Презинтація для батьків "Труднощі адаптації п'ятикласників до школи»

Про матеріал
Дана презинтація є допомічником практичному психологу під час проведення батьківських зборів . Вона висвітлює психологічні особливості молодшого підлітка,труднощі адаптації до середньої ланки,ознаки успішної адаптації,ознаки дезадаптації,рекомендації батькам в тяжкий для їхніх дітей період.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Труднощі адаптації п'ятикласників до школи» Психолог:Рябчук О.І.

Номер слайду 2

П’ятий клас перехід не тільки на нову сходинку, але і в новий період розвитку – молодший підліток

Номер слайду 3

Психологічні особливості молодшого підлітка: 1.Прояв почуття дорослості. Прагнення відмежуватися від всього « дитячого» 2.Ріст сомооцінки, самосвідомості, саморегуляції. 3.Прояв самостійності в здобутті знань. 4.Прояв пізнавальної мотивації.

Номер слайду 4

Психологічні особливості молодшого підлітка 5. Бажання бути не гірше інших. 6. Потреба в належному положенні в колективі однолітків, в сім’ї; 7. Прагнення обзавестися вірним товаришем; 8. Прагнення уникнути ізоляції, як в класі, так і в молому колективі; 9. Підвищена цікавість до питання“співвідношення сил” у класі 10. Встановлення довірливих відносин з однолітками (ВВД– спілкування)

Номер слайду 5

Психологические особенности младшего подростка: 11. Підвищена увага до своєї зовнішності. 12. Яскраво виражена емоційність, висока тривожність, нестійка психіка. 13. Відсутність авторитетів віку; умисна маніпуляція дорослими. 14. Підвищене негативне відношення до учителя, батьків, дорослих. 15.Огида до необгрунтованих заборон;

Номер слайду 6

16. Переоцінка своїх можливостей; 17.Відсутність адаптації до невдач; 18.Прояв егоцентризму, 19. Внутрішній конфлікт з самим собою і оточуючими. 20. Страх самотності. Психологічні особливості молодшого підлітка:

Номер слайду 7

Труднощі адаптації до середньої ланки. 1. Делькіка вчителів з різними вимогами. 2.Невистачає уваги з боку класного керівника 3. Збільшився темп і об’єм роботи

Номер слайду 8

Труднощі адаптації до середньої ланки. 4. Нові вимоги до оформлення робіт 5. Багато нової інформації,нові слова,терміни 6. Самостійний пошук інформації. Використання словників і довідників. .

Номер слайду 9

Ознаки успішної адаптації: 1. Дитина отримує задаволення від навчання. 2. Дитина легко справляється з програмою; 3. Висока ступінь самостійності дитини при виконання ім учбових завдань, готовність звернутися за допомогою до дорослого тільки ПІСЛЯ спроби виконати завдання самостійно; 4.Задоволення міжособистісними відносинами– з однолітками і вчителем.

Номер слайду 10

Ознаки дезадаптації 1. Втомлений зовнішній вигляд дитини. 2. Небажання дитини ділитися своїми враженнями про проведенний день. 3. Намагання відволікти дорослого від шкільних подій, переключити увагу на інші теми. 4. Небажання виконувати домашне завдання. 5. Негативні характеристики на адресу школи, вчителів,однокласників.

Номер слайду 11

Ознаки дезадаптації 6. Дитина жаліється на ситуації пов’язані зі школою. 7. Неспокійний сон. Порушення апетиту. 8. Труднощі ранкового підьому, в’ялість. 9. Постійні скарги на погане самопочуття 10. Зниження працездатності. 11. Забутькуватість. 12. Неорганізованість.

Номер слайду 12

РОДИНА – це те місце, де дитина повинна відчувати себе затишно і впевнено. Головний мотив у стосунках в родині – це любов батьків до своїх нащадків. В цей складний для дитини період, батьки повинні бути поруч, в будь-який час готові прийти на допомогу (підтримати, розрадити, заспокоїти). Вони повинні бути терплячими й уважними.

Номер слайду 13

Рекомендації батькам 1. Розмовляйте зі своєю дитиною про його (її) справи у школі. 2. Регулярно розмовляйте з вчителями вашої дитини. 3. Не зв’язуйте відмітки про успішність дитини зі своєю системою покарання і заохочення.

Номер слайду 14

4. Допомагайте дитині виконувати домашне завдання 5. Допоможіть дитині відчути інтерес до того, що викладають у школі. 6. Підтримуйте спокійну і стабільну атмосферу вдома. Рекомендації батькам

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додав(-ла)
Рябчук Ольга
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку