Презентація "Зона лісостепу"

Про матеріал

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання: фізична карта України, карта «Фізико - географічне районування України », презентація «Зона лісостепу», географічний атлас для 8 класу, контурні карти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україно, доки жити буду - Доти відкриватиму тебе!Василь Симоненко

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зона лісостепу

Номер слайду 11

Завдання уроку: Вияснити особливості географічного положення Ознайомитися з природними умовами лісостепової зони. Ознайомитися з природними ресурсами лісостепової зони. Розглянути особливості фізико-географічних країв зони. Ознайомитися із природоохоронними територіями зони

Номер слайду 12

План уроку1. Географічне положення зони.2. Особливості природних умов. (1 гр.)3. Клімат. (2 гр.)4. Внутрішні води. Грунтовий покрив. (3 гр.)5. Природна рослинність та тваринний світ. (4 гр.)6. Фізико-географічні краї. 7. Природоохоронні території

Номер слайду 13

Умовна південна межа лісостепу: Котовськ-Кропивницький- Кременчук-Красноград-Вовчанськ

Номер слайду 14

Навчати інших завжди почесно-Навчатись в інших ніколи не соромно Східне прислів'я

Номер слайду 15

Подільсько-Придніпровський лісостеповий край. Охоплює південну і центральну частини Подільської височини, Придніпровську височину, приурочені до Українського щита. Тут поширені лісові і лучно- степові височинні ландшафти.

Номер слайду 16

Лівобережно-Дніпровський край. Охоплює значну частину Придніпровської низовини, міститься на території Полтавської, Київської, Черкаської, Чернігівської, Сумської і Харківської областей. Тут поширені лісостепові і лучно-степові низинні ландшафти. Незначного поширення набули борові, заплавні та заболочені місцевості.

Номер слайду 17

Східноукраїнський (Середньоруський) край. Займає невелику крайню північно-східну частину території України. На півночі вона межує із зоною лісів, на півдні — із степовою зоною. Східна і північно-східна межі цієї провінції збігаються з державним кордоном України з Росією. Вона охоплює східну і північно-східну територію Сумщини і північний схід Харківщини. Тут поширені лісостепові височинні ландшафти.

Номер слайду 18

Канівський природний заповідник Ка́нівський приро́дний запові́дник — природний заповідник в Україні. Розташований у межах Черкаської області, неподалік від міста Канева, на правому березі та заплавних островах Дніпра. Межує безпосередньо з Чернечою горою — місцем поховання Т. Г. Шевченка. Площа 2027 га. Створений 30 липня 1923 року на базі Канівського навчально-дослідного лісового господарства. Є структурним підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Основні функції заповідника — охорона еталонних та унікальних природних комплексів лісостепу, збереження біорізноманіття, спостереження за зміною природних процесів.

Номер слайду 19

Природний заповідник «Михайлівська цілина»Миха́йлівська цілина́ — степовий природний заповідник в Україні. Розташований у межах Сумської області, на заході Лебединського району, на північний захід від села Степового, та частково в межах Недригайлівського району. Створений у 1928 році. Площа на час створення — 202,5 гектари. До 2009 року був філією Українського державного степового природного заповідника; указом президента України від 11 грудня 2009 року виокремлений у заповідник, зі збільшенням площі до 882,9 га. Охороняється єдина в Україні цінна ділянка лучного степу в лісостеповій зоні.

Номер слайду 20

Ічнянський національний природний паркІчня́нський націона́льний парк — національний парк в Україні. Розташований неподалік від міста І́чня Чернігівської області, у верхів'ї річки Удай. Парк створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання характерних типових лісостепових природно-ландшафтних та історико-культурних комплексів.

Номер слайду 21

Національний природний парк «Гомільшанські ліси»Національний природний парк «Гомільша́нські ліси» — природоохоронна територія в Харківській області. Був створений указом Президента України Леоніда Кучми від 6 вересня 2004 року № 1047. Парк розташовано у мальовничому куточку лівобережної України, у долині річок Сіверський Донець та Гомольша, на відстані 45 км від міста Харкова. Загальна площа парку становить 14314,8 га, із них у постійному користуванні парку знаходиться 3377,3 га. Парк було створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних лісостепових природних комплексів долини р. Сіверський Донець.

Номер слайду 22

Буває, часом сліпну від краси. Спинюсь, не втямлю, що воно за диво,– оці степи, це небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо,усе як є – дорога, явори, усе моє, все зветься – Україна. Така краса, висока і нетлінна, що хоч спинись і з Богом говори. Ліна Костенко

Номер слайду 23

Природоохоронні території лісостепу. Заповідники. Національні природні парки Канівський “Михайлівська цілина”Ічнянський “Гомільшанські ліси”

Номер слайду 24

74651321 – форма рельєфу;2 – форма рельєфу;3 – природний заповідник;4 – річка;5 – форма рельєфу;6 – річка;7 – природний заповідник.

Номер слайду 25

Відповіді: 1. Середньоруська височина 2. Придніпровська низовина 3. Канівський заповідник 4. Річка Дніпро 5. Придніпровська височина 6. Південний Буг 7. Михайлівська цілина

Номер слайду 26

Диктант «Так чи ні» 1. Найбільшими річками лісостепу є Дніпро, Прип’ять, Десна. 2. Континентальність клімату зростає із заходу на схід. 3. У заповіднику «Михайлівська цілина» охороняється лучний степ у лісостеповій зоні. 4. Болота лісостепу багаті на бурштин. 5. Сірі лісові ґрунти сформувалися на лесах. 6. Лісові масиви переважно складаються із дуба і граба. 7. У лісостепу багато ставків. 8. Річки лісостепу мають змішане живлення. 9. Лісостеп займає 25% території України. 10. Лісостеп - перехідна зона між лісовою зоною і степом. 11. У межах лісостепової зони знаходиться Донецький кам’яновугільний басейн. 12. У лісостеповій зоні знаходиться багато озер.

Номер слайду 27

Диктант «Так чи ні» 13. У Канівському заповіднику поєднується історія народу і історія природи. 14. У зоні лісостепу створено два природні заповідники. 15. У лісостепу переважають дерново-підзолисті грунти. 16. Під лісовою рослинністю сформувалися каштанові грунти. 17. У Східноукраїнському краї поширені лісостепові височинні ландшафти. 18. У Лівобережно-Дніпровському краї поширені лісостепові низовинні ландшафти. 19. У лісостеповій зоні добувають нафту і газ. 20. У лісостепу є значні поклади бурого вугілля. 21. Лівобережний лісостеп лежить на Придніпровській низовині. 22. Правобережний лісостеп лежить на Придніпровській і Подільській височинах. 23. Клімат лісостепу субтропічний. 24. Зволоження у лісостеповій зоні недостатнє.

Номер слайду 28

Відповіді: І варіант 1.+ 3. + 5. – 7. + 9. + 11. – 13. + 15. – 17. + 19.+ 21.+ 23. - ІІ варіант 2.+ 4. + 6. + 8.+ 10. + 12. – 14. + 16. - 18.+ 20. + 22.+ 24.-

Номер слайду 29

Домашнє завдання: Опрацювати п. 39 с. 158-162. Скласти порівняльну фізико-географічну характеристику двох країв лісостепової зони за планом: г.п., рельєф, грунти, клімат, ландшафти. Запропонувати свої власні заходи для поліпшення стану природних ресурсів лісостепу.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
23 липня 2018
Переглядів
16442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку