Презентація "Зустріч птахів"

Про матеріал
Матеріал до уроків про перелітних птахів.Презентація містить фото і цікавий народознавчий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зустрічаємо пташок Підготувала:вчитель початкових класів БлистівськогоНВК Доборович В.В.

Номер слайду 2

шпак  Ось цей птах. Бачите, яке у нього гарне оперення – чорне, з металевим полиском, зеленуватого та фіолетового відтінку. Шпаки – надзвичайно потрібні людям птахи. Коли навесні на полях та в садах з’являється багато шкідливих комах, туди звідусіль злітаються численні зграї шпаків. Вони поїдають гусінь, жуків, сарану та їхніх личинок – і цим рятують посіви та дерева від пошкоджень та інколи, навіть, від повного знищення. Тому, на знак подяки своїм весняним помічникам, люди майструють для них будиночки. Як вони називаються?  Шпаківні вішають на дерева віконечком на схід сонця. Так робиться через те, що шпак прокидається вдосвіта та своєю пісенькою зустрічає сонечко. Шпак наслідує спів інших птахів – зяблика, малинівки, навіть імітує голоси тварин – то загавкає, як песик, то замукає, як корівка, а то й заквакає – наче жабка. Шпак може навчитися відтворювати людську мову. До того ж, співаючи, шпак сплескує крильцями, ніби аплодує сам собі.

Номер слайду 3

жайворонок Жайворонок – маленькі пташки, що живуть на землі. По землі вони не стрибають, а бігають. На землі вони також і гніздяться, відкладаючи у гніздо плямисті яйця. Їдять жайворонки насіння рослин і комах. Жайворонка називають символом єдності Землі й Неба, співцем хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом він возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського лану. Вважається, що з прильотом жайворонка треба розпочинати оранку і сівбу

Номер слайду 4

ластівка : Ластівки повертаються додому на початку травня і починають лаштувати свої гніздечка біля людських осель, під вікнами або стріхами. За формою їхні гніздечка схожі на кошик. Більшу частину свого життя ластівки перебувають у повітрі – полюють на комашок, мух та жучків. Ластівки навіть воду п’ють на льоту. Вони ніколи не сідають на землю, бо їхні ніжки дуже слабенькі і не пристосовані для ходіння. Де ми часто бачимо ластівок?  За поведінкою ластівок у польоті можна визначати погодні зміни. В народі кажуть: «Ластівки літають низько – на дощ, високо – на ясний день». Коли ластівки літають, вони видають дуже високі звуки, наче свист

Номер слайду 5

зозуля Зозуля мешкає в лісах України. Розмір у різних видів зозуль різний, але у всіх у них тонкий тулуб, довгий хвіст і сильні лапки. Зозуля наближається до чужого гнізда і підкидає туди своє яйце. Пташенята зозулі швидко вилуплюються і викидають з гнізда яйця господаря. Через 20 днів пташка залишає гніздо. Зозуля, надзвичайно корисний птах, адже вона поїдає волохату гусінь, яку інші птахи не їдять. За годину зозуля з’їдає до 100 гусениць! Раніше, коли люди чули спів зозулі, то питали: «Зозулю, зозулю, скільки років залишилось мені жити?» У відповідь вони чують «ку-ку». Скільки разів вона прокує, стільки років і буде жити людина. А як говорить зозуля? (Ку-ку. Зозуля кує).

Номер слайду 6

лелеки Гніздо лелеки — окраса української оселі. У народі кажуть: «Лелека селиться біля добрих людей. Якщо на хаті звив гніздо лелека, то в родині має бути лад». Тому люди з особливою шаною ставляться до цих птахів. Лелечина вірність є символом любові до рідної землі. З лелекою пов’язують народження дитини в народі: «Лелека дитину приніс». Якщо хтось зруйнує гніздо, накличе на себе лихо: «Зруйнуєш лелечине гніздо — згорить хата». Майже кожна людина мріє, щоб біля її хати оселився лелека. Про цих птахів існує багато легенд. Ось одна з них: «У селі знайшли лелеку з поламаним крилом, виходили, випустили на волю. Одного разу зайнялася хата, там були два маленькі хлопчики. Прилетів лелека. Закружив над хатою, заклекотав, кинувся у вікно, крізь яке йшов дим. Врятував лелека хлопчиків, але дуже обпік собі ноги і дзьоб, що стали,мов розжарені вуглинки. З того часу у лелеки червоні ноги і дзьоб та чорні крила. Господарі віддячили лелеці і поставили на ясен колесо від воза,щоб він завжди був перед ними і виводив своїх малят».

Номер слайду 7

соловей : Соловей – непримітний сірий співочий птах. Зимує в Африці. Мешкає у чагарниках, долинах річок. Гнізда будує на землі або дуже низько, в кущах. Яйця зеленуваті або голубуваті в цяточку. Люди вважають оберегом малесеньку пташку — солов’я. Прилітають вони навесні в травні, а відлітають у серпні. Соловей — це символ радості. Пісня солов’я — ознака щастя оселі, біля якої він співає. Лихом вважається розорення гнізда солов’я.

ppt
Додано
18 березня 2020
Переглядів
1809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку