Презенттація до розробки відкритого уроку на тему "Перетворювачі струмів та напруг" з дисципліни "Електричні вимірювання"

Про матеріал
Презенттація до розробки відкритого уроку на тему "Перетворювачі струмів та напруг" з дисципліни "Електричні вимірювання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2.3: Перетворювачі струмів та напруг. Мета: дати студентам знання про призначення, будову , принцип дії та схеми вмикання шунтів, додаткових опорів, вимірювальних трансформаторів струму і напруги, формувати знання про застосування даних приладів під час проведення вимірювань різних електричних величин

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Що таке межа вимірювання приладу?Які струми називаються вихровими, їх сутність?Явище електромагнітної індукції?

Номер слайду 3

Проблемні питання: 1. Як виконати вимірювання електричних величин в колі, якщо межа вимірювання приладу є замала?2. Як виконати вимірювання електричних величин в високовольтних колах?

Номер слайду 4

План 1. Призначення, схеми вмикання і область застосування шунтів . 2. Призначення, схеми вмикання і область застосування додаткових резисторів. 3. Призначення, будова, схеми вмикання та режими роботи вимірювальних трансформаторів струму.4. Призначення, будова, схеми вмикання та режими роботи вимірювальних трансформаторів напруги. 5. Вимірювальні трансформатори постійного струму. (самостійна робота).

Номер слайду 5

Шунт — це найпростіший вимірювальний перетворювач струму в напругу. струмові затискачі – для приєднання в коло;потенціальні – для вмикання вимірювальних приладів.

Номер слайду 6

Якщо необхідно, щоб ІА був в m менше струму І, то опір шунта повинен бути: Схема вмикання шунта в коло та розрахунок величини опору шунта; – коефіцієнт шунтування, Д

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зовнішній вигляд внутрішніх шунтів

Номер слайду 9

Вигляд зовнішнього пластинчатого шунта

Номер слайду 10

Зовнішній вигляд каліброваних шунтів75 РИ переносний для розширювання меж вимірювання магнітоелектричних мілівольтметрів при вимірюванні постійного струму75 ШС-0,2 , 75 ШС стаціонарні для розширення меж вимірювання амперметрів постійного струму

Номер слайду 11

Схеми шунтів з декількома межами вимірювання. Шунт з окремими виводами. Шунт з перемикачем

Номер слайду 12

Зовнішній вигляд шунтів з декількома межами вимірювання. Р6 – шунт з перемикачем Р 357 – шунт з окремими виводами

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Додаткові резистори – це вимірювальні перетворювачі напруги в струм.

Номер слайду 15

Схема вмикання додаткового резистора в коло та розрахунок величини його опору  

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вимірювальні трансформатори струму. Вимірювальні трансформатори струму призначені для розширення меж вимірювання струму, а також для ізоляції вимірювальних приладів від проводів високої напруги, чим забезпечується безпека обслуговування високовольтних установок.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Трансформатори струму на напругу вище 1000 В

Номер слайду 21

Схема вмикання вимірювального трансформатора струму

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Вимірювальні трансформатори напруги. Вимірювальні трансформатори напруги призначені для розширення меж вимірювання напруги. Вони застосовуються для сумісної роботи з вольтметрами, ватметрами, лічильниками і т.п.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Вимірювальні трансформатори напруги на напругу вище 1000 В

Номер слайду 26

Вимірювальний трансформатор напруги для живлення малопотужних навантажень (індикаторів, дзвінків і т.д.)

Номер слайду 27

Схема вмикання вимірювального трансформатора напруги

Номер слайду 28

11322 Закріплення вивченого матеріалу. По горизонталі:1. Яке число витків має первинна обмотка вимірювального трансформатора струму?2. Як вмикають додатковий резистор по відношенню до вольтметра? По вертикалі :1. Як вмикають шунт відносно амперметра?2. На скільки класів точності поділяються вимірювальні трансформатори струму?3. З якого матеріалу виготовляють шунти?

Номер слайду 29

1 П1 МАЛЕ3 РМА2 А2 ПОСЛІДОВНОЕЕГЛСАЬЯННТІО ЬН

Номер слайду 30

Висновок: щоб виконати вимірювання електричних величин в колі приладами межа вимірювання яких є замалою необхідно використати додаткові резистори та шунти, а для виконання вимірювань в колах напругою більше 1000 В слід використовувати вимірювальні трансформатори струму та напруги. Так шунти використовують для розширення меж вимірювання за струмом, а додаткові резистори для розширення меж вимірювання за напругою в колах напругою до 1000 В. Результати вимірювань, які показують вимірювальні прилади слід помножити на коефіцієнт шунтування і коефіцієнт розширення відповідно і знайти дійсні значення вимірюємих величин. Для вимірювання значень електричних величин в колах напругою більше 1000 В використовують вимірювальні трансформатори струму та вимірювальні трансформатори напруги. Значення, які показують вимірювальні прилади слід помножити на коефіцієнт трансформації вимірювального трансформатора струму і напруги відповідно отримаємо дійсні значення вимірюємих величин.

Номер слайду 31

Домашнє завдання:1. Д. Л. Дудюк та інші «Електричні вимірювання», Львів, «Афіша», 2003, с. с.122-141.2. Блецкан Д.І., Горват А. А., Кабацій В. М. «Електричні вимірювання», Ужгород., «Закарпаття», 2008, с.39-44.3. В. В. Кухарчук, В. Ю. Кучерук, Є. Т. Володарський, В. В. Грабко. «Основи метрології та електричних вимірювань», Вінниця, ВНТУ, 2012, с. 165-170.4. В. Н. Малиновский «Электрические измерения» М., «Энергоиздат», 1983, с.42-565. Вимірювальні трансформатори постійного струму.(самостійна робота). [4] с.54-56; 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Марчук Тамара Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзюбенко Світлана Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
832
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку