Презентація Звуки і букви

Про матеріал
Звуки ми вимовляємо й чуємо, а на письмі їх передаємо буквами (літерами). Букви — це умовні знаки, якими передано на письмі звуки мовлення. Як бачимо, ці обидві системи взаємопов’язані і чудово доповнюють одна одну. З’ясуйте характеристики українського алфавіту та особливості передачі звуків на письмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звуки і букви. Алфавіт. Ольга Дула

Номер слайду 2

Звуки і букви. Звуки ми вимовляємо й чуємо, а на письмі їх передаємо буквами (літерами). Букви — це умовні знаки, якими передано на письмі звуки мовлення. Як бачимо, ці обидві системи взаємопов’язані і чудово доповнюють одна одну. З’ясуйте характеристики українського алфавіту та особливості передачі звуків на письмі.

Номер слайду 3

Український алфавіт складається з 33 букв. З них 32 літери передають на письмі звуки мовлення, а ь (м’який знак) позначає м’якість приголосних на письмі. Букви бувають друковані й писані. Вони мають дві форми: велику (прописку) та малу (рядкову).  Букви в алфавіті розташовані в певному порядку й мають назви.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Які слова починаються на голосні, а які на приголосні звуки.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Повної відповідності між звуками й буквами в українській мові немає. Більшість букв позначає один звук, але є букви, які можуть передавати два звуки, або для позначення одного звука може бути вжито дві букви.

Номер слайду 9

Скажімо, буква щ завжди передає два звуки [ш] і [ч], а буква ї – [й] та [і]. Букви я, ю, є можуть передавати по одному звуку [а], [у], [е], якщо їх вжито для позначення м’якості попереднього приголосного звука (оселя, дюни, синє), і два звуки, якщо вони виступають:на початку слова: явір, юнга, єнот;після букви, що позначає голосний звук: лояльний, твою, палає;після апострофа: в’яне, в’юн, б’є;після м’якого знака: портьєра, барельєф.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Крім того: Звуки [дж], [дз] передано двома буквами д, з; д, ж: джміль, дзвін, дзиґа. Буква ъ (м’який знак) позначає м’якість приголосних, які стоять перед ним: лялька, донька, приятель. М’якість приголосних на письмі передають також літерою і: цілий, сіно, тісто. Твердість приголосних на письмі не позначаємо. Для роздільної вимови вживаємо апостроф: з’їзд, м’який, п’явка.

Номер слайду 12

Шукаємо голосні звуки

Номер слайду 13

Шукаємо голосні звуки

Номер слайду 14

Шукаємо голосні звуки

Номер слайду 15

Шукаємо голосні звуки

Номер слайду 16

повтори

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
31 березня 2023
Переглядів
398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку