Презентеція-супровід уроків з вивчення драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня"

Про матеріал
У презентації подано наочний матеріал щодо вивчення ідейно-художнього змісту драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня", акцентовано увагу на складних для десятикласників моментах (ідеї, проблематиці), застосовано ілюстрації та цитати для характеристики образів твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Лісова пісня” - це діамантовий вінець Лесі Українки М. Рильський

Номер слайду 2

Історія створення. Драма була написана влітку 1911 року впродовж 10 — 12 днів в м. Кутаїсі (Кавказ). Леся дуже сумувала за Батьківщиною, знову загострилася її хвороба. У листі до матері Леся писала: «Мені здається, що я просто згадала наші ліси та затужила за ними. А то ще я й здавна тую мавку «в уме держала», ще аж із того часу, як ти в Жабориці мені щось про мавок розказувала, як ми йшли якимсь лісом з маленькими, але дуже рясними деревами. Потім я в Колодяжному в місячну ніч бігала самотою в ліс (ви того ніхто не знали), і там ждала, щоб мені привиділася мавка. І над Нечимним вона мені мріла, як ми там ночували — пам’ятаєш?— у дядька Лева Скулинського… Видно, вже треба було мені її колись написати, а тепер чомусь прийшов «слушний час»— я й сама не збагну чому. Зчарував мене сей образ на весь вік»..

Номер слайду 3

Джерела написання твору1. Природа Волині 2. Українська народна творчість: казки, легенди, заклинання, ворожіння3. Міфологія ВолиніПролог — волинський лісовий пейзаж: «Старезний, густий, предковічний ліс на Волині. Посеред лісу простора галява з плакучою березою і великим прастарим дубом... Саме озеро — тиховодне, вкрите ряскою та лататтям, але з чистим плесом посередині. Містина вся дика, таємнича, але не понура — повна ніжної задумливої поліської краси». Це пейзажі с. Нечимного на КовельщиніПрототипи твору. Прототипами реальних образів у драмі-феєрії були волинські селяни, подібні Левові Скулинському, розповіді якого письменниця ще дитиною слухала в с. Немічному.

Номер слайду 4

Жанр Леся Українка пише у листах до рідних, знайомих про свої пошуки у виборі жанру:1 „Написала драму-поему в 3-ох діях за 10 днів” (30.07.1911) 2 „Несподіваний для мене успіх фантастики” (16.12.1911) 3 „Мені здається , що ти не похваляєш нашого стилю ( ти не радила мені писати фантастичні драми) ( 20.12.1911) 4„ От досада, що ніяк не можна по-нашому перекласти „Marche drama” – драма-феєрія – те і не те. Як би його сказати? Драма –казка чогось незграбно, правда?” (20.12.1911) Феєрія –(від фр.фея) – театральна або циркова вистава з фантастичним сюжетом. «Лісова пісня» — новий жанр, створений Лесею Українкою: це проблемна філософська драматична поема

Номер слайду 5

Драматична поема – це віршована п’єса, яка синтезує драматичний та ліричний, а також епічний способи відображення дійсності. Ознаки драматичної поеми:- в її основі переважно психологічний конфлікт, конфлікт ідей, поглядів;- тяжіння до філософської узагальненості, поетичної умовності, символіки, міфологічності;- ліричність, емоційність, навіяні поетичними прологами, посвятами, ремарками, монологами;-  білий п’ятистопний ямб, який дає змогу розмовляти в емоційно піднесеному тоні. Драма – феєрія – драматичний твір чи вистава, побудовані на фантастично-науковому сюжеті.!!! Проаналізуйте, чи відповідає «Лісова пісня» ознакам жанру

Номер слайду 6

утвердження краси вічного незалежного духу, кохання і мрії, змістовного, гармонійноголюдського, засудження буденщини, тупості, сіростіТемаІдея оспівування поетесою духовного багатства рідного народу, його великих творчих можливостей, нездоланності потягу людини до високого і прекрасного!!! Зверніть увагу, проблема «людина і природа» НЕ є темою та ідеєю твору

Номер слайду 7

вплив умов життя приватновласницького світу на людинукохання і зрадароль мистецтва в житті людини взаємовідносини між людиною і природоюпроблема людського щастя. Проблематика твору. Основна проблема - боротьба за вільне, творче, гармонійне, духовно багате життя людиниІнші проблеми !!! Зверніть увагу, проблема «людина і природа» НЕ є основною проблемою твору

Номер слайду 8

Філософський: невідповідність високого покликання людини принизливим, невільницьким умовам буденного життя. Конфлікт твору. Соціальний: заради збільшення господарських статків своєї родини мати нехтує сильними взаємними почуттями двох молодих сердець, намагається будь-якою ціною розлучити закоханих.

Номер слайду 9

Композиція 1. Органічне переплетення двох світів – світу природи та її міфологічних істот і світу реальності, з постатями звичайних людей2. Зовнішня композиційна особливістюь драми - відсутність поділу актів на яви3. Широкі поетичні ремарки, які викликають в уяві читача відповідне пейзажне тло4. Драма складається з прологу й трьох дій, що відбуваються у різні пори рокурання весна (провесна)пізнє літо весна – літоосінь - зима. А І дія; Б III дія; В пролог; Г II дія.??? Установіть відповідність між порами року і частинами «Лісової пісні»:

Номер слайду 10

??? Письмове завдання. Дайте розгорнуту відповідь на проблемне питання. Як у драмі-феєрії “Лісова пісня” розкривається проблема:І варіант - вплив умов життя приватновласницького світу на людинуІІ варіант - кохання і зрадаІІІ варіант - роль мистецтва в житті людини ІV варіант - взаємовідносини між людиною і природою V варіант - боротьба за вільне, творче, гармонійне, духовно багате життя людини

Номер слайду 11

Дія ІІІ Мавка знімає прокляття з Лукаша Мавка перетворюється на вербу Трагічне закінчення долі Лукаша та Мавки. Сюжет Експозиція. Зав’язка. Розвиток дії Перший кульмінаційний момент Другий кульмінаційний момент Розв’язка

Номер слайду 12

Образи

Номер слайду 13

Образи персонажів Персонаж Символічність Мавка Волелюбна. Живе в гармонії з природою. Щира в коханні Цінує мистецтво Благородна, готова на самопожертву. Добра та чемна                                Нетлінні духовні цінностіДядько Лев Чесний , мудрий Дбайливий у ставленні до природи. Має благородне серце Гармонія людини (дядько) та природи (Лев)Лукаш. Талановитий від природи. Спочатку щирий, ніжний, люблячий. Потім нерішучий, безвольний, непослідовніий у вчинках і почуттях. Поклади поезії й краси вкриті шаром буденщини. Килина Підступна і лукава. Сварлива, ледаща, неохайна. Користолюбна, зажерлива, Дріб’язкова та нещира. Обивательщини, бездуховностіМати Скупа, заздрісна  дріб’язкова, прагне наживи. Обивательщини, бездуховності

Номер слайду 14

Міфічні істоти. Мавка (Русалка лісова) – демон, що народжується з духу дівчини, яка загинула в лісі з різних причин. Б. Грінченко: «Мавка — дитя жіночої статі, яке вмирало нехрещеним і перетворювалося в Русалку».

Номер слайду 15

демон, народжений від дівчини, яка втопилася. Схожа на дівчину з пишним волоссям і риб’ячим хвостом замість ніг. Живе на дні річок, озер, морів у кришталевих палацах. Русалка водяна«На ній два вінки – один більший, зелений, другий маленький, як коронка, перловий, з-під нього спадає серпанок»

Номер слайду 16

демон, що уособлює мрії про волю, незалежність, гордість. Вигляд: дівчина у вінку та одязі із зелені. Походить з дівчини, яку розтерзали дикі звірі або яка повісилася. Русалка польова (Поляниця)«…зелена одіж на їй просвічує де-не-де крізь плащ золотого волосся, що вкриває всю її невеличку постать; на голові синій вінок з волошок, у волоссі заплутались рожеві квітки, ромен, березка»

Номер слайду 17

це злий дух, втілення водної стихії як негативного й небезпечного явища. Уявлявся в образі старого довгобородого діда, який панує над русалками  Водяник«Він древній, сивий дід, довге волосся і довга біла борода всуміш з баговинням звисають аж по пояс. Шати на ньому – барви мулу, на голові корона із стулок черепашки. Голос глухий, але дужий»

Номер слайду 18

це жвавий та енергійний водний хлопець з занадто бурхливою та непередбачуваною поведінкою. Той, що греблі рве «…молодий, дуже білявий, синьоокий, з буйними і разом плавкими рухами; одежа на йому міниться барвами, від каламутно-жовтої до ясно-блакитної, і поблискує гострими злотистими іскрами»

Номер слайду 19

дух лісу, дикий чоловік, пастух, який випасає лісову худобу, малий, бородатий дідок, меткий рухами, поважний обличчям. Лісовик «…малий, бородатий дідок, меткий рухами, поважний обличчям; у брунатному вбранні барви кори, у волохатій шапці з куниці»

Номер слайду 20

- літаючий дух, який заманює жінок і дівчат, кохається з ними вночі й забирає силу та вроду. Уявлявся в образі гарного, палкого юнака Перелесник«…гарний хлопець у червоній одежі, з червонястим, буйно розвіяним, як вітер, волоссям, з чорними бровами, з блискучими очима»

Номер слайду 21

це злий та лихий дух підземелля, який карає неслухняних лісових істот за зраду місцевих законів «Той, що в скалі сидить»«страшне Марище»

Номер слайду 22

людина-перевертень, що має надприродну здатність перевтілюватися у вовка. Це напівфантастична істота, людина у вовчому вигляді. Вовкулака

Номер слайду 23

Потерчата - діти, що померли нехрещеними й обернулися на злих істот. Злидні - злі духи, які приносять людям нещастя

Номер слайду 24

pptx
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
1365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку