Презентаційний блок до Теми: «Початок української революції (1917 — квітень 1918 р.)»

Про матеріал
Презентаційний блок до Теми: «Початок української революції (1917 — квітень 1918 р.)»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема 1 : Початок Української революції

Номер слайду 3

План. Лютнева революція в РосіїПричини, рушійні сили та періодизація Української революції 1917- 1921рр. Утворення Центральної Ради та місцевих рад робітничих і солдатських депутатів. Українські громадські організації та політичні партії їх ідеї державного будівництва. Ключове запитання: «Чи можна стверджувати, що події 1917 року в Україні мали характер національно - демократичної революції?». – революція. Асоціативний кущ. Зміни;Докорінний переворот;Зміна влади;Народне невдоволення;Хаос;Кровопролиття;Боротьба за владу;Криваві сутички.

Номер слайду 4

Перша світова війна загострила соціально-економічні суперечності в Росії, яка була не готова до таких тривалих бойових дій.23 лютого 1917 року страйк робітників Путилівського заводу поклав початок Лютневій революції в Росії. 2 березня 1917 року Микола ІІ зрікся престолу. Тимчасовий уряд на чолі з князем Львовим. Причини Лютневої демократичної революції:збереження самодержавства (дворяни), буржуазія так і не отримала реальної влади;невирішеність аграрного питання (збереження поміщицького землеволодіння);низький рівень життя населення, відсутність соціального захисту робітників;національне гноблення (великодержавний шовінізм). У великих містах України про події в Петрограді стало відомо вже 27 лютого – 1 березня 1917 року. Це стало поштовхом до Української революції.

Номер слайду 5

У великих містах України про події в Петрограді стало відомо вже 27 лютого – 1 березня 1917 року. Це стало поштовхом до Української революції. В Україні формуються три центри влади: Формування УЦР як єдиного національного центру відбулося завдяки досягненню компромісу між автономістами і самостійниками: перший крок – автономія України, другий – незалежність. Тимчасовий уряд- російський уряд від лютневої (березневої) революції 2 (15) 1917 до більшовицького перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917, складений з членів конституційно-демократичної, соціалістів-революціонерів і соціал-демократичної партій.

Номер слайду 6

2. Причини, рушійні сили та періодизація Української революції 1917- 1921рр.

Номер слайду 7

Працюємо з підручником ст 42. Аналіз історичного джерела.1) Прочитай назву документа . Хто автор? Коли і де написаний?2) Який зміст документа ( розповідь, універсал, закон, інструкція тощо.)3) Які завдання ставиш перед собою?4) Уважно прочитай текст документа.5) З’ясуй незрозумілі поняття , значення окремих слів.6) Проаналізуй , чи зрозумів текст документа.7) Виконай поставлене завдання. Завдання :1) Дай характеристику подіям, особам, історичним явищам , про які йдеться.2) Виділи зі змісту найголовніше і запиши в зошит.3) Зроби свої висновки щодо змісту документа.4) Зроби конспект документа у вигляді :а) тез; б) плану; в) окремих цитат; г) хронологічної таблиці.

Номер слайду 8

3. Утворення Центральної Ради та місцевих рад робітничих і солдатських депутатів. Утворюється

Номер слайду 9

4. Українські громадські організації та політичні партії ,їх ідеї державного будівництва. Робота з таблицею» Українські політичні партії»Завдання : Використовуючи текст підручника, ст.46-47 заповнити пропуски в таблиці. Бесіда. Давайте повернемося до ключового запитання. «Чи можна стверджувати, що події 1917 року в Україні мали характер національно - демократичної революції?».

Номер слайду 10

Підсумки уроку. Українська революція на першому етапі (березень-квітень 1917р.) характеризуєтся утворенням у березні 1917р. ЦР, основним гаслом політичної діяльності якої була боротьба за національно-територіальну автономію України. Симон Петлюра якось сказав: « Перед революцією ми були лише етнографічним матеріалом, а тепер, після революції і кривавих років збройної боротьби за свою вільність і державність, Україна як нація, яка знає, чого вона хоче і куди їй йти, - є фактом безперечним навіть для наших ворогів». Спробуйте пояснити його позицію. Чи співпадають ваші погляди з означеного питання з точкою зору автора? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тема 2: Проголошення автономії України- І Універсал. Терміни: Універсал , Генеральний Секретаріат, національно-територіальна автономія. Дати: 6–8 квітня 1917 р. – у Києві відбувся Український національний конгрес. 5-8 травня – Перший Всеукраїнський військовий з’їзд (Київ)16-21 травня – Переговори між українською делегацією на чолі з В. Винниченко та представниками Тимчасового уряду про надання Україні автономії28 травня-2 червня – Перший Всеукраїнський селянський з’їзд (Київ)10 червня 1917 р.  – Центральна Рада оприлюднила свій І Універсал. Персоналії: М. Грушевський. В. Винниченко С. Єфремов. М. Міхновський

Номер слайду 13

 План. У чому полягало значення Українського національного Конгресу. Яким був шлях Михайла Грушевського як політика. Чому УЦР прагнула українізації армії. Які події передували ухваленню І Універсалу і що він проголошував. Голова УЦР М. Грушевський сформулював основне стратегічне завдання -здобуття національно-територіальної автономії України і домогтися перетворення Росії на федеративну республіку. Окрім того вона представляла інтереси України перед тимчасовим урядом (ТУ). [2]

Номер слайду 14

У чому полягало значення Українського національного Конгресу. Робота з джерелом: Систему цю розробив особисто Михайло Грушевський. У своїх «Споминах» він писав:«…для з'їзду я виробив систему представництва мішану, так що в ній, крім представництва національного, було дещо і від представництва територіального.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

2. Яким був шлях Михайла Грушевського як політика.«Народність і територія стрілися саме на порозі історичного життя нашого народу і утворили першу підставу його розвою» М. Грушевський«Колосальна праця, яку рік за роком викладає проф. Грушевський перед українську публіку, варта того, щоб прийняти її з належною увагою, тим більше, що вона на таких міцних і широких основах, яким не страшна ніяка критика» І. Франко.[4]Робота з підручником по групам. (Ст 50-51)Робота з документами: Ознайомившись зі свідченнями учасників подій, підготуйте короткі тези відповіді про М. Грушевського за питаннями, 3 групи -3 питання. Чому, на ваш погляд, саме Грушевський очолив український рух? Які рядки документів можуть слугувати підтвердженням ваших думок?Якими були політичні ідеали М. Грушевського?Яким, за свідченням джерел, лідером – авторитарним чи демократичним – був М. Грушевський?

Номер слайду 17

Проаналізуй

Номер слайду 18

3. Чому УЦР прагнула українізації армії. Поясніть –що зображає малюнок?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Робота з документом (ст 53)На підставі документа обґрунтуйте потребу українізації армії, навівши кілька аргументів: 4. Які події передували ухваленню І Універсалу і що він проголошував. Пе́рший універса́л Украї́нської Центра́льної ра́ди - державно-політичний акт, універсал Центральної ради, що проголосив автономію України. Прийнятий 10 (23) червня 1917 року в Києві. Повна назва - Універсал Української Центральної Ради до українського народу, на Україні й по-за Україною сущого. У ньому заявлялося:« Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою російською, хай народ український на своїй Землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають — вибрані вселюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням Всенародні Українські Збори (Сейм). Всі закони, що повинні дати той лад тут у нас, на Вкраїні, мають право видавати тільки наші Українські Збори.[3] »В Універсалі наголошувалось, що Центральна Рада буде «творити новий лад вільної автономної України»[3].

Номер слайду 21

Проаналізуй:

Номер слайду 22

Відповідь на ключове запитання: Формація ідей.«Конгрес був першим кроком відродження нації по шляху державності. Будучи одночасно сильним організуючим і агітаційним засобом, він став першим підготовчим етапом як у творенні ідеї Української держави, так і в частковому переведенні її в життя». Підсумки уроку. Евристична бесіда. Як ви вважаєте у чому полягало історичне значення проголошення УЦР Першого Універсалу?Отже, проголошення Першого Універсалу Українською Центральною Радою, не зважаючи на відсутність у ньому положення про необхід­ність надання Україні повної незалежності, було знаковою подією національно-демократичної революції.

Номер слайду 23

Тема 3: Центральна Рада і Тимчасовий уряд - від протистояння до компромісу. Терміни: Опозиція, Генеральний секретаріат, самостійники. Дати :28(15) червня 1917р.- створення УЦР Генерального секретаріату;16 ( 3)липня 1917р. – проголошення ІІ Універсалу УЦР;Липень 1917 року – переговори між УЦР та делегацією Тимчасового уряду (Києв);4-5 липня 1917 року – Збройний виступ самостійників у Києві;Персоналії: В. Винниченко

Номер слайду 24

План. Наслідки проголошення Першого Універсалу УЦРДругий Універсал УЦР– крок уперед чи назад. Чому загострився конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом. Наслідки проголошення Першого Універсалу «Уся свідома і напівсвідома Україна за тих днів стала на коліна й молитовно, в захваті визволення , в запалі смілості, в високій піднесеній готовності до боротьби, до творчості заспівала «Ще не вмерла України, і слава, і воля»,В. Винниченко.Іншою була реакція на Універсал Тимчасового уряду, він називає український Універсал «сепаратизьким», «злочинним», «німецькою інтригою». Прем’єр князь Г. Львов звернувся безпосередньо з відозвою до «братів-українців», в якій закликав: «Не йдіть необачним шляхом роздроблення сил визволеної Росії, не відривайтеся від загальної Батьківщини, не розколюйте війська, не завдавайте нетерплячим бажанням зараз же зміцнити форми державного устрою України смертельного удару всій державі і самим собі!»

Номер слайду 25

Через кілька днів, 15 червня 1917р.був створений крайовий уряд – Генеральний секретаріат. Постать в історії

Номер слайду 26

Склад Генерального Секретаріату:

Номер слайду 27

Мозковий штурм колективна робота:. Проаналізувавши документ – відповісти на запитання.(ст 59)

Номер слайду 28

Другий Універсал УЦР– крок уперед чи назад  Учням пропонується заповнити схему таблицю і проаналізувати зміст ІІ Універсалу за допомогою підручника і роздаткового матеріалу.

Номер слайду 29

Чому загострився конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом. Документ. Статут Генерального Секретаріату«Тимчаосова інструкція для Генерального Секретаріату»Статус. Вищий орган управління в Україні, який формується УЦР, відповідальний перед нею, затверджується тимчасовим урядом. Місцевий орган Тимчасового уряду, який затверджується за поданням УЦРПовноваженняпередає Тимчасовому уряду законопроекти, затверджені УЦР;визначає компетенцію органів виконавчої влади;призначає невиборних урядовців;недовіра, висловлена УЦР, зумовлює відставку Генерального Секретаріатуусі рішення мають затверджуватися Тимчасовим урядом;втрачено право призначення на державні посади;Тимчасовий уряд може діяти в обхід Генерального Секретаріату;Центральна Рада фактично позбавляється законодавчих прав. Територія, на яку поширюється влада. Дев’ять українських губерній: Київська, Волинська, Полтавська, Подільська, Херсонська, Харківська, Катеринославська, частина Чернігівської і ТаврійськоїП’ять українських губерній: Київська, Волинська, Полтавська, Подільська, частина ЧернігівськоїСклад14 секретарств: внутрішніх, фінансових, військових, продовольчих, земельних, національних справ; юстиції, освіти, торгівлі, промисловості, пошти й телеграфу, праці, шляхів сполучення. Генеральний Секретаріат втрачає секретарство військових справ, продовольчих справ, судових справ, шляхів сполучення, пошти й телеграфу, земельних справ. Значення. Став фактичною основою конституції України як автономної частини РосіїЗагострив конфлікт між УЦР та Тимчасовим урядом

Номер слайду 30

Формуємо вміння за допомогою карти отримувати вичерпну інформацію.(робота в групах) Ст 64. Формуємо вміння критично мислити: (ст 62)

Номер слайду 31

Закріплення нових знань та вмінь учнів. Колективна робота (репродуктивна бесіда за запитаннями)Підсумки уроку. Коли і в яких умовах було проголошено І Універсал УЦР?Назвіть автора тексту Першого Універсалу УЦР. У чому полягає історичне значення цього документа?Назвіть головні завдання, що стояли перед Центральною Радою після проголошення Першого Універсалу. Які факти свідчили про поглиблення процесу державотворення в Україні?Назвіть коло обговорюваних питань на україно-російських переговорах післяприйняття Першого Універсалу УЦР. Які вони мали результати?Коли і в яких умовах було проголошено ІІ Універсал УЦР?Охарактеризуйте основні положення Другого Універсалу УЦР.

Номер слайду 32

Тема 4: Утворення Української Народної Республіки. Протистояння національно-патріотичних сил і більшовиків. Терміни: «Жовтневий переворот», «ІІІ Універсал», «Раднарком», січові стрільці, ультиматум. Дати :11-13 листопада 1917 р. – Повстання у Києві робітників та солдатів, кероване більшовиками, під гаслом установлення радянської влади;20 листопада 1917р. – Ухвалення УЦР –ІІІ універсалу. Створення УНР;13 грудня 1917р. – Проголошення Кримської Народної Республіки17-19 грудня 1917 р. – Перший Всеукраїнський з’їзд рад (Київ)24-25 грудня 1917р. – Проведення більшовиками у Харкові Першого Всеукраїнського з’їзду рад. Проголошення України радянською республікою.30 грудня 1917р. – Утворення першого радянського уряду України – Народного секретаріату (Харків) 

Номер слайду 33

План. Як вплинули жовтневі події в Петрограді та становище в Україні . Що передбачав ІІІ Універсал УЦР. Якою була внутрішня та зовнішня політика Центральної Ради після проголошення УНР. Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Ради. Чим завершився Всеукраїнський з’їзд рад у Харкові. 1. Як вплинули жовтневі події в Петрограді та становище в Україні . Що передбачав ІІІ Універсал УЦР. Погіршення економічного становища країни, посилення соціальної напруги, бездіяльність ТУ в розв’язані нагальних проблем (війни, землі тощо), поразка на фронтах привели до вимоги заможних верств населення встановити владу «сильної руки». Заколот військових, який розпочався 26 серпня 1917 року очолив генерал Л. Корнілов. У містах створюються комітети порятунку революції, блокуються штаби офіцерства, було заарештовано командувача Південно-Західним фронтом А. Денікіна

Номер слайду 34

Номер слайду 35

На початок листопада 1917 року в Києві претендентами на владу були три політичні сили: 7 листопада 1917 року УЦР прийняла ІІІ Універсал. Робота в групах аналіз підручника та роздаткового матеріалу. (ст 68)Робота по групам, кожна група отримує своє завдання:

Номер слайду 36

І група - дослідники. Схарактеризуйте Універсал за таким планом:територія Української народної Республіки (УНР)стосунки між Центральною Радою (ЦР) та Росієювирішення аграрного питання, організація виробництва, права громадян, вирішення національного питання. Чому історики називають ІІІ Універсал програмою розбудови. Української Народної Республіки?ІІ група – експерти: Опрацювати зміст підручника пар. Ст 69-70 та визначитиосновні заходи внутрішньої та зовнішньої політики ЦР. Записатиїх в таблицю. Чи співпадала проголошена ІІІ Універсалом програма зреальною діяльністю українського уряду?Внутрішня політика ЦР Зовнішня політика ЦРІІІ група - дослідники. Порівняйте зміст Декретів зі змістом ІІІ Універсалу. Який з документів отримав би більшу підтримку серед солдатів тамалоземельних чи безземельних селян?IV група - політологи. Визначте, в чому полягало історичне значення прийняттяІІІ Універсалу. Поміркуйте, до яких наслідків призвело ухвалення цього документа. 

Номер слайду 37

Робота групами . Аналіз ІІІ Універсалу. ст 68 Наслідки:закладення основ демократичного устрою Української держави;неоднозначне ставлення різних політичних сил до проголошення в ІІІ Універсалі заходів;наявність суперечливого становища: з одного боку УНР залишилась складовою частиною Росії, з іншого – УЦР не визнавала Раднарком легітимним урядом Росії.

Номер слайду 38

2. Якою була внутрішня та зовнішня політика Центральної Ради після проголошення УНР.ІІ група – експерти презентують таблицю

Номер слайду 39

3. Маніфест до українського народу з ультимативними вимогами до Української Ради.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Тема 5 : Проголошення незалежності УНР. Брест -Литовський договір. Терміни: Народний секретаріат, Конституція УНР, Брест –Литовський мирний договір. Дати :22(9- січня) 1918 р – Початок розгляду УЦР Четвертого Універсалу (оприлюднений 25 січня.);29 ( 16-січня) 1918р. – Бій під Крутами;9 лютого (27 - січня)1918 року- Підписання Брест –Литовського мирного договору;8 лютого ( 26 січня)1918 року – вступ до Києва радянських військ під командуванням Михайла Муравйова;Квітень 1918р. – Похід Петра Болбочана на Крим. Персоналії: М. Муравйов. П. Болбочан

Номер слайду 42

План. Як відбувалась та які наслідки мала перша війна РСФРР і УНР(грудень 1917-березень 1918рр.)Яку суть та в чому полягає значення Четвертого Універсалу УЦР. Що передбачав Брестський мир, якими були його наслідки. Як відбувався вступ німецько-австрійських військ в Україну. Епіграфом до уроку -слова учасника французької революції Дантона: « В революції влада завжди потрапляє у руки великих негідників». Завдання для класу на урок : подумайте, чи можуть дії більшовиків в Україні і грудні 1917 – січні 1918 служити ілюстрацією цього вислову. Якщо так, то підберіть і наведіть факти, які це підтверджують.(на кінець уроку.)

Номер слайду 43

1. Як відбувалась та які наслідки мала перша війна РСФРР і УНР(грудень 1917-березень 1918рр.)За допомогою роздаткового матеріалу та картосхемі –проаналізуймо війну РСФРР і УНР(грудень 1917-березень 1918рр.)

Номер слайду 44

Крути 16 січня 1918! Робота з картою ст 75

Номер слайду 45

2. Яку суть та в чому полягає значення Четвертого Універсалу УЦР.Історичне. Значення?

Номер слайду 46

3. Що передбачав Брестський мир, якими були його наслідки.

Номер слайду 47

4. Як відбувався вступ німецько-австрійських військ в Україну.Історична персона

Номер слайду 48

Підсумки уроку. Отже ,більшовики мали на меті захопити владу в Україні і для цього не обирали засобів. Їхнє гасло – мета виправдовує засоби. Напередодні вирішальних боїв за Київ, 09. 01. 1918р. ЦР ухвалила свій Четвертий Універсал, яким УНР проголошувалась цілком незалежною державою: «віднині УНР стає самостійною, вільною, суверенною Державою українського народу». Однак це не врятувало УНР. 26. 01.1918р. радянські війська увійшли до Києва. ЦР виїхала до Житомира. Таким чином, утвердження в Україні нової влади супроводжувалося кровопролиттям і жертвами з обох сторін. Коли нарешті у деморалізовану і змучену столицю України увійшли перші підрозділи Муравйова, багатьом жителям здалося, що настав довгожданий спокій. Але найстрашніше було попереду. Та про червоний терор, який влаштували більшовики в Києві, ми поговоримо на слідую наступному уроці. І це стане ще одним підтвердженням слів Дантона.

Номер слайду 49

Схема налізу Універсалів Української Центральної РадиІ. Алгоритм зовнішнього аналізу документів:назва документу;автор документу;вид документу;дата написання документу;історичні умови, у яких був прийнятий документ;мета створення документу;структура документа.ІІ. Алгоритм внутрішнього аналізу документів:державний статус України (йдеться про форми підпорядкування – автономію чи незалежність – та  межі Української держави, її територію);організація влади (система законодавчої, виконавчої, судової влади, органи управління);соціально-економічна програма (найважливіші положення аграрної програми, питання організації виробництва, транспорту, фінансова система, податки, тривалість робочого дня тощо);військове питання (створення регулярних збройних сил, загонів самооборони);національне питання (доля народів та національностей, їх статус у майбутній державі);зовнішня політика (встановлення дипломатичних відносин, ведення переговорів, укладання угод, зовнішньополітичні курси та орієнтири);стосунки з Росією (стан відносин на момент створення певного універсалу; реакція на політичні пропозиції, дії; моделі майбутніх від­носин);інші ідеї (політичні права і свободи; організація влади на місцях; формування державної казни тощо).

Номер слайду 50

Тема 6 : Практичне заняття: Державотворча діяльність Української Центральної Ради. Терміни: Українська революція, Українська Центральна Рада, Тимчасовий уряд, Установчі збори, Універсали, Автономія, Державотворення. Дати :17 ( 4)березня 1917р. - утворення УЦР;10 червня 1917р.-І УНІВЕРСАЛ;3 липня 1917р.-ІІ УНІВЕРСАЛ;7 листопада 1917 р. – ІІІ УНІВЕРСАЛ22 січня 1918- IV УНІВЕРСАЛ Персоналії: М. Грушевський

Номер слайду 51

Епіграф до уроку: «… для правильного розвитку народів їм треба мати державну незалежність…» (Михайло Драгоманов).: Історія – це пам'ять людського суспільства. Історія захоплює кожного своїми подіями і героями. Довгий час на Україні навіть згадки не було про те, що на теренах нашого краю відбувалося Українська революція. 2017рік - Президентом України проголошено Роком Української революції 1917-1921р.р. Саме про події, яким виповнюється 100 років ми поговоримо на сьогоднішньому уроці. «Тема Української революції 1917-1921 років – найкращий приклад повернення в суспільну свідомість, в суспільну пам'ять теми, яка була не просто забута, а заборонена, перекручена у радянські часи», …важливо вивчати досвід уроків революції 1917-1921років, щоб не повторити помилки, які стали причиною втрати Української держави тоді, сто років тому». Володимир В’ятрович

Номер слайду 52

Пригадаймо!

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Демонстрація фільму документальний фільм «Національна демократична революція і УЦР».https://www.youtube.com/watch?v=JXer2cdh. Lr. YЩе Михайло Драгоманов писав у листі до своєї доньки: «… для правильного розвитку народів їм треба мати державну незалежність…». Метод «Мікрофон» (запитання до учнів): Чи погоджуєтесь ви з такою думкою? Що, на ваш погляд, дає народу незалежність? Українська Центральна Рада– це етап нашої історії, що мав свій початок піднесення і, на жаль, закономірний занепад. Слова згаданого вище В. Винниченка про те, що історію. України не можна читати без брому, певною мірою можна віднести до часів національно-визвольних змагань 1917-1920 рр.  Отже, вітаю вас у студії передачі ток-шоу «Точка зору». План уроку:1. Здобутки і прорахунки УЦР.2. Причини падіння УЦР, її історичне значення.3 Міфи про Українську революцію

Номер слайду 56

Здобутки УЦР: Створено передумови для національно-культурного розвитку України Національні меншини отримали право національно-персональної автономії Були продовжені державотворчі традиції українського народу Залучення до політичного життя великих мас українства, набуття досвіду політичної боротьби Пробудження національної самосвідомості Розпочато процес соціально-економічних перетворень Демократизація суспільно-політичного життя Було закладено основи мирної зовнішньої політики України

Номер слайду 57

Прорахунки УЦР: Ігнорування такого важливого чинника в державотворчому процесі, як армія . Не вдалося налагодити рівноправні відносини із сусідніми і великими державами, домогтися справжнього міжнародного визнання Непослідовність у реалізації соціально-економічної політики Сліпе слідування соціалістичній доктрині Не вдалося сформувати дієвого державного апарату, налагодити постачання міст продовольством, забезпечити порядок і законність Не вдалося нейтралізувати соціальну демагогію більшовиків Захопленість ідеєю федералізму, намагання втілити її в життя за будь-яких обставин

Номер слайду 58

Історичне значення УЦР: Підняла на новий щабель ідею української державності Діяльність Центральної Ради викликала захоплення і була підтримана численними представниками різноманітних верств населення України Центральна Рада практично здійснила одвічні прагнення українського народу до свободи і незалежності Боротьба під прапором Української революції на своїх героїчних прикладах підготувала покоління, які вибороли незалежність України

Номер слайду 59

Джерело 5. Причини занепаду Української Центральної Ради. Поглиблення економічної кризи. Розвал сільського господарства, що супроводжувався катастрофічним падінням промисловості, транспорту та зв’язку. Населення України опинилося на межі голоду. Відкрите втручання в українські справи інших країн. Окупація німецькими й австро-угорськими військами. Окупанти, відчувши себе господарями, взяли безпосередню участь в усунені УЦР від влади. Відсутність стійких демократичних традицій в українського суспільства. Прагнення Центральної Ради відродити їх увійшло в протиріччя з реальністю буття, тому що серед населення зростала популярність ідеї диктатури. Лідери Центральної Ради, конфліктуючи між собою й захоплюючись національною ідеєю, нехтували соціальними проблемами. Народ розчарувався в українських політичних партіях, що боролись між собою і жертвували загальнонаціональними інтересами. Це призвело до самоізоляції не тільки багатьох партій, а й УЦР що спиралася на них. Гупан Н. М. Історія України : 10 кл. Рівень стандарту. Академічний рівень / Н. М. Гупан, О. І. Пометун, Г. О. Фрейман. – К. : Видавничий дім «Світ знань», 2010. – С. 109.

Номер слайду 60

Тема 7 Практичне заняття : Джерела про Брестський мирний договір і війну УНР з радянською Росією. Терміни: Брестський мирний договір. Дати :29 ( 16-січня) 1918р. – Бій під Крутами;9 лютого (27 - січня)1918 року- Підписання Брест –Литовського мирного договору;8 лютого ( 26 січня)1918 року – вступ до Києва радянських військ під командуванням Михайла Муравйова;Персоналії: М. Муравйов

Номер слайду 61

Запитання. Коли та за яких обставин було встановлено радянську владу в Україні?Робота в групах за методом «Мікрофон»1-ша група. Чи згодні ви із твердженням, що більшовицька влада була встановлена шляхом жорстокого насильства?2-га група. Чи свідчили події кінця 1917 - початку 1918 рр. про те, що Українська революція зазнала поразки?3-тя група. Якими були причини невдач Центральної Ради наприкінці 1917р.– на початку 1918 р.?Радянська влада була встановлена в Україні в 1918 р. у результаті війни між Раднаркомом Росії та Центральною Радою шляхом вторгнення на українську територію більпщвицьких військ та встановлення червоного терору.

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Брестський договір, його зміст, значення та наслідки для України. Перед лицем неминучої поразки останньою надією Центральної Ради була чужоземна допомога. І Україна її одержала в результаті підписання Брестського договору. За ініціативи більшовиків Росії 9 грудня 1917 р. у Брест-Литовську розпочалися мирні переговори. Завдання3 якими країнами Росія вела переговори?Робота з атласом·Знайти на карті Брест-Литовський. Ніким не визнана Україна, яка на політичних картах була зображена як частина Росії, могла стати звичайним трофеєм переможців. З необмеженим правом розділяти її та управляти нею. За цих обставин уряд УНР звернувся до всіх воюючих держав з нотою, у якій заявив, що не визнає права Раднаркому Росії виступати на переговорах від імені України (за IV Універсалом вона є незалежною державою) і буде вести переговори з Німеччиною самостійно. Робота з документом   

Номер слайду 64

Див. Історія України, 10 кл. - С. 88, - Документ № 1. Проаналізуй. Дай відповіді на запитання. Проаналізуй та виконай завдання ст 89

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Робота з картою( атлас+ст підручника 90) Перегляд Відео «Брестський договір між Росією і Німеччиною»Порівняти, для якої із країн – України чи Росії – Брестський договір мав більш вигідні умови?https://www.youtube.com/watch?v=Mw4e. Z3d. N2_I

Номер слайду 67

Завдання. На основі здобутих знань дати відповідь на запитання: «У чому полягали причини втрати популярності ЦР?»    1-ша група. Чому заможні верстви населення припинили підтримку ЦР?2-га група. Чому найбідніші верстви населення були невдоволені політикою ЦР?3-я група. Чому німецько-австрійське командування було розчароване ЦР? Аналіз ,за свідченням джерел –як сприймали та оцінювали події січня 1918р., мешканці Києва. (робота з підручником ст 91-91)

Номер слайду 68

Дякую за Увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1.  Мария
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  IRENE
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Почка Ганна Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 серпня 2019
Переглядів
6666
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку