Презентація "Значення травлення. Система органів травлення"..

Про матеріал
Презентація допоможе учням краще зрозуміти та засвоїти матеріал,що вивчається, а педагогам зробити урок цікавим та змістовним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення травлення. Система органів травлення.

Номер слайду 2

Повторюємо Що таке поживні речовини? Назвіть основні групи поживних речовин. Що таке додаткові речовини? Що таке вітаміни? Наведіть приклади водо- та жиророзчинних вітамінів. Яке значення мають вітаміни в організмі людини?

Номер слайду 3

Мета: Розглянути поняття травлення та його види в організмі людини. Розглянути загальну будову та функції органів травної системи. Ознайомитися зі значенням травлення.

Номер слайду 4

«Їжа, Іване Арнольдовичу, штука хитра. Їсти потрібно вміти, а уявіть собі – більшість людей зовсім їсти не вміють. Потрібно не тільки знати, що з’їсти, але й коли і як». «Собаче серце» М. Булгаков

Номер слайду 5

Як відбувається живлення людини? Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини

Номер слайду 6

Травлення є початковим етапом обміну речовин, енергії та інформації в організмі людини. БІЛКИ ЖИРИ ВУГЛЕВОДИ ВІТАМІНИ

Номер слайду 7

ТРАВЛЕННЯ ЛЮДИНИ – сукупність фізичних і хімічних процесів, що здійснюють переміщення й перетворення складних речовин на прості з подальшим їх всмоктуванням у кров і лімфу та видаленням неперетравлених решток.

Номер слайду 8

Травлення в людини є внутрішньоорганізмовим.

Номер слайду 9

Види травлення: 1. Автолітичне (у новонароджених протягом перших 4–5 місяців здійснюється завдяки ферментам материнського молока) 2. Порожнинне (за участю травних ферментів в порожнинах) 3. Пристінкове (у тонкому кишечнику за допомогою ферментів на поверхні клітин ворсинок) 4. Симбіотичне (у товстому кишечнику за участю ферментів бактерій і одноклітинних твариноподібних організмів) 5. Внутрішньоклітинне (зберегли лише лейкоцити, здатні до фагоцитозу)

Номер слайду 10

Є наскрізною. Складається з травного каналу травних залоз: Великі (слинні, підшлункова, печінка) Дрібні (шлункові, кишкові) ТРАВНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ – це сукупність органів, будова і функції яких пристосовані для ефективного здійснення процесів травлення.

Номер слайду 11

Травний канал Починається канал ротовою порожниною, глотка, стравохід, шлунок, тонкий кишечник, товстий кишечник завершується анальним отвором.

Номер слайду 12

Будова стінок травного каналу Зовнішня оболонка (4) утворена сполучною тканиною, що захищає травний канал. Середня оболонка (3) формується з 2-3 шарів гладких м’язів. Забезпечується просування їжі. Внутрішня оболонка утворена підслизовим (2) і слизовим (1) прошарками.

Номер слайду 13

Процес травлення ТРАВЛЕННЯ ЛЮДИНИ – сукупність фізичних і хімічних процесів, що здійснюють переміщення й перетворення складних речовин на прості з подальшим їх всмоктуванням у кров і лімфу та видаленням неперетравлених решток.

Номер слайду 14

Травні ферменти – біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах травних залоз і розщеплюють їжу в травному каналі. Функції травної системи Протеази – розщеплюють білки до амінокислот, Ліпази– розщеплюють жири до жирних кислот і гліцеролу Амілази – розщеплюють складні вуглеводи до простих вуглеводів. Секреторна функція травної системи пов’язана із травними залозами, що виділяють травні соки.

Номер слайду 15

Функції травної системи

Номер слайду 16

Функції травної системи Рухову функцію травної системи визначають м’язи нижньої щелепи, язика, м’якого піднебіння та стінок травного каналу. Їхня робота забезпечує жування, ковтання, рухи кишечнику.

Номер слайду 17

Фунції травної системи Всмоктувальна функція травної системи пов’язана із слизовою оболонкою та судинами, що підходять до органів травлення. Завдяки всмоктуванню з травної системи в кров й лімфу потрапляють вода, прості поживні речовини, розчинні солі, вітаміни тощо.

Номер слайду 18

Функції травної системи Захисна функція травної системи полягає в знешкодженні мікроорганізмів та шкідливих сполук. Так, у глотці є мигдалики, у стінках травного каналу – лімфовузлики, у порожнинах травних органів – бактерицидні речовини. Головним захисним бар’єром для всього чужорідного матеріалу є печінка, яка фільтрує кров, що відтікає від кишечнику.

Номер слайду 19

Функції травної системи Видільна функція травної системи пов’язана з виведенням з організму неперетравлених решток та деяких продуктів обміну речовин.

Номер слайду 20

Повторюємо 1. Що таке травлення в людини? 2. Назвіть основні процеси травлення. 3. Що таке травна система? 4. Назвіть основні органи травлення людини. 5. Що таке травні ферменти?

Номер слайду 21

Домашнє завдання Параграф 8.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
8102
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку