ПрезентаціяР.Стівенсон. “Вересовий трунок” як героїчна балада. Уславлення у творі подвигу кельтів в непримиренній боротьбі з іноземними загарбниками. Фольклорні елементи у творі.

Про матеріал
Р. Л. Стівенсон. “Вересовий трунок” як героїчна балада. Уславлення у творі подвигу кельтів в непримиренній боротьбі з іноземними загарбниками. Фольклорні елементи у творі. Презентація до уроку містить географічні відомості про Шотландію, історичні нотатки, історію створення балади, аналіз літературного твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Р. Л. Стівенсон. “Вересовий трунок” як героїчна балада. Уславлення у творі подвигу кельтів в непримиренній боротьбі з іноземними загарбниками. Фольклорні елементи у творі Вчитель зарубіжної літератури Чорна Наталя Іванівна

Номер слайду 2

Епіграфи уроку Романтику нічим дихати у нашому світі… Він шукає свіже повітря за допомогою своєї уяви. Р. Л. Стівенсон Фольклор – скарбниця пам’яті народу, запорука його духовного життя. М. Вороний

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Фронтальне опитування Що ми знаємо про баладу як літературний жанр? Які бувають види балад? Які фольклорні ознаки запозичили літературні балади? Чим балада “Вересовий трунок” відрізняється від фольклорної балади? Які художні засоби використовують автори літературних балад?

Номер слайду 4

Фронтальне опитування Що ми знаємо про баладу як літературний жанр? Які бувають види балад? Які фольклорні ознаки запозичили літературні балади? — Уявіть себе в ролі екскурсовода, який зустрічає іноземну делегацію. Що, окрім озера Світязь, ви запропонували б гостям відвідати у нас в Україні? — Проте сьогодні ми не зустрічатимемо гостей, самі відправимося у подорож до далекої північної країни - Шотландії. Гадаю, той, хто любить і цінує власну культуру, з гідністю може поцінувати крім природи, звичаї та традиції, історичні пам'ятки минулого іншого, нехай і далекого для нас, народу. Таж сьогодні ми розпочнемо знайомство з героїчною баладою Стівенсона «Вересовий трунок».

Номер слайду 5

Віртуальна екскурсія: «Шотландія: далека і невідома» Об’єднане королівство Велика Британія - 5 тисяч островів. На одному з найбільших розташована невелика країна Шотландія.

Номер слайду 6

Шотландія – легендарна країна

Номер слайду 7

Це країна надзвичайної краси: яскраві гейзери; історичні замки з привидами, місця екранізації багатьох фільмів, загадка озера Лох-Несс.

Номер слайду 8

Тільки тут хлопці носять спідницю (кілт) частіше ніж жінки, і картата тканина ніколи не виходить із моди - все так і манить у ці дивовижні краї.

Номер слайду 9

Шотландія – країна замків, гір і озер

Номер слайду 10

Клімат тут суворий, адже береги омиває Атлантичний океан, тому частим явищем є дощі, це важливо для високогірних пасовиськ.

Номер слайду 11

Клімат тут суворий, адже береги омиває Атлантичний океан, тому частим явищем є дощі, це важливо для високогірних пасовиськ.

Номер слайду 12

Більшу частину Шотландії займають гори, які покриті вересом. Найвища вершина країни – гора Бен-Невіс (1343 м)

Номер слайду 13

Гленко - це найбільш мальовнича і захоплююча місцевість Шотландії. Густі ліси, хвилясті пагорби, вічнозелені луки й витягнуті тонкі озера. Тут надихають краєвиди, їх хочеться фотографувати щохвилини. Стоячи на обриві скелі, здається, що перебуваєш на краю світу й відчуваєш себе маленькою частинкою в колі первозданної природи.

Номер слайду 14

Острів Скай - це єдине місце, де мешкають неймовірні хайлендські корови з довгими чубчиками і густою шерстю. Колись їх вивели для виживання в суворих кліматичних умовах. Країна розвивається завдяки сільському господарству, риболовлі, лісництву та туризму.

Номер слайду 15

Найвідоміші міста - Глазго, Обан, Единбург.

Номер слайду 16

— На основі знань про історію, культуру української нації висловіть думку, чим український народ відрізняється від шотландського і що нас об’єднує, що у нас спільного. (Різне: мова, національні традиції, музичні інструменти, одяг, фольклор. Спільне: мальовнича природа й талановиті люди-майстри, які створили давні архітектурні пам’ятки, що е свідками героїчних подій минулого, розвинули народні ремесла, а головне - зберегли любов до рідної країни, бажання жити у вільному незалежному краї.)

Номер слайду 17

Творча робота «Проба пера» Завдання: Скласти героїчну легенду (до 5 речень) зі словами: смерть, король, народ, батько і син, військо, секрет ремесла, круча, бурхливий потік.

Номер слайду 18

Презентація легенди про піктів Колись давно на північних землях Шотландії (5-9 ст.) жили маленькі на зріст люди, яких називали піктами. Це найдавніший із народів, який населяв коли-небудь Шотландію, відважне й миролюбне плем’я. Вони боролися проти всіляких ворогів, програвали іноді війни, втрачали території, але вперто захищали свою землю. Завойовники були вражені їхньою сміливістю й не розуміли, звідки у невисоких на зріст людей стільки відваги. Лише пікти володіли таємницею приготування цілющого та чарівного за своїми властивостями напою - вересового меду. Він давав людям силу та повертав молодість. Та цей мирний народ підкорили войовничі скотти. Король Шотландії вирішив заволодіти секретом приготування напою і послав своє військо на це плем’я. Але волелюбний народ не підкорився, не розкрив своєї таємниці, а забрав її з собою у вічність. Так говорить легенда.

Номер слайду 19

Історики ж стверджують, що пікти не зникли, а злилися з племенами завойовників - кельтськими племенами скоттів. Шотландія (Scotland) - у перекладі земля скоттів. Кельти були відомі в Європі своєю магією. Р.Л.Стівенсон - відомий англійський поет шотландського походження був свідком народних страждань, приниження гордого шотландського духу, який прагнув протистояти англійському поневоленню. Серце й думки письменника - завжди з народом. Йому, своєму народові, він присвятив баладу «Вересовий трунок», в основу якої покладена легенда про піктів.

Номер слайду 20

Історична довідка Пікти (або від лат. picti — “розфарбовані”, або від самоназви) — найдревніший із відомих народів, що населяли Шотландію. За однією точкою зору, пікти вели походження від кельтів. Згідно з іншою точкою зору, пікти походять від іберів. Пікти населяли території центральної и північної Шотландії, на північ від затоки Ферт-оф-Форт. Спочатку пікти являли собою союз племен, які до VI ст. об’єдналися в Королівство піктів. Науковці довели, що пікти були пращурами нинішніх шотландців. Вони не зникли, а злилися з племенами завойовників – кельтськими племенами скоттів. У назві Шотландія (Scottland) збереглася про те пам’ять: “земля скоттів” – так звучить вона у перекладі.

Номер слайду 21

Камінь піктів із зображенням орла Скеля із стародавніми печерами

Номер слайду 22

Історія створення балади “Вересовий трунок” В основі балади Р. Л. Стівенсона “Вересовий трунок” лежить легенда про те, як на південному заході Шотландії в VI-IX ст. жили маленькі на зріст люди, що їх називали піктами. Пікти славилися своєю магією, вмінням виготовляти чарівні напої . Стівенсон використав народну легенду про напій з вересу, який повертав силу, енергію, бадьорість духу і давав силу воїнам-піктам. Та цей миролюбний народ підкорили більш войовничі скотти. Вони хотіли заволодіти не тільки землею піктів, а й прагнули привласнити їхні секрети, позбавити їх волелюбного духу. Стівенсон створив баладу на основі антитези: малі за зростом пікти виявляються велетами духу, яких не зламати жодному, навіть вкритому славою перемог ворогу.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Словникова робота Верес – вічнозелений низенький кущик з дуже дрібним і численним листям та лілово-рожевими або червоними квітками. Трунок – напій. Броварі – пивовари. Можновладець – правитель, володар. Нурт, нурти, буруни – вир.

Номер слайду 25

Елементи композиції твору І – експозиція, або зачин (оспівування вересового напою, характеру і звичаїв піктів); ІІ – зав’язка (захоплення території піктів загарбниками, знищення маленького народу); ІІІ – розвиток дії (король прагне дізнатися про секрет вересового напою, захоплення в полон батька і сина, пропозиція батька відкрити таємницю в обмін на смерть сина – начебто йому соромно продавати свою честь у нього на очах, сина зв’язали і кинули у море); IV – кульмінація (батько кидає виклик ворогам і забирає із собою в могилу таємницю вересового трунку).

Номер слайду 26

Аналіз твору з коментарями Запитання і завдання для учнів Хто приніс лихо на землю піктів? Які рядки яскраво показують наслідок битви? Який колір переважає в описах? За допомогою яких художніх засобів змальовується загибель усіх піктів? Яким чином автор підкреслює, що маленькі пікти загинули за батьківщину?

Номер слайду 27

Шотландський король із військом

Номер слайду 28

Аналіз твору з коментарями Запитання і завдання для учнів Як змальовує поет останніх піктів, які потрапили в полон? Який прийом використовує він для створення образу безвиході, сили ворога? Але чи здаються нам пікти такими вже беззахисними? Що надає їм сили мовчати перед загрозою тортур? Опишіть сцену протистояння сили фізичної і духовної. Назвіть головних дійових осіб.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Аналіз твору з коментарями Запитання і завдання для учнів Що вимагає від піктів шотландський король? Чому неможливо повірити у зраду старого пікта? Яку характеристику синові дає пікт першого разу? Як змінюється ця характеристика згодом? Чому поет дав нам можливість почути останній крик хлопчика? Чи легко було батькові зважитися на таке рішення? Доведіть, що він дуже переживав. Як показано незламність старого? Чим стає для нього вересовий мед?

Номер слайду 31

“А мне костёр не страшен. Пускай со мной умрёт Моя святая тайна – Мой вересковый мёд!”

Номер слайду 32

Значення пейзажних замальовок Запитання та завдання для учнів Знайдіть у тексті балади пейзажні замальовки. Яку роль вони відіграють у творі? (Природа у баладі “Вересовий трунок” є не лише фоном. Вона співчуває героям, живе і вмирає разом з ними, а потім оновлюється, немов нагадуючи про вічність життя і про пам’ять поколінь.)

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Вересовий трунок як символ Творчі завдання Стівенсон підкреслює у баладі, що вересовий трунок варили всі разом і разом його пили, благословляючи у піснях. Яку ідею допомагає розкрити це слово “разом” (together)? (Вересовий напій – це не лише певна традиція, а й символ духовної єдності піктів). У баладі кілька разів повторюється словосполучення “секрет вересового трунку” (secret of Heather Ale). Що це за секрет? З’ясуйте переносне значення цього вислову. (Це не лише секрет приготування напою, а передовсім секрет духовної стійкості піктів, що полягає у любові до рідної землі й прагненні здобути свободу).

Номер слайду 37

Фольклорні елементи у творі Поетизація старовини, її звичаїв і моралі. Сюжетність, в основі – одна визначна подія. Поєднання історії та легенди. Контрастність образів. Мальовничість пейзажу, природа – живий учасник подій. Трагічність долі персонажів. Діалоги. Символіка кольорів. Традиційні епітети, метафори, порівняння. Символи.

Номер слайду 38

Створення «досьє» на художній твір Автор твору. _____________ Назва твору. ____________________ Особливості жанрової форми. __________________________________ Джерела створення. __________________________________ Тема твору. _____________________ Ідея твору. ________________________ Головні персонажі твору. ____________

Номер слайду 39

Міжлітературні зв’язки Заповіт піктів Римлянин вбік не зверта – Марно нещасний вола, Чавить залізна п’ята Піктів маленькі тіла. Та легіони підуть – Ми встаємо, як трава, Тільки жалка наша лють Здатна лише на слова. Що ж, хай негідно людьми Зватися піктам малим, Ще підкопаємо ми Ваш набундючений Рим! Ми непомітні, ми всі, Як хробаки лісові, Ми – наче скалка в нозі, Ми – як трутизна в крові! Корінь гноїтиме цвіль, Висушить дуб омела, Гризтиме дірочки міль – Впертих ніщо не здола. Хай нас не видно, та час Камені точить тверді. Ви ще помітите нас, Пізно лиш буде тоді! Хай ми занадто слабкі Виборють волю свою – Прийдуть народи, які Вас подолають в бою. Пікти, одвічні раби, Скрізь проведуть вражу рать, Стануть на римські гроби Й будуть на них танцювать! Р. Кіплінг (переклад М. Стріхи)

Номер слайду 40

Підсумки уроку Запитання і завдання для учнів Висловіть власне судження про поведінку старого пікта, який пожертвував сином і власним життям, але не відкрив загарбникам таємниці вересового напою. Символом чого виступає тут простий, здавалося б напій? Яка провідна думка балади “Вересовий трунок”? Чому стара легенда привабила поета? Доведіть, що перед нами саме балада? Знайдіть фольклорні елементи у творі.

Номер слайду 41

Домашнє завдання 1. Виразне читання балади «Вересовий трунок». 2. Вивчити уривок балади (за бажанням) 3. Підготуватись до розвитку мовлення «Висловлювання судження щодо значення жанру балади у світовій літературі»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
2594
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку