Презентація "Розповідні речення"

Про матеріал

Презентація виконана до уроку за підручником “Українська мова та читання" 2 клас, ч. 2 / О.І.Большакова, М.С.Пристінська

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувалавчитель початкових класів. КУ Сумська ЗОШ № 8 СМРСавенко О. С. За підручником “Українська мова” 2 клас. О.І. Большакова, М. С. Пристінська. Розповідні речення

Номер слайду 2

Сьогодні ми помандруємо казковою країною «Речення», де пригадаємо, які бувають речення, навчимося правильно складати і записувати речення. А допомагати нам буде веселий герой. Відгадайте загадку — і дізнаєтесь, хто він. Я — клубочок не простий. Я — клубочок чарівний. Я тобі допоможуІ дорогу покажу. Я від діда утік,І від баби утік. Ти тепер за мною йдиІ знання собі знайди.(Колобок)

Номер слайду 3

Каліграфічна хвилинка— На кого схожий Колобок? — На яку букву починається слово сонечко?— Сьогодні ми повторимо написання букви «ес». С с со сві ос схо— Запишіть каліграфічно речення. Сонце світить, та не гріє.— Коли так кажуть? Поясніть. На сонечко

Номер слайду 4

Пригадаємо види речень

Номер слайду 5

Запам'ятай! Речення в якому про щось розповідається або повідомляється називається розповідним. У кінці розповідного речення ставиться крапка. Дощик втомився та й зупинився. Він поглядає На ліс та поля.

Номер слайду 6

При читанні в кінці розповідного речення робимо паузу та стишуємо голос. Дощик втомився. Та й зупинився. Він поглядаєНа ліс, на поля.

Номер слайду 7

Розповідні окличні речення вимовляються з особливим почуттям. На письмі в кінці таких речень ставиться знак оклику. Таке все чисте,Таке іскристе!Така вже гарна. Рідна земля!

Номер слайду 8

Робота з підручником: 1. Визнач, яке речення в кожному рядку є розповідним. Поясни чому. Спиши розповідні речення (вправа 1, стор. 72). Діти пішли до зоопарку. У зоопарку було свято. Мавпа їла банан.

Номер слайду 9

Робота з підручником: Склади речення із слів (вправа 3, стор. 72). Ми їхали в зоопарк синьою машиною. Ми годували кроликів солодкою морквою.

Номер слайду 10

Наприкінці якого розповідного речення потрібно поставити знак оклику? Від чого це залежить?Робота з підручником: Сьогодні мій день народження. Настала весна. В акваріумі плаває золота рибка. У тераріумі живе ящірка!!..

Номер слайду 11

Речення, у яких про щось розповідається, повідомляється, називаються …- розповіддю;- розповідними;- повідомленням. Тест

Номер слайду 12

Розповідні речення, які вимовляються з особливою інтонацією, називаються… - розповідними; - розповідними окличними. Тест

Номер слайду 13

Речення виражає...- завершену думку;- завершене слово;- завершений текст. Тест

Номер слайду 14

Тест Інтонація в кінці розповідного речення ...- підсилюється;- знижується;- підвищується на тому слові, на яке треба дати відповідь.

Номер слайду 15

Тест Яке речення є розповідним?- А в кишені Тараса - новина!- Хто знайшов цукерку?- Тітонька Леся почастувала Тараса жменькою цукерок.

Номер слайду 16

Тест У кінці розповідного речення ставиться....- знак оклику;- дві крапки;- знак питання;- крапка.

Номер слайду 17

Гра «Кращий знавець мови» Колобок пропонує вам зіграти в гру.- З чого складається текст? (З речень)Як відокремлюються речення в усному мовленні? (Паузою)- А в писемному? (Розділовими знаками)

Номер слайду 18

Гра «Кращий знавець мови» - З чого складається речення? (Зі слів)- Як пишуться слова в реченні? (Окремо)- З якої букви пишеться перше слово в реченні?- Що ставимо в кінці речення?

Номер слайду 19

Якщо вам було цікаво, намалюйте Колобка, який посміхається. Якщо вам було складно, намалюйте Колобка, який сумує. Дякую!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трухан Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Савенко Оксана
Додано
31 березня 2020
Переглядів
6509
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку