Презентація "Звучи,рідна мово!"

Про матеріал
Розширити та поглибити знання про красу та милозвучність української мови. Формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; виховувати почуття любові та поваги до рідної мови, рідного краю, його традицій; пробудити бажання розмовляти українською мовою; прищеплювати і розвивати почуття патріотизму та національної гідності за мову та бажання досконало її знати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмовляй українською, чуєш?Обіцяй! Як не вмієш – навчись!Бо пізніше про це пошкодуєш,Вже не буде,як було колись. Вже ніхто не дозволить нікому,В Україні вживати “язык”. Наші хлопці, вернувшись додому,Не пробачать рашистський ярлик!Розмовляй українською, чуєш?Це ж не важко, це круто тепер!Ти живеш, ти смієшся, працюєш,Ну а хтось безневинно помер…І якщо твоє ім’я ЛЮДИНА,І якщо ти цінуєш життя. Хай звучить з твоїх вуст солов’їна. Рідна мова – страждальна, свята. Автор: Оксана Павлик 

Номер слайду 2

Номер слайду 3

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця». День писемності та мови в Україні не випадково відзначають у свято вшанування пам'яті Нестора-Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.«Повість временних літ»  — літописне зведення, складене в Києві в XI — на початку XII століття Нестором та іншими літописцями. Та є першою в Київській Русі пам'яткою, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Дослідники вважають, що саме з праці основного упорядника твору Нестора-Літописця  починається писемна українська мова.

Номер слайду 4

Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються. А ще, українська мова – одна з найкрасивіших мов та визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської. Щорічно, починаючи  з 2000 року в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності». Кожен рік всі бажаючі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та  він не має на меті перевірку грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови. Традиційно, пишуть диктант від руки, потім учасники надсилають на перевірку на електронну пошту редакції «Українського радіо» відсканований чи сфотографований текст. У грудні відбувається, так звана,  «робота над помилками», коли в ефірі «Українського радіо» звучать імена переможців, а також відбувається аналіз найтиповіших помилок.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. Птицю пізнати по пір'ю, а людину по мові. Рідна мова - не полова: її за вітром не розвієш. Більше діла — менше слів. Будь господарем своєму слову. Мовивши слово, треба бути йому паном. Слово — не горобець, вилетить — не спіймаєш.

Номер слайду 7

Дослідіть синоніми,що вжиті у цьому мультику.

Номер слайду 8

Грамотність - запорука успіху людини. - Learning. Appshttps://learningapps.org › view14375789

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додав(-ла)
Фурманюк Юлія
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку