Як відбувається живлення людини? Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини
Види травлення: 1. Автолітичне (у новонароджених протягом перших 4–5 місяців здійснюється завдяки ферментам материнського молока) 2. Порожнинне (за участю травних ферментів в порожнинах) 3. Пристінкове (у тонкому кишечнику за допомогою ферментів на поверхні клітин ворсинок) 4. Симбіотичне (у товстому кишечнику за участю ферментів бактерій і одноклітинних твариноподібних організмів) 5. Внутрішньоклітинне (зберегли лише лейкоцити, здатні до фагоцитозу)
Травні ферменти – біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах травних залоз і розщеплюють їжу в травному каналі. Функції травної системи Протеази – розщеплюють білки до амінокислот, Ліпази– розщеплюють жири до жирних кислот і гліцеролу Амілази – розщеплюють складні вуглеводи до простих вуглеводів. Секреторна функція травної системи пов’язана із травними залозами, що виділяють травні соки.
Функції травної системи Захисна функція травної системи полягає в знешкодженні мікроорганізмів та шкідливих сполук. Так, у глотці є мигдалики, у стінках травного каналу – лімфовузлики, у порожнинах травних органів – бактерицидні речовини. Головним захисним бар’єром для всього чужорідного матеріалу є печінка, яка фільтрує кров, що відтікає від кишечнику.