Прикметник як частина мови

Про матеріал
Пропоную вашій увазі мультимедыйну презентацію з використанням мовних знань для узагальнення і систематизації знань за темою « Прикметник». На своєму уроці пропоную використання дидактичної гри роботу з сигнальними картками, роботу в групах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

597 Прикметник683412

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завданняІнтерактивна вправа «Мозковий штурм»

Номер слайду 3

1. Розділ мовознавства, що вивчає відомості про частини мови – це…

Номер слайду 4

2. Прикметник — це ... частина мови.

Номер слайду 5

3. Прикметник вказує на...

Номер слайду 6

4. Морфологічні ознаки прикметника.

Номер слайду 7

5. Синтаксична роль прикметника.

Номер слайду 8

6. За розрядами прикметник поділяється на ... .

Номер слайду 9

7. Який розряд прикметника утворює ступені порівняння?

Номер слайду 10

8. Які форми мають прикметники?

Номер слайду 11

9. Назвіть ступені порівняння прикметника.

Номер слайду 12

10. Назвіть форми ступенів порівняння прикметника.

Номер слайду 13

11. На які групи поділяються прикметники?

Номер слайду 14

12. За чим визначаються групи прикметника?

Номер слайду 15

Тема: Вживання прикметників із суфіксами –еньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -юсіньк-, -цьк-, -зьк-, -ськ- в усній народній творчості

Номер слайду 16

СТАНЦІЯ ВЕСНЯНКИТворче спостереження з елементами аналізу. Робота в парах Прослухати висловлювання. Визначити, до яких жанрів усної народної творчості вони належать. Виписати прикметники.

Номер слайду 17

У РЖІ НА МЕЖІУ ржі на межі, на кривій березі Там сиділа русалка. Просила русалка у дівочок сорочки: – Ви дівочки, подружки,Да дайте мені сорочки, Хоча худенькую, да аби біленькую. Хоч не біленькую, да тоненькую!ОЙ ВЕСНА, ВЕСНА — ДНЕМ КРАСНАЩо ти, весно красна, нам принесла? – Принесла я вам літечко,Ще й запашненьке зіллячко, Ще й зеленую травицю, І холодную водицю. Принесла я вам ягнятко Ще й маленькеє телятко.

Номер слайду 18

ЗАВДАННЯ1. Визначити спосіб творення виписаних прикметників. Розібрати їх за будовою. 2. Прочитати аналізовані слова з суфіксами і без. 3. Чи змінилось значення слів при різному прочитанні? Якого значення надають прикметникам суфікси -еньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -юсіньк-? Що передають?

Номер слайду 19

Станція "Легендарна"1. Виразне читання народної легенди про дівчину-Україну, яку Господь обдарував піснею. Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Кожному щось дісталося. Крім дівчинки, яка була одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини. Їй дістався найцінніший дар – пісня.

Номер слайду 20

Творче моделювання. Знайти в тексті прикметники. Утворити за зразком від прикметників початкової форми пестливу за допомогою додавання суфіксів -еньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -юсіньк-. Зразок. Білий — біленький, білесенький, білісінький. Яку роль виконують прикметники із суфіксами -еньк-, -ісіньк-, -юсіньк- у нашому мовленні?

Номер слайду 21

Станція "Загадкова"Усі козаки скидають жупани, а один козак залишає жупан. Варяг – не варяг, швець – не швець, кравець – не кравець, держить в роті щетинку, а в руках ножиці. У озері Сиваш росте, на воді сидить, у воду дивиться. У одного батька й матері дитина, а нікому з них не син.

Номер слайду 22

г – ж – зк – ч – цх – ш - с-ськ--зьк--цьк--ськ-

Номер слайду 23

Станція двох гір-сестриць "Прислів'я і приказки" Материн гнів, як весняний сніг: рясно випаде, та скоро розтане. Часто б'ють Хому за Яремину вину. Не такий страшний вовк, як його малюють. Часом і між колючою кропивою росте ніжна лілія.

Номер слайду 24

Материн (гнів) прикм.; позначає належність особі; поч. ф. – материн; присв.; одн.; Н.в.; тв. група; повна форма; означення. Колючою

Номер слайду 25

Ніжна лілія. Колючою- [коул’у́чойу]яка?

Номер слайду 26

село, Донецьк, брат, Буг, Полтава, Прага, гірник, Запоріжжя, боягуз, парубок, товариш, молодець.{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}-ськ--зьк--цьк-Сільський,Донецький,братський,Бузький, полтавський,празький, гірницький, запорізький, боягузький.парубоцький, товариський. молодецький.

Номер слайду 27

Станція "Обрядова" Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Щодня жінки, молодь і діти гуляли, пригощались варениками з сиром. Набиралися сил перед довгим постом.

Номер слайду 28

Завдання Дібрати прикметники – художні означення до слів масляна, зима, весна. Кожному учню до кожного іменника дібрати по прикметнику, утворити новий за допомогою суфіксів до слова масляна -еньк-, до слова зима -ісіньк-, до слова весна -юсіньк-. Дібрані і утворені слова записати групами.

Номер слайду 29

1. Слов’янськ, Підбуж, Київ, Сміла.2. Сторожинець, Чернівці, Глухів, Овруч.3. Миргород, Ладога, Кривий Ріг, Устилуг. Слов'янський, підбузький, київський, смілянський. Сторожинецький, чернівецький, глухівський, овруцький. Миргородський, ладозький, криворізький, устилузький

Номер слайду 30

Висновки і підсумок уроку Інтерактивна технологія "Мікрофон"– Про що ми говорили сьогодні на уроці?

Номер слайду 31

– У яких прикметникових суфіксах пишемо м’який знак?

Номер слайду 32

– Якого значення набувають прикметники, що творяться за допомогою суфіксів -еньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -юсіньк-?

Номер слайду 33

– Якого значення набувають прикметники, що творяться за допомогою суфіксів -ськ-, -цьк-, -зьк-?

Номер слайду 34

– Яких змін зазнають приголосні, при додаванні до них суфікса -ськ(ий)?

Номер слайду 35

– Так яке ж значення мають твори усної народної творчості в житті людини?

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Опрацювати стор. 207 – 208, виконати впр. 434 на стор. 208 – 4-6 балів. Виписати 8 речень із книги "Усна народна творчість" на вивчені орфограми – 7-9 балів. Скласти невеликий твір-розповідь про легендарні походи запорізьких козаків, використовуючи прикметники з вивченими орфограмами – 10-12 балів.

pptx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
1536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку