Група: №35
Спеціальність: «Кухар, кондитер»
Майстер в/н: Косенцева Н.М.
Місце проведення уроку: кухня-лабораторія.
Тема програми: «Приготування страв з яєць та сиру»
Тема уроку: «Приготування вареників з сиром, лінивих вареників, сирників та сирників по –київськи».
Мета уроку:
Тип уроку:
Методи навчання:
Міжпредметні зв’язки: «Технологія приготування їжі»; «Організація ПГХ» - «Українська кухня», «Калькуляція і облік».
Матеріально- технічне забезпечення: обладнання: електроплита; інвентар: столи, ножі, розбірні марковані дошки; посуд різної ємності,скалка, сито для просіювання сиру, шумівка, посуд для відварених вареників.
Матеріали: яйця, мука, сіль, сир, ванілін, родзинки.
Навчально-методичне забезпечення: мультимедійна презентація на тему «Приготування вареників з сиром, лінивих вареників, сирників та сирників по –київськи»; технологічна картка, дидактичні матеріали до уроків з виробничого навчання з професії «Кухар», схема приготування.
Хід уроку
І.Організаційна частина.
ІІ. Вступний інструктаж
Перевірка знань учнів за матеріалом, вивченим на попередніх уроках виробничого навчання:
Формування орієнтовних дій учнів
Видача завдань і розподіл учнів по робочих місцях
ІІІ. Поточний інструктаж під час вправ (самостійні роботи) учнів
ІV. Заключний інструктаж
Тепер повернимося до сьогоднішньої теми уроку : Приготування вареників з сиром, лінивих вареників, сирників та сирників по – київськи.
1) Пригадайте з яких процесів складається приготування вареників?
Приготування вареників складається з таких процесі: приготування тіста, підготовки фаршу, формування вареників.
2) Які продукти нам необхідні для приготування тіста та як їх підготувати до використання?
Для приготування тіста для вареників нам необхідно буде борошно – його потрібно просіяти; молоко – процідити; яйця обробити у чотирьох ваннах; сіль та цукор – просіяти.
3) Розкажіть як готують тісто для вареників?
Борошно насипати на стіл або вширокий посуд (1-1,5 % залишити для підсипання борошном стола при при формуванні), у борошні зробити заглиблення у вигляді воронки, влити в неї суміш молока з яйцем, сіллю, цукром, замісити тісто до однорідної маси і утворення щільної пружної грудки. Тісто накрити марлею і залишити на 40 хв для набухання клейковини і набуття більшої еластичності.
4) Що нам необхідно мати для приготування фаршу?
Для приготування фаршу нам необхідно мати сир, борошно, сіль, цукор, яйця.
5) Як приготувати фарш для вареників?
У протертий сир додати борошно, сіль, цукор, яйця. Масу добре перемішати і сформувати з неї невеликі кульки.
6) Пригадайте, як формують вареники?
Готове тісто розкачати 1-1,5 мм завтовшки у вигляді смужки 40-50 мм завширшки, змастити сирим яйцем або льєзоном, відступаючи від країв на 4 см. На тісто покласти кульки сирного фаршу на відстані 4 см одна від одної. Піднявши краї змащеної смужки тіста, накрити ним фарш, навколо кожної кульки верхній шар тіста притиснути до нижнього і вирізати вареники металевою виїмкою. Обрізки тіста з’єднати і знову розкачати. Розкачане тісто можна відразу нарізати невеликими кусочками або за допомогою круглої виїмки. На них покласти фарш ї защепити краї.
7) Як вірно відварити вареники?
Вареники кладуть у киплячу підсолену воду (на 1 кг вареників 4 л води) невеликими порціями. Варити доки вареники не спливуть на поверхню, протягом 5-7 хв при слабкому кипінні. Готові вареники виймають шумівкою, кладуть у посуд з розтопленим вершковим маслом і злегка струшують.
8) Які правила подачі вареників з сиром?
Вареники подають на підігрітій столовій тарілці, поливши розтопленим вершковим маслом. Сметану можна подати окремо у сметаннику або соуснику.
9) Які вимоги до якості вареників з сиром?
Н/ф мають напівкруглу форму з добре защіпаними краями, не злипаються і не деформуються, товщина шару тіста від 2 до 3 мм. Середня маса вареника 12-14 або 20-25 г. після варіння вареники зберігають форму, не мають сторонніх присмаків і запахів. Консистенція м’яка, пухка, колір білий з кремовим відтінком.
Закріплення і перевірка засвоєння учнями матеріалу вступного інструктажу, проведення пробного виконання учнями нових прийомів.
3. Як же ж приготувати тісто для вареників?
Борошно насипати на стіл або широкий посуд (1-1,5 % залишити для підсипання борошном стола при при формуванні), у борошні зробити заглиблення у вигляді воронки, влити в неї суміш молока з яйцем, сіллю, цукром, замісити тісто до однорідної маси і утворення щільної пружної грудки. Тісто накрити марлею і залишити на 40 хв для набухання клейковини і набуття більшої еластичності.
4.Яку форму мають вареники?
Вареники мають форму місяця з добре защіпаними краями.
5.Розкажіть послідовність приготування маси для вареників лінивих?
У протертий сир додати борошно, сіль, цукор, яйця і перемішати до утворення однорідної маси.
6.Згадайте технологію приготування сирників солодких.
Сир протирають, додають дві третини норми борошна, розтерті з цукром яйця, сіль, попередньо розчинений у воді ванілін (0,02г на порцію) і добре перемішують.
7.Розкажіть технологію приготування сирників по - київському.
Сир протерти через сито. У сир додати яйця, сіль, борошно, ванілін розчинений у гарячій воді. Масу добре перемішати.
Проведення пробного виконання учнями вивчених прийомів робіт:
Видача завдань - згідно технологічної та інструкційної карток
Бригада №1- готують вареники з сиром
Бригада № 2- готують вареники ліниві.
Бригада № 3- готують сирники солодкі.
Бригада №4- готують сирники по – київськи.
ІІІ. Поточний інструктаж майстра під час самостійної роботи учнів
ІV. Заключний інструктаж.
1 |
|