Презентація «Зона пустель. Заняття населення»

Про матеріал
Презентація допоможе провести онлайн-урок з географії у 7-му класі для дітей з особливими освітніми потребами за темою «Зона пустель. Заняття населення» під час вивчення розділу «Природні зони та їх розміщення на земній кулі». Презентацію створено для візуалізації та кращого сприйняття учнями навчального матеріалу. Розроблено відповідно до Навчальної програми з географії для 6 – 9 класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей (укладачі Одинченко Л.К., Скиба Т.Ю.), 2015 та за підручником для 7-го класу спеціальних закладів загальної середньої освіти (F 70) – автори Л.К.Одинченко, Т.Ю.Скиба, 2018. Використано ілюстративні та картографічні матеріали з відкритих джерел мережі Інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОГРАФІЯ 7-В клас. Природні зони та їх розміщення на земній куліЗОНА ПУСТЕЛЬЗаняття населення

Номер слайду 2

Великі ділянки земної кулі, що відрізняються своїми природними умовами, грунтами, рослинним і тваринним світом, називають природними зонами. На Землі зміна природних зон відбувається з півночі на південь. Природні зони різняться між собою формами поверхні, кліматичними умовами, рослинністю і тваринним світом, видами діяльності людей. СПОДІВАЮСЬ, що типовторюєш, використовуючи карту, природні зони світу та пам’ятаєш їх у порядку зміни з півночі на південь.пам’ятаєш план, за яким слід характеризувати кожну природну зонупам’ятаєш, як за картою природних зон визначити, у якій природній зоні знаходиться територія України Впевнена, що ТИ ЗАПАМ’ЯТАВ!

Номер слайду 3

План характеристики природної зони. Географічне положення. Природа зони (поверхня, клімат, рослинний і тваринний світ)3. Основні заняття населення природної зони. КАРТА ПРИРОДНИХ ЗОН СВІТУ

Номер слайду 4

Сьогодні на уроціРОЗДІЛ. Природні зони та їх розміщення на земній куліТема уроку: ЗОНА ПУСТЕЛЬЗаняття населення Чому зона пустель мало заселена? Чому міста і села зони пустель будуються в оазисах? Які культурні рослини люди вирощують у зоні пустель? Яких тварин розводить населення пустель?ПОМІРКУЙТЕДе легше жити людям: у пустелі чи в зоні лісів?Як ви гадаєте, чим можуть займатися жителі пустелі?

Номер слайду 5

Пустелі – це великі простори землі з бідною рослинністю. У зоні пустель, де клімат сухий і мало води, людині жити набагато важче, ніж у зоні лісів чи у степах. Тут пустеля заселена набагато менше. Можна пройтисотні кілометрів і не зустріти жодної людини. Пустелі – дикі, необроблені та спустошені території з річною кількістю опадів менше 25 мм, із обмеженою флорою та фауною та без людських мешканців. Вони мають екстремальні кліматичні умови – посушливий, дуже теплий або холодний клімат.

Номер слайду 6

Оазиси, місця поблизу річок і каналів, заселені густо. В оазисах побудовано багатолюдні міста та села. Для вирощування культурних рослин потрібно багато води. Тому на територіях, розташованих уздовж водойм, населення займається землеробством. Ґрунт тут родючий, він містить у собі мул, який за багато століть нанесли річки. Якщо ґрунт поливати, то буде багатий урожай. Жителі пустелі кажуть: «Немає води – немає життя!»Оазиси – місця у пустелях на берегах річок та джерел, де є вода й рослинність

Номер слайду 7

Люди, які живуть біля річок чи озер, будують канали, а від каналів на поля – невеликі канави. Цією системою подають воду для поливу рослин. На поливних землях під гарячим сонцем жителі вирощують пшеницю, бавовник, рис.

Номер слайду 8

Головна рослина, яку вирощують у пустелях Азії та Африки, – бавовник. Уздовж річок і каналів розташовуються його поля. Наприкінці літа з коробочок бавовнику з’являються пухнаті білі волокна. Їх збирають і відправляють на фабрики. Там із них прядуть нитки, а з ниток виробляють тканини.

Номер слайду 9

З насіння бавовнику роблять олію та жом, який іде на корм тваринам. Бавовник потребує постійного догляду. За літо його треба кілька разів поливати й прополювати та обробляти отрутохімікатами, щоб знищити шкідників.

Номер слайду 10

В оазисах, де достатньо води, сіють рис. Поля рису повністю заливають водою відразу після поливу.

Номер слайду 11

На берегах річок і каналів розвинене садівництво. Навесні фруктові дерева вкриваються білим і рожевим цвітом. У садах достигають абрикоси, персики, мигдаль, груші, яблука. У долинах розкинулися виноградники, на баштанах зріють солодкі дині, кавуни.

Номер слайду 12

На луках уздовж берегів річок ростуть соковиті трави, їх заготовляють на зиму як корм для худоби. На прилеглих пустинних пасовищах населення займається скотарством – розводить овець, кіз, верблюдів. Зі шкури й вовни тварин виротовляють різні вироби.

Номер слайду 13

Табір бедуїнів. Напівкочовий спосіб життя бедуїнів пристосований до кліматичних і екологічних умов пустелі. З давніх-давен у пустелях живуть кочівники, які часто змінюють місце проживання. Вони часто переміщаються по безкрайній пустелі на верблюдах. На новому місці розбивають намети й налагоджуть побут. Бедуїн – це кочівник пустелі

Номер слайду 14

ЗАПАМ`ЯТАЙТЕНаселення у пустелях розміщене нерівномірно, воно зосереджене в оазисах, уздовж річок. Там розвинене землеробство. Селяни вирощують овочі, фрукти, баштанні культури, пшеницю і рис. На пустельних пасовищах розводять овець, кіз, верблюдів. Домашнє завдання. Прочитай текст підручника ст. 90-92, дай відповіді на запитання. Поясни вислів народів пустелі «Немає води – немає життя»Запиши у зошит основні заняття жителів зони пустель. Розкажи, що ви дізналися про вирощування бавовнику

pptx
Додав(-ла)
Иванова Ольга
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
19 березня 2023
Переглядів
1156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку