Презентація " Звертання".

Про матеріал
Презентація з теми " Звертання". Для учнів п'ятих класів. Виклад нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звертання. Непоширені й поширені. Розділові знаки при звертанні. Підготувала вчитель української мови КЗО « СЗШ № 21» ДМР Шинкар Т.М.

Номер слайду 2

. Звертання — це слово або декілька слів, що називають особу чи предмет, до якого звернена мова.  Звертання бувають поширені (складаються з декількох слів) і непоширені (складаються з одного слова)

Номер слайду 3

Звертання, оскільки воно граматично не пов'язане з членами речення, в усному мовленні виділяється паузами, а на письмі - розділовими знаками - комою або знаком оклику.  Якщо звертання стоїть на початку речення і вимовляється без окличної інтонації, після нього ставиться кома Якщо звертання вжито в середині речення, то воно виділяється комами з обох боків Якщо звертання стоїть в кінці речення, то перед ним ставиться кома, а після нього - той знак, якого потребує інтонація речення в цілому

Номер слайду 4

Що означають Способи вираження Роль у реченні особу, до якої звернене мовлення; клички тварин або неістот; уособлені явища. іменниками у кличному відмінку або у формі називного відмінка; іншими частинами мови у значенні іменника; іменними сполученнями. Не бувають членами речення, а лише ускладнюють його.

Номер слайду 5

Завдання 1 Вгадай мелодію  Та пам’ятай, що я тут є. Улюблене звертаннячко твоє.

Номер слайду 6

Завдання 2 Склади діалог до поданих картинок. Використавши звертання. 1 2

Номер слайду 7

Приклад діалогу - Юджине, доброго ранку! - Привіт! - Рада бачити тебе. - Я теж радий тебе бачити! - Де ти вештався ? - Я шукав тебе. - Чортяко! Мерщій рятуй мене! - Що тряпилося? - Мачуха хоче сховати мене у вежі! - Де твій Максимус? - Максимусе, Паскале! Юджин нас врятує. - Я б не був таким впевненим у цьому.

Номер слайду 8

Ой не стій дубе над водою бо гірка вода під тобою. Ой мати моя я вже донька не твоя. Та сідлайте ж ви коней хлопці-молодці та збирайтесь до пана у гості! Ой Морозе Морозенку! Ти славний козаче за тобою Морозенку вся вкраїна плаче. Прощай милий мій синочку та не забувайся, через чотири неділеньки додому вертайся! Гей козаки ви біднії невольники!

Номер слайду 9

Ой не стій, дубе, над водою, бо гірка вода під тобою. Ой мати моя, я вже донька не твоя. Та сідлайте ж ви коней, хлопці-молодці, та збирайтесь до пана у гості! Ой Морозе, Морозенку! Ти славний козаче, за тобою, Морозенку, вся вкраїна плаче. Прощай, милий мій синочку, та не забувайся, через чотири неділеньки додому вертайся! Гей, козаки, ви, біднії невольники!

Номер слайду 10

Завдання 4 Що це? Мачуха побудувала лабіринт. ДОПОМОЖІТЬ!!!!

Номер слайду 11

А. Моя Україно! Як я тебе любив! Твої луги, твої степи розлогі… Б. Україно, я для тебе на світі живу. В. Вшануйте, друзі, рідну річ, назвіте голосно своєю та розженіте над землею непереможну, темну ніч! Г. Ти у світі одна, батьківщино моя. 5-Б! Кінь не вміє читати  Потрібна Ваша допомога! Будь ласка!

Номер слайду 12

1. Б 2. В 3. Г 4. А 5-Б! Тепер ми друзі!!!!

Номер слайду 13

Завдання 4 Дізнайся про план мачухи. Цифри дуже я люблю! Всіх круг носа обведу…

Номер слайду 14

33/ 21 1 20 24 18 27 7 16 31/ 10 1 26 19 3 1 32 32 18 1 18 7! 23 20 21 19 2 24 14/ 18 1 22/ 10 18 1 14 23 11 

Номер слайду 15

Любі п’ятикласники, ви нам дуже допомгли. Наше кохання врятоване, Максимус щасливий. Ми даруємо вам пісню. Там теж заховалося звертання! Дякуємо!

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Повторити за підручником тему “Звертання”. Виписати із підручника української літератури вірш із звертаннями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигимага Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
7869
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку