Презентація "Звичаї мого народу"

Про матеріал
Мета: перевірити та поглибити знання учнів про минуле нашого народу, його звичаї, традиції, розширювати кругозір учнів; захопити красою, благородством народних звичаїв, виховувати в учнів почуття поваги до минулого українців, любов до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичаї мого народу

Номер слайду 2

Мета: Перевірити та поглибити знання учнів про минуле нашого народу, його звичаї, традиції, розширювати кругозір учнів; захопити красою, благородством народних звичаїв, виховувати в учнів почуття поваги до минулого українців, любов до рідного слова

Номер слайду 3

Без традиції нема культури, без культури нема нації.(В’ячеслав Липинський)

Номер слайду 4

Хто забув звичаї своїх батьків, того карають люди й Бог

Номер слайду 5

Український оберіг – вишитий рушник

Номер слайду 6

Рушник супроводжував українців протягом усього життя — і в радості, і в горі. Він завжди був символом гостинності — на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль. Рушник був найдорожчим подарунком матері в дорогу синові як пам'ять про дім, побажання щасливого майбутнього в новому житті. Рідна мати моя, ти мене на зорі проводжала,І рушник вишиваний на щастя, на долю дала. Так писав про рушник видатний український поет Андрій Малишко.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Завжди любили українці цілющу красуню калину, яка є символом дівочої краси, ніжності. Вона росла біля кожної хати. Красива вона і в пору цвітіння, і коли багряніє восени листя, і взимку, коли на тлі білого снігу червоніють її ягоди. Дівчата вишивали на сорочках калину, її вплітали у віночок. Росте калина по лісах, в гаях, дібровах, на узліссях – по всій Україні. Калина – неодмінний атрибут оселі українця. Калина – це слава рідної землі, отчого краю, батькової хати. Калина – це той символ, що пам'ять людську береже, нагадуючи про милий край, це символ безсмертя. Калина – це символ мужності й незламності духу в боротьбі за незалежність рідного краю.

Номер слайду 9

«Без верби і калини – нема України», – говориться в народній приказці. Важко уявити нашу землю без верби. Здавна вона супроводжує людські поселення й оселі. Верби над ставом – традиційна прикмета українського села. Верба – символ родинного вогнища.

Номер слайду 10

Тиждень перед Великоднем називають Вербним. У Вербну неділю вербу освячують у церкві, а потім несуть її додому, б'ють нею хатніх, промовляючи:«Не я б'ю, верба б'є» Свяченій вербі приписується магічна сила. Здавна українці вірили в її лікувальну силу.

Номер слайду 11

Великдень - найдавніше християнське свято. Встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. У цей святковий день печуть паски, готують писанки і крашанки.

Номер слайду 12

Зелені свята, або Трійця. На п'ятдесятий день після Великодня, обов'язково в неділю, святкується Трійця. Трійця — символ, що виражає триєдність: Бог-Отець, Бог-Син і Бог Дух Святий. Цього дня прикрашають храм і житло зеленню — гілками з дерев, квітами. Це є сповідання живлющої сили Святого Духа і присвячення Йому паростків весни. Свято Трійці символізує собою початок літа, день прославлення процвітаючої природи, найзеленіше свято у році! Останній перед Трійцею тиждень в народі називають Клечальним, або ж Зеленим. У Зелену неділю дівчата та хлопці йшли до лісу, співали веснянки, гаївки, грали в ігри, водили хороводи.

Номер слайду 13

Івана Купала – свято молоді

Номер слайду 14

На Івана Купала (7 липня)стрибали через багаття, ворожили і шукали чарівний цвіт папороті. За народним повір’ям, цього дня "сонце сходить, грає", трави й квіти набирають найбільшої лікувальної сили, опівночі розквітає папороть. ... Один раз на рік, в ніч під Івана Купала, папороть квітне маленькими квіточками, що горять, як вогонь. Ця чарівна квітка віщує незліченні скарби, багатство, статки і здоров’я.

Номер слайду 15

СВЯТО СПАСА (Преображення)В Україні святкують Спаса в серпні. 14 серпня - медовий Спас або Маковія. 19 серпня - яблучний. 29 серпня - горіховий. В українській народній обрядовості особливо відчувається радість селянина від плодів своєї діяльності. На Спаса літо зустрічається з осінню, і природа надзвичайно щедро показує свою красу і багатство. У цей день в церкві святять яблука, груші, мед, калачі з борошна нового врожаю. На це свято люди пригощаються фруктами, медом, відварами цілющих трав та квітів.

Номер слайду 16

Зимові свята. Обряди зимового циклу пов'язані не тільки з періодом очікування весни як часу сівби, а й з давніми міфами про народження Всесвіту.

Номер слайду 17

День святого Миколая - 19 грудня. Зимовий Миколай вважається покровителем усіх бідних і знедолених. Під цю пору зима остаточно "лягає" на землю. В цей день святий Миколай кладе слухняним дітям під подушки подарунки, а неслухняним - лозину. Діти свято вірили в існування доброго захисника і намагалися не гнівити "діда Миколая, який знає про все".

Номер слайду 18

Новий Рік- 1 січня. Опівночі виходять люди надвір слухати, як "Новий Рік" проганяє старий і свариться з ним. Старий рік відходить і хоче забрати все своє з собою, але Новий рік віддає лише "лихе", а добре залишає. З самого рання по хатах починають ходити посівальники - хлопці, з різним мішаним зерном у рукавичці, прив'язній до пояса. Вони ходять по хатах "засівати" чи "посівати", з Новим роком вітати. Діти-хлопчики - це символ багатства, добра, надії,здоров'я. За народним віруванням, дівчатка щастя не приносять, а тому й посівати дівчатам не годиться. Свято Нового року - це свято надії і віри у краще майбутнє, ось чому завжди люди ставлять питання:"Що принесе нам Новий Рік?!"

Номер слайду 19

Свят-вечір – 6 січня. Господиня накривала на столі святкову вечерю, що традиційно складалась з 12 страв. Вся родина чекає, коли на небі з'явиться перша зірка, що має сповістити всім людям про велике чудо - народження Сина Божого.І тільки після чого можна приступати до Святої вечері. Свята Вечеря - це спільна вечеря всього роду.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Різдво – 7 січня. Різдво вважають святом сім'ї, його традиційно святкують у родинному колі. Можна сказати, що період приготування до Різдва - це Богом благословенний час для того, щоб забути старі образи, перепросити у тих, кого ми могли образити, подякувати тим, хто зробив нам добро чи просто був поруч з нами протягом цього року. Надвечір починалось масове колядування. Колядники готували колядки та вертепи.

Номер слайду 22

Щедрий вечір – 13 січня. Якщо перед Різдвом готували багату, переважно з дванадцяти страв, вечерю, то напередодні Нового року - щедру. Цей день називають Меланками, а наступний - Василями. У цей час дівчата йшли щедрувати. Як правило, щедрували вони під вікнами, не заходячи у дім. На Меланки дівчата ворожили.

Номер слайду 23

14 січня – Василь Великий, Василів день. На старий Новий рік припадає свято Василя, який вважається покровителем землеробства. Ось чому вдосвіта годилося засіяти збіжжям оселі. Сієм, сієм, посіваєм, Щастя-долі вам бажаєм! У щасливій вашій хаті, Щоб ви всі були багаті…Вважалося, якщо вранці зійде ясне сонечко – весь рік буде щасливим і буде добрий врожай на збіжжя.

Номер слайду 24

Водохреща -19 січня. Це останнє різдвяно-новорічне свято. Здавна існує традиція святити цього дня воду. Зранку чоловіки йшли до річки чи ставка, вирубували з льоду хрест, ставили його поруч з ополонкою і обливали червоним буряковим квасом. Під обід священик, виголосивши молитву, освячував воду, занурюючи в ополонку срібний хрест. Після цього селяни випускали в повітря кілька пар голубів. Водохрещенську воду вважали лікувальною. Дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі й умивалися, «аби щоки були рум'яні».

Номер слайду 25

Традиції – це пам’ять народу, наші обереги, духовний спадок, з надією залишений нам прадідами.

pptx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
1824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку