ДО ДНЯ ВИШИВАНКИ УРОК -ПОЗАКЛАСНИЙ ЗАХІД ДЛЯ УЧНІВ 1-4 КЛАСІВ НА ПІДТРИМКУ ЗСУ

Про матеріал
Традиційно у третій четвер травня в Україні та в усьому світі відзначають Міжнародний день вишиванки. Це свято має на меті зберегти народні традиції створення вишитого українського одягу. Це свято має на меті зберегти народні традиції створення вишитого українського одягу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЛЬГА ДУЛА

Номер слайду 2

Традиційно у третій четвер травня в Україні та в усьому світі відзначають Міжнародний день вишиванки. Це свято має на меті зберегти народні традиції створення вишитого українського одягу. Це свято має на меті зберегти народні традиції створення вишитого українського одягу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вишиванка – символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, яка вирізняє українця у багатомірному, багато вбраному глобалізованому світі, це наш етнічний бренд.

Номер слайду 5

Цей день не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

Номер слайду 6

Леся Воронюк - українська письменниця, журналіст та громадський діяч, член Національної спілки журналістів України. 

Номер слайду 7

Саме вона у 2006 році, навчаючись у Чернівецькому національному університеті імені Ю. Федьковича, стала ініціаторкою Дня вишиванки, який відзначають щороку в третій четвер травня.

Номер слайду 8

Давньогрецький історик Геродот (V століття до нашої ери), описуючи побут скіфів, говорив, що в традиційному одязі цього народу використовувалася вишивка. Скіфи – це древні племена, що населяли степову зону нинішньої України. Арабські джерела, які відносяться до Х століття, згадують русів, які носили одяг з вишивкою. Археологічні розкопки підтверджують давнє походження вишиванки: на Черкащині була знайдена збережена сорочка, походження якої відносять до IV століття.

Номер слайду 9

Сорочка (особливо чоловіча) - символ кохання й вірності. Кожна дівчина п овинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вишивка хрестиком

Номер слайду 12

Гладь

Номер слайду 13

Мережка

Номер слайду 14

Символізм кольорів у вишивці давніх українців  Найпоширеніші та найбільш шановані давніми українцями кольори – червоний та чорний. Вони вважалися магічними. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби, як ми звикли вважати, швидше навпаки: пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток. Відповідно, дослідники вважають, що білий колір символізує світло і високодуховність, синій – холод і воду (є дуже часто антиподом червоному), жовтий – відображає свободу і щастя. Щодо зеленого кольору, то він є найулюбленішим серед українців після чорного і червоного. Він символізує ріст і розвиток, прагнення життя і молоду, дужу силу. Коричневий у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

Номер слайду 15

Символіка орнаментів. Коло. Відомо, що найбільш древніми є прості геометричні орнаменти. Коло є одним із початкових. Як символ сонця .

Номер слайду 16

Символіка орнаментів. Квадрат. Ця фігура є однією із центральних в орнаментах багатьох культур. Вона символізує досконалість, гармонію, порядок.

Номер слайду 17

Символіка орнаментів. Світове дерево. Його ще називають Деревом життя.

Номер слайду 18

Символіка орнаментів. Ромб. Ромб є архаїчним знаком. Його пов`язують із плодючістю людини і землі.

Номер слайду 19

Символіка орнаментів. Трикутник. У давніх віруваннях це символ вузької брами, що веде до вічного життя.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Номер слайду 25

НАШИМ ЗАХИСНИКАМ

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Одягаймося модно, стильно, вишивано-різнобарвно!

pptx
Додано
17 травня 2023
Переглядів
179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку