презентаційні матеріали до уроку позакласного читання "Поети прозаїки"

Про матеріал
Презентаційні матеріали до уроків літературного читання на допомогу вчителю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професія письменника: поет, прозаїк. Українські поети і прозаїки дітям

Номер слайду 2

Поет - автор віршованих поетичних творів.  Прозаїк - письменник, що пише прозою; протилежне поет.

Номер слайду 3

Перелісна Катерина Федорівна (1902–1995) — українська письменниця. Справжнє ім'я та прізвище — Катерина Федорівна Глянько (в заміжжі Попова)Народилася 2 грудня 1902 р. на околиці Харкова в родині робітника. Закінчила гімназію ім. Б. Грінченка, потім Харківський інститут народної освіти. У 1919-1931 рр. друкувалася в харківських журналах і газетах. У 1931 р. був репресований чоловік, що очолював Український інститут педагогіки. К. Перелісна втратила роботу, в 1942 р. прибула до Львова. Від переслідувань емігрувала з родиною на Захід, жила в Німеччині, потім у м. Чикаго (США). Доживала віку в старечому притулку, бо син помер раніше. Померла в 1995 р.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Паола Володимирівна Утевська 1911 - 2001 Народилася в місті Одесі. Змалку вона захоплювалася читанням, любила переказувати прочитане своїм друзям. Але при цьому додавала щось своє, вигадувала нове. Ставши письменницею, вона створювала для дітей науково-художні книжки:

Номер слайду 6

"Невмирущі знаки", "Вічні мандрівники", "Правда, яка нагадує казку", "Квітковий годинник", «Дарунки зеленого друга". Про що ці книги? Про життя. Про те, що давно минуло, та про сучасність. Про навколишній світ, про живу та неживу природу. Вражає ерудиція письменниці в багатьох галузях науки, її незвичайна любов до природи.

Номер слайду 7

Чи вмієте ви визначати час, коли при вас немає годинника? А орієнтуватися в лісі без компаса? Прочитайте книжку "Правда, яка нагадує казку" і вона навчить вас цьому. А ще книжка розповість, як народилося вугілля, як люди навчилися виготовляти скло і багато-багато цікавого.

Номер слайду 8

Книжка Паоли Утевської "Невмирущі знаки" розповідає про народження писемних знаків у різних народів земної кулі. Відомості про минуле ми беремо не тільки з писемних пам'яток. Адже перші кроки, що привели людину до створення писемних знаків, було зроблено в кам'яну добу.Історія не завжди й не одразу відкриває свої таємниці. Протягом тисячоліть люди набували знань, вивчали навколишній світ, узагальнювали практичний досвід. Та, щоб онуки скористалися здобутками дідів і прадідів, треба було знайти спосіб зберігання досвіду попередніх поколінь. Виникає потреба фіксації людської думки, здійснити яку можна лише за допомогою певної системи умовних знаків - за допомогою письма. Щоб зрозуміти, вивчити шлях розвитку тієї чи іншої писемності, треба знати історію народу, який її створив. Ще залишилося багато таємниць з історії письма. Можливо, комусь із читачів цієї книжки пощастить у майбутньому їх розгадати.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Михайло Коцюбинський - один з найцікавіших українських письменників. Друзі називали його Соняхом, бо понад усе він любив сонце, квіти і дітей. І надрукував його  уперше - львівський дитячий журнал "Дзвінок". Книжка містить твори для дітей молодшого і середнього шкільного віку. Призначена для дітей, батьків, учителів та усіх, хто шанує творчість письменника.

Номер слайду 13

pptx
До підручника
Літературне читання 2 клас (М. Зоряна)
Додано
7 листопада 2019
Переглядів
2147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку