Презентація "Звертання" (5кл.)Михалюк Н.Г.

Про матеріал
Ось як вчимося під час карантину з учнями 5 класу Поздимирського НВК.У презентації усе,що учні мають знати про звертання та розділові знаки при них.Пропоную і практичні вправи для того,щоб учні змогли закріпити новий матеріал і перевірити свої навички.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВЕРТАННЯ5 клас. Українська мова. Вчитель: Михалюк Н. Г. Поздимирський НВК - 2020 - У Р О К

Номер слайду 2

Звертання - це слово або сполучення слів, що називають того,до кого звертаються (адресат мовлення)Завдання: прочитай спочатку поширені звертання,а потім - непоширені Дніпре, любі друзі,хато,земле,тату,краю мій рідний,Ольго,коню сивенький,дорога родино,зозуле. Звертання виражається іменником у формі кличного відмінка(дуже рідко - у формі називного)Звертання бувають: непоширені(соловейко,школо,мріє) та поширені(мово солов`їна,молодий юначе,хрещатий барвінку).

Номер слайду 3

Звертання може стояти: на початку речення: Дитино,я для тебе на світі живу.у середині речення: Незабувай,дитино,батьківської хати.у кінці речення: Виростай для правди й волі,моя дитино. Якщо звертання вимовляється з окличною інтонацією,то після нього ставимо знак оклику.1. Україно!Ти для мене диво. 2. Я не зраджу ніколи тебе,рідна земле!

Номер слайду 4

УВАГА! Звертання не може виражатися займенником. Звертання не виступає членом речення! ЗАВДАННЯ Знайди у реченнях звертання,розстав розділові знаки. Підбери схему,яка підходить1. Червона калино чого в лузі гнешся? а)---------,ЗВ!2. Повій вітре на Вкраїну. б)-----,ЗВ,------- .3. Зустрічай синів рідна земле! в) ЗВ,----------- ?4. Так доню ми будемо разом. г)-------,ЗВ,------- .

Номер слайду 5

Перевір себе1. Вибери зайві слова: яблуне,зірко,Настю,батьку,брате,хлопець,щедра нива, любове,отче,місяцю,радосте.2. У якому реченні допущено помилку а)Радіймо,діти,весна прийшла.б)Квітни,міцній наша рідна державо!в)Ясени,ясени бачу вас за селом край дороги.3. Склади речення,у яких подані слова та словосполучення виступали б у ролі звертань Ненька,вулиця мого дитинства,солов`ї,мій друг, Львів.3.

Номер слайду 6

Дякую за співпрацю. Домашнє завдання: 1. Опрацюйте сторінки підручника 202 - 205; 2. Впр.472 або 473 (на вибір) Успіхів!

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
1472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку