професійної освіти. Формування оптимальної мережі закладів професійної освіти. Забезпечення передачі цілісних майнових комплексів закладів професійної освіти з державної у комунальну власність. Спрощення вступу до закладів професійної освіти, запуск роботи електронного кабінету. Провести моніторингове дослідження щодо працевлаштування випускників закладів професійної освіти. Затвердити перелік професійй для розроблення державних освітніх стандартів з професій у 2023 роціСупровід проєкту Закону України "Про професійну освіту"Затвердити Державну цільову соціальну програму розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на 2024-2027 роки. Прийняти наказ МОН про внесення змін до Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів. Оперативний план МОН на 2023 рік

Номер слайду 5

01 Внесено зміни до Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», у якому передбачено можливість здобуття профтехосвіти без повної загальної середньої освіти та незалежно від місця реєстрації. Крім того, передбачено безоплатне отримання другої робітничої професії. Досягнення професійної освіти у 2022-2023 році02 Уряд схвалив розпорядження щодо підписання угоди між МОН, УФСІ та німецьким банком Kf. W, у межах якої 20 млн євро планують виділити на створення центрів професійної досконалості в закладах професійної освіти. Центри професійної досконалості стануть освітніми осередками з висококваліфікованими педагогами та управлінцями, а також інклюзивними приміщеннями, де зможуть здобувати професійну освіту учні та дорослі.03 Унів і викладачів професійної освіти внесли до переліку осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Таке рішення допоможе уникнути зриву навчального процесу та практичної підготовки в закладах освіти, а також сприятиме наповненню ринку праці кваліфікованими робітниками.04 Затверджено правила внутрішньої академічної мобільності учнів закладів професійної освіти під час воєнного стану. Відтепер учні можуть продовжити навчання в інших профтехах, водночас отримавши документ про професійну освіту того закладу, де вони навчалися. Для цього потрібно укласти угоду про співпрацю між закладами.05 Оновлено Типові правила прийому до закладів професійної (професійно-технічної) освіти України, у яких передбачена можливість подання документів для вступу до закладу професійної освіти через електронний кабінет і подання виписки з Реєстру документів про освіту ЄДЕБО (у разі відсутності документів про освіту).06 Запущено візуальну комунікаційну кампанію щодо вступу до закладів профосвіти «Приклади руку до…» та іміджеву комунікаційну кампанію «Все працює завдяки нам». Мета останньої — змінити ставлення підлітків і дорослих до професійної освіти. Кампанія містить вісім історій молодих випускників профтехів, які розповідають про свій шлях до професії, її цінність і значення.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

МОН презентувало платформу «Професійна освіта онлайн»«Платформа дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн» - це максимально сучасний та зручний інструмент, що дозволить освоювати професії онлайн будь-де і будь-коли. На даний час на платформі до 50 навчальні курси, але їх буде набагато більше. Кожен курс розроблений в інтерактивному стилі, онлайн-платформа - це величезний крок для розвитку професійної освіти».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Про майбутні зміни щодо професійної освіти в законодавчій сфері, вплив реформи на ринок праці, значення зміни іміджу випускника профтеху та професійні стандарти сучасності розповіли спікери завершальної інформаційної сесії для журналістів про реформу сфери. Захід відбувся 4 травня 2023 року, в місті Києві.«Ми маємо амбітні плани на професійну освіту, бо розуміємо, що саме випускники училищ будуть найбільше залучені до відбудови країни. Через кілька років хочемо, щоб 50% школярів обирали професійну освіту після закінчення школи. Для цього потрібно не просто радикальне перезавантаження законодавчої бази, оновлення техніки та освітніх стандартів, потрібно створити довіру в суспільстві до закладів професійної освіти. І це має бути спільна робота МОН, регіонів, бізнесу і самих профтехів», – прокоментував заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній.

Номер слайду 10

«Сьогодні основними ризиками для ринку праці є нестача фахівців для реалізації програм відбудови та відновлення, особливо професіоналів у робітничих професіях. Саме це є ключовою аргументацією, чому ми зараз повинні максимально інвестувати у професійну освіту. Освіта, яка швидко та точно відповідає на запит ринку праці, дозволить Україні відновити економічний потенціал у кілька разів швидше, ніж це можливо нині», – зазначила народна депутатка України, голова підкомітету з питань професійної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль. Професійно-технічна освіта – це сотні цікавих напрямів, які дозволяють реалізувати талант, перетворити його в реальну професію та гарно заробляти. Серед переваг такої освіти:швидке отримання професії (від 6 міс до 3 років) та старт кар’єри;безоплатне навчання та гуртожиток;стипендія та оплачувана практика.

Номер слайду 11

Міністерство освіти і науки України створило інтерактивну мапу "Освіта під загрозою" (https://saveschools.in.ua) для відстеження руйнувань, завданих українським закладам освіти внаслідок агресії росії проти України2987 ЗАКЛАДІВ ПОШКОДЖЕНО259 ЗРУЙНОВАНО ПОВНІСТЮ3246 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 259 з них зруйновано повністю. Агресор стверджує, що наносить удари виключно по військових об'єктах нашої країни. Міністерство освіти і науки зібрало численні факти та аргументи, які спростовують це твердження: російські війська руйнують школи та університети, заклади професійної освіти, дитсадки і дитячі будинки. На цій сторінці "Освіта під загрозою"оновлюватиметься інформація про кількість руйнувань, завданих українським закладам освіти внаслідок нападу Росії на Україну.

Номер слайду 12

141 Електроенергетика,електротехніка та електромеханіка 171 Електроніка підготовка фахових молодших бакалаврів на основі освітньо- кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника за професією: 7241 Слюсар з контрольно - вимірювальних приладів та автоматики (електромеханіка) Розвиток конкурентоспроможності професійної освіти є одним із пріоритетів у Програмі з відновлення України. Адже саме майбутні випускники профтехів будуть найактивніше залучені до відбудови України і подальшого розвитку її економічного потенціалу.підготовка фахових молодших бакалаврів на основі освітньо- кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника за професією: 7241 Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування

Номер слайду 13

Фундаментальні знання у питаннях генерації електричної енергії на об’єктах традиційної та відновлювальної енергетики, керування режимами роботи енергосистем, розподілу електричної енергії та електропостачання, проектування об’єктів електроенергетики, автоматизації промислових підприємств, розробки та впровадження автоматизованих електромеханічних систем – все це про цінність для відбудови країни.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

СЕС у Харківській області СЕС у Маріуполі СЕС у Миколаївськійобласті

Номер слайду 16

Актуальністьпрофесійної (професійно-технічної) освіти у постконфліктній відбудові країни. Положення Плану відновлення України до 2032 року, презентованого Урядом України в липні 2022 року на міжнародній конференції донорів в Лугано. Зважаючи на сучасні тенденції, післявоєнний розвиток економіки України буде відбуватись відповідно до даного Плану і сектор відновлюваних джерел енергії не є винятком. Так, до 2032 року планується будівництво 5-7 ГВт нових сонячних та вітроелектростанцій для розширення експортної спроможності України, 30+ ГВт об’єктів з ВДЕ для виробництва відновлюваного водню та 3,5 ГВт гідроелектростанцій та насосних гідроелектростанцій. Додатково, протягом наступних 10 років Планом передбачено введення в експлуатацію 1,5-2 ГВт піковий потужностей, 0,7-1 ГВт акумуляторів та 15 ГВт електролізних потужностей. Обсяг майбутніх інвестицій у національну програму «Енергетична незалежність та зелений курс» наразі оцінюється у 130 млрд доларів.

Номер слайду 17

Проблема історичної фізичної і моральної залежності України від традиційної енергетики та існування потужного лобі викопного палива в провладних кабінетах існує з перших днів незалежності України. Безумовно, всі усвідомлюють важливість традиційної генерації для енергетичної системи України на даному етапі її розвитку,

Номер слайду 18

Енергетика стрімко розвивається та відкриває купу можливостей. Хто проєктуватиме мережу електрозаправок по Україні? А хто буде налагоджувати логістику встановлення сонячних панелей? Очевидно, що частина майбутніх дипломних робіт буде присвячена цим темам.. У цю сферу зараз вкладаються чималі гроші — і в Україні, і в світі. Енергія потрібна всім, завжди і всюди, тому держава готова фінансувати навчання майбутніх фахівців.

Номер слайду 19

Після випуску можна працювати в будь-якій енергетичній компанії, на будь-якому промисловому підприємстві або в будь-якій іншій організації, де потрібні фахівці того профілю, за яким отримали освіту. Можна піти до робочої команди на посаду енергетика або електрика, кіповця. Відбудуємо каїну разом!

pptx
Додано
15 травня 2023
Переглядів
740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку