Презентація "Звертання в усній народній творчості"

Про матеріал
Мова – це величне надбання людства. Вона не лише найпотужніший засіб спілкування, знаряддя мислення, а й історія народу, необхідна умова його існування. Мета презентації – дослідити особливості вживання звертань в усній народній творчості, прослідкувати історичні умови формування і особливості функціонування звертань в українській мові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опорний заклад “Світлівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Добропільської районної ради. Донецької області”ЗВЕРТАННЯВУСНІЙ НАРОДНІЙ ТВОРЧОСТІОПОРНИЙ ЗАКЛАД “СВІТЛІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ»Школа успіху, любові та добра. Учитель Романова Марина Василівна

Номер слайду 2

Скільки є в нас, любі друзі,для звертання ніжних слів !Мова – це величне надбання людства. Вона не лише найпотужніший засіб спілкування, знаряддя мислення, а й історія народу, необхідна умова його існування. Вона є основою зростання особистості, спрямована на внутрішній світ людини та її психіку, у зовнішній світ людських взаємин. Культура особистості значною мірою залежить від бездоганного зразкового мовлення. Мета проекту – дослідити особливості вживання звертань в усній народній творчості, прослідкуватиісторичні умови формування і особливостіфункціонування звертань в українській мові.

Номер слайду 3

Заклички — короткі поетичні твори, пов'язані з вірою давніх людей в магічну дію слова, в яких звучать звертання до природних явищ, стихій, об'єктів, з метою вплинути на погоду, довкілля чи саму людину. З ІСТОРІЇ ЗВЕРТАНЬ В УСНІЙ НАРОДНІЙ ТВОРЧОСТІДо найдавніших жанрів фольклоруналежать ЗАКЛИЧКИ.

Номер слайду 4

ЗВЕРТАННЯ-ЗАКЛИЧКИ У КУЛЬТОВИХ ОБРЯДАХНайбільше закличок пов'язані з культовими обрядами землеробського циклу:—      до дощу (щоб пішов чи припинився):Іди, іди, дощику, Іди, іди, дощику,Зварю тобі борщику.   Цебром, відром, дійницею. В полив'янім горщику…        —      до сонця (щоб зійшло чи вийшло з-за хмари): Вийди, вийди, сонечко,         На бабине зіллячко,На дідове полечко,      На наше подвір'ячко;—      до хмар, щоб розступились та ін.

Номер слайду 5

ЗВЕРТАННЯ-ЗАКЛИЧКИ У КУЛЬТОВИХ ОБРЯДАХ Окрему групу становлять заклички із звертанням до комах, птахів, тварин. Вони дуже різноманітні за формою. Частина споріднена із замовляннями, тобто містить спонукання до якоїсь дії, яка мусить у чомусь посприяти людині. Наприклад, діти звертаються до ластівки, щоб позбутися веснянок: «Ластівко, ластівко! На тобі веснянки, дай мені білянки!».«Мишко, мишко, на тобі зуб кістяний, а мені дай залізний (або золотий)»ЗАКЛИКИ ВІД ЗЛИХ СИЛ: «Гай, гай, на чужий край, там по четверо хватай, а у мене не займай». ЗАКЛИКИ-ЗВЕРНЕННЯ ДО НЕЖИВИХ ПРЕДМЕТІВ:“Губи, губи, сходіться докупи.  Чобітки зелені, маремушки, ковпачки, сходіться до мене. Взувайтеся в ходачки”ЗВЕРТАННЯ ДО ВОДИ І ВОДЯНИХ ІСТОТ: Вода, вода холодная! Видь мі вода з вуха,Стечи з мене, нагрій мене.  Дам ті корець бруха,А з кого не стече,  Видь мі, вода, з глови,Того сонце спече.         Дам ті корець полови. ЗВЕРТАННЯ ДО РІЗНИХ ІСТОТ, ТВАРИН, СИЛ ПРИРОДИ (з метою ворожіння): Зозуле рябенька, Закуй мені по звичаю, Пташино маленька,     Доки жити в світі маю?

Номер слайду 6

ЗВЕРТАННЯ-ЗАКЛИЧКИ У КУЛЬТОВИХ ОБРЯДАХЦікавий цикл закличок-ворожінь, які промовляють (рідше співають) до жучка «сонечка», якого в народі називають «зозулькою» (і, очевидно, спорідненість з назвою віщої пташки, означає, що комаху теж наділяють пророчими здібностями): Зозуленько-вороженьку,      Куди я піду: чи в тую сторононьку,Скажи мені правдоньку,       Чи в тую, чи в землю святую.

Номер слайду 7

ЗВЕРТАННЯУ НАРОДНИХ КАЗКАХ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Звертання у прислів’ях. Балакай, пане Свириде, побачиш, що з того вийде. Дай, Боже, щоб усе було гоже!На тобі, небоже, що мені негоже.  Прочитайте прислів’я і приказки. Вставте в них слова – звертання.* Стримуй себе у всьому, а найбільше – у словах.* Слухай багато, а говори мало.* Не все говори, часто треба й помовчати.* Тримай слово за зубами.* Якщо б ти помовчав, ти б залишився мудрим.

Номер слайду 10

Звертання у народних піснях. У календарно-обрядових піснях: « Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився.»“Ой весна, весна — днем красна, що ж ти, весно, принесла?”“Ой пливи, віночку, тихо за водою, на щастя, на долю, милому за мною.”“— Купало, Купайло! Де ти зимувало? ”У родинно-побутових піснях:«Ой, вийди, вийди, серденько Галю,серденько, рибонько, дорогий кришталю! («Сонце низенько, вечір близенько»).“Ой очі, очі, очі дівочі. Темні, як нічка, ясні, як день. Ви ж мені, очі, вік вкоротили. Де ж ви навчились зводить людей?” (“Місяць на небі, зіроньки сяють”)“Ой вербо, вербо,Де ти зросла,Що твоє листячко. Вода знесла?” (“Ой вербо, вербо!”)

Номер слайду 11

Звертання у народних піснях. У історичних піснях:«Ой Морозе, Морозенку,Ти славний козаче,За тобою, Морозенку,Вся Вкраїна плаче.»“За Сибіром сонце сходить,Хлопці, не зівайте,Ви на мене, Кармалюка,Всю надію майте!”У коломийках: Ой, Марічко, Чичері, чичері, чичері, Розчеши ми Кучері, кучері, кучері. Розчеши ми Кучері, кучері, кучері. - У колискових: Ой ну, котик, котино,Засни, мала дитино,Засни, засни, задрімай. Та нічого не думай.

Номер слайду 12

Звертання у народних думах і баладах - У народних думах: «Гей, дівко-бранко,Марусю, попівно Богуславко!» “Гей, козаки,Ви, біднії невольники!” “Ой Кішко Самійлу, гетьмане запорозький, Батьку козацький!”«Ой коню мій вороненький. Товаришу мій вірненький!»У народних баладах:«Ой не ходи, Грицю, на вечорниці,Бо на вечорницях дівки чарівниці…»

Номер слайду 13

Звертання у народних загадках,скоромовках, іграх, лічилках. Скоромовки: Кіт котові каже:«Коте, до комори кадуб вкотили. В кадуб вкинеш капустину,кілька китичок калини». Загадки: Легке срібне сито, Спробуй, друже, відгадати, Не руками ткане Що за стрій у небесах: Летить ось над нами. Чи клубки пухкої вати, Що ж це, дитинко? Чи то пір’я з крупних птах, Це - … Чи біжить овець отара? Ні, пливуть це білі … Народні ігри: Лічилки: Зоре-зірнице, красна дівице, - Ласю-Парасю, де була?По полю ходила, ключі загубила. - У лісі. Місяць бачив не сказав, - Що їла?Сонечко йшло, ключі знайшло. - Горісі. - Чим кусала? - Зубами.

Номер слайду 14

Є в нашій мові звертання прекрасні,Добрі і щирі, чудові слова. Тими словами усяк без вагання. Маму найкращу свою назива: Мамо, матусенько, мамочко, ненько,Матінко, усміх твій ніжний ловлю. Мамонько рідна, моя дорогенька,Я над усе тебе в світі люблю. Я і до тата вмію звертатись,Хочу в словах передати тепло. Щоб мій татусь міг частіше всміхатись,І щоб в душі його сонце цвіло!Татку, татусечку, татоньку, тату,Кращого в світі немає навкруг!Татоньку, хочу тебе я обняти –Ти мій порадник, заступник і друг!Я й до бабусі з любов’ю звертаюсь: Бабцю, бабусю, бабуню моя!І до бабусиних рук притуляюсь,Та відчуваю в них лагідність я.І до дідуся іду по науку: Діду, дідуню, навчи в світі жить!Він на голівку кладе свою руку,Голос сріблястим струмочком біжить. Слово чарівне! Яка в тебе сила!Скажеш з любов’ю – і радість росте!Слово ласкаве народжує крила –Ви не забудьте ніколи про те!Донечко, синку, сестрице, братусю, -Дружна, велика, весела сім’я!Мамочко, татку, бабусю, дідусю, -Мій оберіг і родина моя!У народних казках, піснях, баладах, думах, загадах, скоромовках, народних іграх за допомогою звертань народжується незвичайний світ образів. Все це міг створити лише наш народ - великий майстер слова!

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Таргоній Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2018
Переглядів
12042
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку