Причини виникнення держави. Державний лад.

Про матеріал
В презентації висвітлено: причини виникнення держави, державний лад, ознаки держави, ознаки державної влади, функції держави, взаємовідносини держави з народом. В рефлексії є посилання на інтерактивні вправи на Wordwall. В домашньому завданні є посилання на Wordwall та тестове завдання на платформу "На урок".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини виникнення держави. Державний лад. Калугіна Юлія Володимирівна

Номер слайду 2

Правові терміни: Держава — особлива організація політичної влади, що існує у суспільстві, за допомогою якої здійснюється управління загальносуспільними та місцевими справами. Державний суверенітет – верховенство державної влади всередині країни та її незалежність і рівноправність у зовнішньополітичній сфері. Державна влада - це різновид влади, що здійснюється державою та її органами.

Номер слайду 3

Виникнення держави та формування державного ладу пов'язані з розвитком суспільства та потребами людей у встановленні правил і порядку. Основні причини виникнення держави включають: Забезпечення безпеки та захисту: Держава виникає для забезпечення безпеки своїх громадян, захисту від зовнішніх загроз і внутрішнього порушення правопорядку. Регулювання суспільних відносин: Держава встановлює правила та закони, які регулюють взаємодію людей у суспільстві. Це дозволяє вирішувати конфлікти, забезпечувати справедливість та сприяти розвитку економіки. Забезпечення громадського благополуччя: Держава відповідає за забезпечення соціального захисту, освіти, охорони здоров'я та інших потреб громадян, що сприяє підвищенню якості життя. Підтримка правопорядку: Держава забезпечує дотримання законів та порядку, контролює виконання правил і покарання за їх порушення. Це сприяє створенню стабільності та гармонії в суспільстві. Державний лад охоплює систему організації та функціонування держави. Він включає такі елементи: Конституція: Основний правовий акт, який визначає права та обов'язки громадян, структуру та функції державних органів. Поділ влади: Державний лад передбачає поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову, що запобігає концентрації влади в одних руках та забезпечує баланс і контроль. Державні органи: Законодавчий орган (парламент), виконавчі органи (уряд, адміністрація) та судові органи (суди) складають систему державних органів, які здійснюють управління та приймають рішення. Правова система: Державний лад передбачає існування правової системи, що включає закони, норми та процедури, які регулюють взаємодію між державою та громадянами. Громадянські права і свободи: Державний лад має гарантувати громадянам права та свободи, які визначені в конституції та інших правових актах. Висновок: Ці елементи спільно створюють державний лад, який забезпечує функціонування держави та реалізацію прав і свобод громадян в суспільстві.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Функції держави (функція — лат. functio — виконання) — основні напрями діяльності держави для управління суспільством. За сферами політичного напряму (за сферами діяльності) функції держави поді­ляють на: Внутрішні — здійснюються в межах держави і характеризують її внутріш­ню політику. Розрізняють:а) регулятивну (врегулювання стосунків у суспільстві, забезпечення ді­яльності органів держави, самоврядування);б) економічну (регулювання економічного розвитку держави, розробка економічних проектів, організація праці населення, податки тощо);в) соціальну (охорона та реалізація прав і свобод громадян, охорона здо­ров’я, соціальне забезпечення, соціальний захист населення, соціальна допомога, пенсії, пільги, компенсації тощо);г) культурно-освітню (забезпечення розвитку закладів науки, культу­ри, освіти з метою підвищення рівня розвитку громадян). Зовнішні — здійснюються за межами держави, на міжнародній арені і ха­рактеризують зовнішню політику. Розрізняють:а) оборонну (захист кордонів, території, цілісності, суверенітету держави);б) зовнішньополітичну (співробітництво з іншими державами, під­тримка миру, участь у міжнародних організаціях, миротворчих опера­ціях, боротьба з тероризмом);в) зовнішньоекономічну (укладення економічних договорів про торгів­лю і співробітництво між державами, участь у міжнародних економіч­них організаціях, співпраця в галузі охорони екології тощо);г) зовнішньо-культурну (обмін культурними надбаннями: музеї, ви­ставки, театри, живопис, музика, кіно). За сферами суспільного життя розрізняють функції:-економічні — розвиток економіки, підприємництва, введення та зміна подат­ків;-соціальні — охорона прав і свобод громадян, забезпечення їх реалізації;-політичні — охорона суверенітету, організація політичних відносин з ме­тою забезпечення життєдіяльності;-ідеологічні — всебічний розвиток науки, культури, освіти з метою форму­вання суспільної свідомості. Функції держави

Номер слайду 6

Характеристика державного ладу. Три влади. Виконавча, законодавча та судова влади розділені між різними гілками влади, що забезпечує баланс інтересів. Конституційні принципи. Закон і права повинні бути гарантовані Конституцією. Рівність перед законом забезпечує влада, народ має контролювати владу. Демократичні процеси. Держава розвивається завдяки розвитку демократії, яка передбачає участь народу в прийнятті важливих рішень.

Номер слайду 7

Демократія та тоталітаризм1 Демократія. Заснована на свободі та рівності, відкритість перед виборцями, свобода слова та гласності. Громадятське суспільство є контролером.2 Тоталітаризм. Контролює дії громадян, позбавляючи влади істинну владу на на користь індивіда. Проявляється у диктатурі, контролі мас-медіа, репресіях.3 Авторитаризм. Поєднує в собі якості обох систем, тобто влада контролюється однією людиною чи партією, іноді з дотриманням конституційних принципів.

Номер слайду 8

Взаємовідносини держави з народом. Виборчі процеси. Держава повинна гарантувати свободні та справедливі вибори, захист прав виборців та забезпечення перемоги вибореного кандидата. Місцева влада. Місцева влада забезпечує безпеку, комфорт та розвиток міст і сіл на місцевому рівні, регулює соціальні та економічні процеси. Правоохоронні органи. Забезпечують закон і порядок в державі, розслідують злочини та захищають права громадян, зменшують рівень злочинності та контролюють виконання законів.

Номер слайду 9

Міжнародний договір та державний суверенітет1 Договір про непоширення ядерної зброїМіжнародний договір між Ізраїлем та десятьма європейськими країнами, що забороняв розбудову ядерної зброї в тих державах, які його підписували. Україна доєдналась 16.11.1994 р. таким чином відмовляючись від третього у світі після США і Росії ядерного арсеналу.2 Конституційний положення. Зменшення владних функцій держави для забезпечення більшого контролю громадськості та захисту її прав та життя.3 Суверенний зовнішньополітичний курс. Стратегія Держави інтересів у відносинах з іншими державами, що втілюється у вирішенні важливих питань: безпеки, бізнесу, людей та природних ресурсів.

Номер слайду 10

Рефлексія:https://wordwall.net/resource/59669936https://wordwall.net/resource/59670120https://wordwall.net/resource/59670155https://wordwall.net/resource/59670190 Домашнє завдання:1. Опрацювати презентацію.2. Опрацювати § 1.3. https://wordwall.net/resource/596698734. https://naurok.com.ua/test/prichini-viniknennya-derzhavi-derzhavniy-lad-2376355.htm (посилання для вчителів)https://naurok.com.ua/test/start/2376355 (посилання для учнів)

pptx
Додано
26 серпня 2023
Переглядів
2971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку