КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 1
1. Як провести первинну обробку яєць?
2. Яке бродіння лежить в основі технологічного процесу виробництва сиру?
КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 2
1. Що необхідно зробити, якщо сир дуже кислий?
2. До якого виду теплової обробки належить запікання? І чому?
КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 3
1. В якому цеху готують запечені страви з сиру?
2. Чому треба обережно відділяти білки яєць від жовтків?
КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 4
1. Як провести первинну обробку яєць?
- Яйця обробляють у спеціальному приміщенні, укладаючи їх у решітчасту корзину або відро з отворами і поміщають у першу ванну, де витримують у теплій воді 10хв. (у разі потреби миють волосяними щітками). Потім корзину з яйцями занурюють у другу ванну з 2%-м розчином хлорного вапна на 5хв. у третій ванні яйця витримують в 2%-му розчині кальцинованої солі, у четвертій – ополіскують проточною холодною водою. Якщо окремого приміщення на виробництві немає, яйця обробляють у гарячому цеху. Їх миють у ванні або в посуді, а дуже забруднені протирають сіллю (0,25г столової солі дрібного помелу на 1 яйце).
2. Яке бродіння лежить в основі технологічного процесу виробництва сиру?
- В основі технологічного процесу виробництва сиру лежить молочно-кисле бродіння і властивість казеїну молока коагулювати (зсідатися) в кислому середовищі.
КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 5
1. Що необхідно зробити, якщо сир дуже кислий?
- Якщо сир дуже кислий, його необхідно залити свіжим молоком і потримати деякий час (1годину). Потім відкинути на друшляк чи марлю і віддавити під пресом. Надмірна кислуватість зникне, смак поліпшиться.
2. До якого виду теплової обробки належить запікання? І чому?
- Запікання відноситься до комбінованих способів теплової кулінарної обробки. Воно сприяє наданню продуктам особливого смаку, аромату, соковитості, розм’якшення.
КАРТКА-ОПИТУВАННЯ № 6
1. В якому цеху готують запечені страви з сиру?
- Запечені страви з сиру готують у гарячому цеху, в соусному відділенні.
2. Чому треба обережно відділяти білки яєць від жовтків?
- Необхідно обережно відділяти білки яєць від жовтків, тому що попадання крапель жовтку погіршить якість збивання білку. А це в свою чергу погіршить смакові якості страв з сиру.
КАРТКА –ЗАВДАННЯ № 1
Розрахувати вартість однієї порції страви «Пудингу з сиру»
Сировина |
Брутто на 1п. |
Брутто на 100п. |
Ціна 1кг. |
Сума |
Сир |
152 |
|
|
|
Крупа манна |
15 |
|
|
|
Яйця |
15 |
|
|
|
Виноград сушений (родзинки) |
20,4 |
|
|
|
Маргарин столовий або масло вершкове |
5 |
|
|
|
Ванілін |
0,02 |
|
|
|
Сухарі |
5 |
|
|
|
Сметана |
5 |
|
|
|
Сметана |
20 |
|
|
|
Вартість 100 порцій:
Вартість 1 порції:
КАРТКА-ЗАВДАННЯ № 2
Визначте за складом та послідовністю розміщення сировини, яка це страва та який вид теплової обробки використовується для її приготування:
борошно пшеничне, вода, сіль, яйця; сир, цукор, яйця, борошно пшеничне, масло вершкове?
КАРТКА-ЗАВДАННЯ № 3
Вирішіть проблемну ситуацію: на підприємство масового харчування надійшов дуже кислий сир. Що необхідно зробити? Ваші дії?