Презентацыя.Сенсорні системи смаку і нюху дотику і рівноваги

Про матеріал

Сенсорні системи смаку і нюху дотику і рівноваги

1. Складається з трьох частин: рецепторів, нерва і зони кори.

2. Рецептори знаходяться в органі чуття.

3. Рецептори – колбочки і палички.

4. Рецептори розташовані в кортієвому органі.

5. Сприймає фотони.

6. Сприймає коливання середовища.

7. Зона кори знаходиться у скроневій долі.

8. Зона кори знаходиться в потиличній долі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи смаку і нюху дотику і рівноваги. Біологія 8 клас урок №49

Номер слайду 2

Мета. Ознайомитися із сенсорними системами нюху та смаку; розкрити надзвичайне значення цих систем у життєдіяльності людини.

Номер слайду 3

Вибрати окремо ознаки зорового і слухового аналізаторів.  1. Складається з трьох частин: рецепторів, нерва і зони кори.2. Рецептори знаходяться в органі чуття.3. Рецептори – колбочки і палички.4. Рецептори розташовані в кортієвому органі.5. Сприймає фотони.6. Сприймає коливання середовища.7. Зона кори знаходиться у скроневій долі.8. Зона кори знаходиться в потиличній долі.9. Причина виникнення нервового імпульсу – біохімічні процеси.10. Причина виникнення нервового імпульсу – біофізичні процеси.11. У внутрішній частині органу є ендолімфа та перилімфа.12. Має пороги чутливості.13. Має ціліарне тіло.14. Має скловидне тіло.15. Має зв*язок з іншими аналізаторами.

Номер слайду 4

Що зображено на малюнку?

Номер слайду 5

Система рівноваги

Номер слайду 6

Вестибулярний апарат створює образ довжини шляху, поворотів, підйомів і спусків на ньому. Це – орган відчуття простору. Вестибулярний аппарат складається з :а) круглого та овального мішечків;б) переддвер'я;в) трьох півколових каналів.

Номер слайду 7

Вестибулярний апарат. Орган рівноваги – вестибулярний апарат. Складається з 2х мішечків і 3х півколових каналів. Заповнений рідиною. Всередині чутливі клітини

Номер слайду 8

Номер слайду 9

подумай1)Які впливи, крім світла і звуків, ми ще можемо відчувати?2)Яким чином ми можемо оцінювати якість їжі?3)Яку роль відіграють у нашому житті запахи?4)Чому одна їжа здається нам смачною, а інша - несмачною?5)У чому переваги й у чому недоліки контактних сенсорних систем? 

Номер слайду 10

“Запах... Вдыхаю невольно. Это холодное пламя. Оно омывает память. Как музыкальные волны. Функції носа: дихальна, захисна, кондиціонер, мімічна, резонансна, нюхова. А – носові ходи носової порожнини; Б – нюхові рецепторні клітини; В – кірковий центр нюху (скронева доля великих півкуль); Г – епітелій нюхової ділянки носової порожнини

Номер слайду 11

Нюхова сенсорна система

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Смакова сенсорна система

Номер слайду 15

Нюх і смак – хімічні лабораторії організму!Смак – це вартовий, прикордонна застава на кордоні між організмом і навколишнім світом. На цьому кордоні є митниця і експрес-лабораторія, науково-дослідний інститут хімії.

Номер слайду 16

Солодке. Солоне. Кислегірке

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Сенсорні системи дотику і температури

Номер слайду 19

У зору є око, у слуху – вухо, у нюху – ніс, у смаку – язик. А за дотик відповідає вся поверхня тіла людини. Його орган – шкіра. Види рецепторів шкіри: механорецептори, терморецептори, больові. Людина може лишатися зору та слуху. Є хвороби, при яких зникає смак. Нежить – і до побачення нюх. Тільки одне з головних чуттів ніколи не кидає людину. Це – дотик. Дотик, температура, біль. Ці рецептори містяться на шкірі, яка є величезним рецепторним полем.....

Номер слайду 20

Механорецептори. Тиск. Дотик. Вібраціїлоскотаннятерморецептори. Холодтепло. Рецептори болю. Рецептори руху

Номер слайду 21

Вільні закінчення реагують на:дотикбіль теплотискдотик, тиск

Номер слайду 22

Внутрішні рецептори. Рецептори болю – майже у всіх органахмеханорецептори. Рецептори розтягнення у звязках і сухожилках

Номер слайду 23

..

Номер слайду 24

Оцінити факти.- В історичній мініатюрі В. Пікуля “Запашна симфонія життя” є такий цікавий епізод: до молодої дівчини залицялися двоє суперників – співак та парфюмер. На концерт свого суперника парфюмер приніс великий кошик фіалок і поставив на кришку рояля. Співак з ганьбою втікає, бо не може взяти ні однієї високої ноти. Виявляється, парфюмер добре знав, що запах фіалок здатний руйнувати гармонію голосових зв'язок. - число помилок програміста знижується на 20%, коли він вдихає запах лаванди, на 33% - від запаху жасмину, на 54% - від запаху лимону. Встановлено, що запахи лаванди і розмарину діють заспокійливо і знімають стресовий стан, а запахи лимону і евкаліпту збуджують і підвищують продуктивність праці.

Номер слайду 25

Подразники

Номер слайду 26

Дай відповіді на запитання1. Чому кажуть, що голод – кращий кухар?2. Чому людина, щоб краще розрізнити запах, принюхується і робить кілька сильних вдихів?3. Які рефлекси проявляються у людини при подразненні органів нюху?4. Які рефлекси захищають органи дихання?

Номер слайду 27

Домашнє завдання: опрацювати відповідний параграф підручника, записи в робочому зошиті

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
26 березня 2018
Переглядів
12084
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку