Прикладні задачі з математики

Про матеріал
Задачі хімічного змісту та екологічної спрямованості в 6 класі. Програма НУШ вже в 5-6 класах дає широкі можливості для реалізації міжпредметних звʼязків, а, точніше, для реалізації інтегрування ще незнайомих дітям предметів в їх освітній простір. З власного досвіду, впевнено можна сказати, що такі завдання розширюють кругозір дитини та сприяють її інтелектуальному зростанню. За умови розв’язування таких задач знання учнів поповнюються цікавими відомостями про навколишній світ, розвивається і вдосконалюється математична мова, увага, самостійне творче мислення, виховуються елементи основ екологічної культури та закладаються початкові хімічні знання.
Перегляд файлу

Задачі хімічного змісту та екологічної спрямованості в 6 класі.

 

 Програма НУШ вже в 5-6 класах дає широкі можливості для реалізації міжпредметних звʼязків, а, точніше, для реалізації інтегрування ще незнайомих дітям предметів в їх освітній простір.

 З власного досвіду, впевнено можна сказати, що такі завдання розширюють кругозір дитини та сприяють її інтелектуальному зростанню. За умови розв’язування таких задач знання учнів поповнюються цікавими відомостями про навколишній світ, розвивається і вдосконалюється математична мова, увага, самостійне творче мислення, виховуються елементи основ екологічної культури та закладаються початкові хімічні знання.

 Приклади задач, які я пропоную дітям під час вивчення різних тем:

Задача 1. Повітря складається з кисню – 20,94%,  азоту – 79,03% і  вуглекислого газу - 0,03%.

Знайти масу кисню в пробі повітря, масою 5 кг.

 

Речовина

Маса

Відсоток

Повітря

5 кг

100%

Кисень

?

20,94%

Рішення.

5:100⋅20,94=1.047 (кг) - кисню.

Відповідь: 1.047 кг.

Задача 2. Основні чинники забруднення повітря: промислові підприємства – 60%,  автотранспорт – 30% , інше (пожежі, спалювання листя) – 10%.

  Побудувати кругову діаграму.

Chart

Задача 3.  Вплив забрудненого повітря на  здоров’я людини: серцево-судинні захворювання - 45%, захворювання дихальної системи - 40 %, інші захворювання (шкіри, органів слуху та ін.) - 15%.

 Записати у вигляді відношення.

 

 

 

docx
Додано
27 вересня 2023
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку