Презентація, "Значення рослин"

Про матеріал

Цікава та пізнавальна презентація для учнів 2 класу, яка дозволяє не тільки з легкістю засвоїти новий матеріал, але і практично застосувати набуті знання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую світ Тема уроку: “ Рослини потрібні людям “ 2 клас Вчитель початкових класів Ярошенко Т.Б.

Номер слайду 2

- Послухайте вірш Н. Красоткіної та спробуйте визначити тему нашого уроку: Твоє довкілля Все, що є у довкіллі, потрібне людині: Всяка квітка дрібненька і зілля. То ж турбуйся про все це довіку від нині, Щоб було в нас прекрасним довкілля. Бо завжди всіх зігріє нас сонечко любе, Деревця в спеку тінню прикриє, І травичка зелена тебе приголубить, Вітерець, коли треба, повіє. Джерельце дасть водички у світлу годину. Нічка спати вкладе й заспокоїть. А рослинка спасе від хвороби людину, Подорожньому рани загоїть.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Що виділяють рослини в повітря?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Рослини забезпечують взаємозв’язки між формами рослин і тварин, їх пристосуванням до умов навколиш-нього середовища.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Рослинні насадження запобігають руйнуванню ґрунтів, закріплюють яри

Номер слайду 10

Узимку дерева та кущі затримують сніг, який захищає ґрунт і його мешканців від промерзання.

Номер слайду 11

Навесні сніг розтоплюється , вода поступово просо-чуюється в ґрунт і тече в річки, забезпечуючи водою все навкруг

Номер слайду 12

Важлива роль рослин полягає також в очищенні повітря від забруднення шкідливими речовинами. 

Номер слайду 13

Рослини забезпечують людину продуктами харчування

Номер слайду 14

Великий вплив рослин і на емоційний стан людини

Номер слайду 15

Велику роль відіграють рослини і у будівництві та дизайні інтерꞌєру

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Не менш важливу роль відіграють рослини і у ткацтві. З таких рослин, як льон та бавовника виготовляють тканини.

Номер слайду 18

Важливим у житті людини є виробництво ліків з рослин. В медицині використовується близько 21 000 лікарських рослин. Це знайомі нам ромашка, крокус, алое, калина, малина, подорожник.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Найстарішим деревом в Україні вважається дуб, який росте в Рівненській області. Йому 1300 років. Найвищим деревом можна вважати модрину європейську, яка росте в Рахові. ЇЇ висота 54 метри, а вік – 140 років.

Номер слайду 21

Найменше дерево з тих , що ростуть в Україні – верба туполиста. Висота її до 15 см. Росте вона в Карпатах. Найменша квітка з найкоротшим стеблом серед рослин України має водоплаваюча рослина – ряска мала. Діаметр квітки всього півміліметра, а стебло завдовжки до 4 мм. Водиться вона у стоячих водах по всій країні.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Чорнобривців насіяла мати У моїм світанковім краю, Та й навчила веснянки співати Про надію квітучу cвою. Приспів: Як на ті чорнобривці погляну, Бачу матір стареньку, Бачу руки твої, моя мамо, Твою ласку я чую, рідненька.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Де барвінок розцвітає, там життя процвітає

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Мальви квіти чарівні У віконце дивляться мені. Наче діти заглядають, Тільки жаль не розмовляють. На зеленім оксамиті Пелюстки росою вкриті, І веселі, і сумні - Мальви квіти чарівні. Пам`ятаю, як на свято З них вінки плели дівчата, І в нічку ясну на Купала В тиху воду опускали. Потім снилися мені Мальви квіти чарівні... Олександр Колосок

Номер слайду 29

ЛЕГЕНДА ПРО ТОПОЛЮ (українська легенда)   Жила колись в одному селі дівчина-красуня. Та налетіли на село вороги — турки. Старих порубали, молодих у полон забрали. Іде в невільничому гурті дівчина, і кожен крок їй дедалі важче дається, бо веде він далі від рідного дому. Вночі стомлені бранці поснули, заснула і варта. Тільки дівчина не спала. Тихо звільнившись від пут і, втекла. А на світанку, коли зовсім мало залишилось до села, де вона могла сховатись від ворога, побачила за собою кінну погоню. «Батьку-степ, поля рідні, порятуйте мене!» — біжить і благає. Ще трохи — і вхопить її за коси вершник. Ось і схопив уже. Та рука сковзнула з гілки. За одну мить обернулась дівчина тополею. Так і стоїть тепер край села.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Ми прийшли на цю землю, щоб жити, працювати, розвиватися, творити. Але ніколи не забуваймо про те, що кожен із нас і всі ми разом узяті – невід’ємна частинка матінки-природи. Без неї ми ніщо, бо обійтися ніхто з нас не може ані без води, ані без повітря, ані без сонця ані без її щедрих дарів, якими вона нас годує. Людина одержує від природи усе, що їй потрібно для життя: тепло, повітря, їжу, одяг, посуд, житло, меблі. Природа милує око, заспокоює та лікує.

Номер слайду 33

Іменник Рослини Прикметник Красиві, зелені Постачають кисень потрібний всім Ростуть, виділяють, радують Ставлення до теми 4 слова Дієслова Висновок Природа

Номер слайду 34

Встановіть відповідність між зображенними об’єктами природи та предметами, які з них одержала людина. -Розгляньте малюнки. Поєднайте об’єкт природи та предмет, який з нього одержала людина: .

Номер слайду 35

Гра “ Зваримо борщ ” Обери рослини, які потрібні для приготування борщу: Буряк Капуста Цибуля Картопля Гарбуз Кавун Квасоля Морква Перець Помідор Часник Зелень Яблуко Мꞌясо

Номер слайду 36

МОЛОДЦІ! Дякую за роботу!!! До наступної зустрічі !!!

ppt
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
1232
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку