Презентація "Значення якості питної води для здоров'я людини"

Про матеріал
Презентація допоможе цікаво та яскраво учням подати інформацію про значення води в природі та організмі людини,про шляхи її забруднення,способи очищення,джерела постачання питної води для людей.Даний матеріал можна використати і на уроці біології у 8 класі при вивченні теми "Хімічний склад організму людини"..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення якості питної води для збереження здоров'я людини

Номер слайду 2

Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети. Здоров'я людини залежить від якості питної води. Після відкриття деякими вченими хвороботворних мікробів людству стало відомо епідемічне значення води у розповсюдженні таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Номер слайду 3

У всіх містах та населених пунктах України якість питної води відхиляється від норми. Так щорічно у світі помирає близько 6 мільйонів чоловік. Природна вода – практично завжди «жива». Треба лише подивитися на неї в мікроскоп, щоб побачити, скільки мікроорганізмів живе в одній краплі.

Номер слайду 4

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Це пов'язано з погіршенням екологічного стану всієї планети, в результаті промислової діяльності людини.

Номер слайду 5

Шкідливі та отруйні речовини у такій воді зростають у декілька десятків разів. Згідно з нормативами зазначеними у документах “Водного кодексу України”, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:1) бути прозорою, не мати стороннього присмаку та запаху.2) не бути шкідливою за хімічним складом.3) не містити хвороботворні бактерії та інші збудники захворювань.4) не мати негативних властивостей, що обмежують її використання в побуті.

Номер слайду 6

Варто підкреслити, вживання води збіднено мінеральними речовинами, негативно впливає на організм людини, обмін мінеральних речовин і води, підсилює виведення рідин із організму. Використовувати чисту і якісну воду в бутлях, або отримати її на місці – в своїй кухні.

Номер слайду 7

Способи очищення води:1-й спосіб працює лише тоді, коли вода забруднена тільки дрібним сміттям (гілочками, травинками тощо). Пропустити воду через марлю в кілька шарів або через іншу чисту ганчірку. 2-й спосіб більш знайомий. Використовувати для очищення води срібну ложечку або срібний хрестик. Срібло відмінно знезаражує воду.3-й спосіб. Взимку воду можна натопити зі снігу або льоду. Тільки треба завжди брати нижній шар снігу.4-й спосіб. Найбільш знайомий людству. Якщо вода взята з неперевіреного джерела, то її слід кип’ятити не менше 30 хв.

Номер слайду 8

Фільтри для очищення води. Найзручніше мати кишеньковий варіант фільтра, що має вигляд пластикової трубочки, один кінець якої опускається у водойму, а через інший вода всмоктується ротом. Подібні портативні фільтри дозволяють пити воду з будь-якого джерела.

Номер слайду 9

Захворювання через забруднену воду. Найпоширенішими захворюваннями є Вірусний гепатит А (інфекційне захворювання, що є результатом вірусного враження печінки), дизентерія (інфекційна хвороба людини із запаленням відділу товстої кишки), черевний тиф (бактеріальна інфекція кишкового тракту і кровотоків, яку викликають бактерії Salmonella), лептоспіроз (інфекційна хвороба, яка перебігає з ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем), холера (інфекційна хвороба, що порушує водно-іонний обмін та спричиняє тяжке зневоднення організму), флюороз (викликає біль у кістах, суглобах та проблеми з зубами).

Номер слайду 10

Правила запобігання захворювань1. Для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;2. При заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;3. Молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити;4. Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;5. Мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;6. Купатися тільки в спеціально відведених місцях;7. Всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою.

Номер слайду 11

Домішки. Основними показниками якості питної води є: органолептичні показники (присмак, запах, колір, мутність), токсикологічні показники (наявність сполук Алюмінію, Плюмбуму, Арсену, фенолів, пестицидів), показники, що впливають на органолептичні властивості води (загальна твердість води, нафтопродукти, нітрати, сульфіди, перманганат на окиснюваність тощо), хімічні речовини, що утворюються під час обробки води (залишковий хлор тощо).

Номер слайду 12

Джерела забруднення води. Забрудники потрапляють до прісної води різними шляхами: у результаті нещасних випадків, навмисних викидів сміття, виливів. Кожен день зростає число забруднених свердловин унаслідок неправильної експлуатації. Забруднюються стоки, що скидаються рибницькими господарствами. А гнойова рідота - може стати причиною серйозної екологічної катастрофи.

Номер слайду 13

Види забруднення вод. За видами забруднення вод виділяють:1) хімічне (неорганічне і органічне).2) фізичне (теплове, радіаційне).3) біологічне (мікроорганізмами, гельмінтологічне, гідрофлорне).

Номер слайду 14

Навіщо тілу вода?За допомогою води наше тіло регулює температуру. Крім того, питна вода є основою для побудови всіх тканин тіла. Досить скоротити споживання води - і людина починає відчувати дискомфорт, відбуваються розлади у функціях організму, знижується працездатність і падає настрій.

Номер слайду 15

Наслідки нестачі води. Недостатнє споживання води призводить до передчасного старіння шкіри, утворення небезпечних тромбів в крові, збою обміну речовин і теплообміну. Без неї ваші суглоби будуть не такими гнучкими, а зайва вага буде йти набагато повільніше через порушення водного балансу. Втрата всього 10% води в організмі позначаться сильної втомою, нездатністю працювати і навіть серйозними захворюваннями. Крім того, через споживання кави і чаю з організму виводиться куди більше води, ніж необхідно - якщо ви любите ці напої, пийте якомога більше чистої води для підтримки гарного самопочуття.

Номер слайду 16

Джерелами водопостачання в Україні є поверхневі та підземні прісні води. Більшість басейнів річок і водоймищ із яких, головним чином, забезпечують потреби населення у воді, не можна вважати екологічно безпечними, оскільки вони не завжди відповідають вимогам до питної води через підвищений вміст хімічних сполук, нітратів і бактеріологічного забруднення.

Номер слайду 17

Очищенняводних джерел. Розрізняють такі поняття: більш широке - водоочищення і вужче - водопідготування. Водоочищення - це комплекс технологічних процесів, які спрямовані на доведення якості води, що надходить у водопровід з джерела водопостачання, до встановлених показників. Водопідготування - це обробка води, яка надходить з природного джерела постачання для живлення парових котлів та інших технологічних цілей.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Мартынова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковальова Світлана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
19815
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку